Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gevoelige borsten

Elke vrouw zal wel eens te maken hebben (gehad) met gevoelige, tot zelfs pijnlijke, borsten. De mate van de gevoeligheid en de frequentie waarin een vrouw hier last van heeft, kan van persoon tot persoon sterk verschillen. Zo kan de ene vrouw er langer en aanzienlijker meer last van ondervinden dan een ander. Wanneer je borsten pijn doen dan kan dit soms behoorlijk wat invloed hebben op je leven.

Oorzaken van gevoelige borsten

Op het moment dat een vrouw last krijgt van gevoelige borsten dan zal vaak haar eerste gedachte borstkanker zijn. Hoewel dit logisch is, moet je echter niet vergeten dat er nog een heleboel andere oorzaken kunnen worden genoemd voor het ontstaan van gevoelige borsten. Hierbij kun je onder andere denken aan een bepaald moment tijdens je menstruatiecyclus (na de eisprong zal bijvoorbeeld progesteron worden geproduceerd om de invloed van oestrogeen te kunnen verminderen),

Daarnaast kunnen nog een aantal andere redenen de reden zijn waarom je borsten extra gevoelig zijn. Daarbij kunnen je borsten zo pijnlijk aanvoelen dat het zelfs niet meer mogelijk is om een bh te dragen of om op je buik te liggen.

De invloed van hormonen

Het hormoon progesteron zal de invloed van het andere vrouwelijke hormoon oestrogeen temperen. Op het moment dat het lichaam van een vrouw niet genoeg progesteron produceert dan zal de invloed van oestrogeen, evenals de hoeveelheid borstweefsel toenemen. Normaal gesproken zal oestrogeen voor zorgen dat de vrouwelijke lichaamskenmerken in stand gehouden worden. Als dit niet het geval zou zijn dan zou het mannelijk hormoon testosteron de overhand krijgen.

Wanneer de eisprong plaats heeft gevonden, neemt de aanmaak van progesteron toe. Progesteron is essentieel bij het in topconditie houden van het baarmoederweefsel zodat er eventueel een bevruchte eicel in kan nestelen. Indien deze innesteling niet plaatsvindt dan zal het slijmvlies van de baarmoeder vernieuwd moeten worden. De hoeveelheid progesteron zal dan ook afnemen en er zal een menstruatie op gang kunnen komen. Wanneer er te veel oestrogeen wordt aangemaakt dan zullen je borsten dus constant worden gestimuleerd. Het gevolg van deze stimulering is pijnlijke borsten en eventueel ook een ontregelde menstruatie.

Puberteit

Jonge meisjes die in de puberteit komen kunnen eveneens te maken krijgen met gevoelige borsten. Als gevolg van de hoge concentraties oestrogeen worden immers de vrouwelijke lichaamskenmerken in rap tempo gevormd. Het gevolg daarvan is dat de borsten gevoelig, of zelfs pijnlijk, worden. Gevoelige borsten kunnen echter ook door de eerste- en vroege menstruatie worden versterkt. In een heleboel gevallen zullen de borsten extra gevoelig worden kort voor de menstruatie opgang gebracht gaat worden door de toegenomen aanmaak van progesteron.

Met andere woorden: de oorzaak van de gevoelige borsten ligt in dat geval aan een onevenwichtige hormoonhuishouding in het puberende meisjeslichaam. Een dergelijke onevenwichtige hormoonhuishouding is echter volkomen normaal en horen bij de veranderingen die het lichaam van een meisje in de puberteit door zullen maken.

Hormoonbehandeling

Hormoontherapie kan ook verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van gevoelige, of pijnlijke, borsten. Zo krijgen vrouwen, die veel last hebben van overgangsklachten, soms een hormoonbehandeling waardoor de borsten gevoelig kunnen worden. Maar ook transseksuelen die van man naar vrouw veranderen, zullen een hormoonbehandeling dienen te ondergaan en te maken krijgen met overgevoeligheid van het borstweefsel.

Medische ingrepen en -behandelingen

Het is mogelijk dat vroeger een medische ingreep heeft plaatsgevonden aan je borsten waardoor deze nu extra gevoelig zijn. Zeker wanneer borstweefsel gaat verkleven of de borsten vanbinnen niet optimaal hersteld zijn. Je borsten kunnen onder andere gevoeliger worden na het ondergaan van een borstvergroting door middel van borstvulling. Sommige middelen die gebruikt worden bij een borstvergroting zijn bovendien van een inferieure kwaliteit waardoor de vulling kan gaan scheuren, en kan gaan lekken. Als je je borsten in het verleden hebt laten vergroten en last krijgt van gevoelige, of pijnlijke, borsten dan is het raadzaam om je arts de situatie te laten beoordelen.

Stress en spanningen

Word je regelmatig blootgesteld aan stress en spanning, bijvoorbeeld op je werk, dan kan dit eveneens een oorzaak zijn van gevoelige borsten. Heel je lichaam zal dan namelijk gespannen zijn en je spieren kunnen meer melkzuur bevatten met als gevolg dat ook je borsten extra gevoelig worden.

Een knobbeltje in je borst

Als je borsten niet alleen gevoelig zijn, maar ook verhardingen of knobbeltjes in zich hebben, dan moet er direct medisch onderzoek worden ingesteld naar de oorzaak hiervan.  Bij het vermoeden van borstkanker is tijdig medisch ingrijpen noodzakelijk om de kans op genezing zo groot mogelijk te houden. Wanneer je niet ongesteld of zwanger bent als je borsten gevoelig, of knobbelig, aanvoelen dan moet je meteen de hulp van een arts inroepen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht kunnen ook mannen borstkanker ontwikkelen met verhardingen en gevoelige tepels die zelfs kunnen gaan bloeden als symptomen. Ook voor mannen dient dan snel medisch ingegrepen te worden.

Niets gevonden