Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Borstkanker Symptomen

Bram
3 min read

Borstkanker is een vorm van kanker die in principe in elk deel van de borst zich kan ontwikkelen. In de medische wereld wordt borstkanker ook regelmatig aangeduid met de term mammacarcinoom. Vandaag de dag kan deze vorm van kanker worden beschouwd als één van de belangrijkste doodsoorzaken onder vrouwen over heel de wereld.

Vroegtijdig ontdekken biedt meer kans op genezing

Op het moment dat borstkanker al in een vroeg stadium aan het licht wordt gebracht, zal de kans op een geslaagde behandeling, en dus op overleven, aanzienlijk groter worden. Om die reden is het van essentieel dat van tijd tot tijd aan zelfonderzoek wordt gedaan. Dit geldt overigens niet alleen voor vrouwen, mannen hebben immers ook een beperkte hoeveelheid melkklierweefsel en kunnen dus eveneens te maken krijgen met woekerende cellen in dit deel van hun lichaam. Tijdens dit zelfonderzoek dien je te voelen of de structuur van het borstweefsel is veranderd. Er kan bijvoorbeeld een verharding of een bobbeltje voelbaar zijn. In een dergelijk geval dien je dit zo snel mogelijk met je huisarts te bespreken.

Symptomen van borstkanker

In de meeste gevallen zal borstkanker worden ontdekt door de aanwezigheid van een knobbel in de borst. Vaak is een dergelijk knobbeltje overigens niet pijnlijk. In sommige gevallen kan borstkanker er eveneens voor zorgen dat je te maken krijgt met uitvloed uit de tepel (deze kan mogelijk ook wat bloed bevatten), of is er plotseling sprake van een ingetrokken tepel. Verder kan een eerste symptoom van borstkanker een verandering van de huid van de borst of de tepel zijn. Er kan zich bijvoorbeeld opeens zogenaamde sinaasappelhuid of een zweertje zijn gaan vormen op de borst. 

Knobbeltjes

Op het moment dat er één of meerdere knobbeltjes onder de oksel worden aangetroffen dan zou dit kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren: zogenaamde lymfkliermetastasen. Op het ogenblik dat er een knobbel in de borst wordt ontdekt dan zal de kans op een kwaadaardige aandoening toenemen indien:

  • de huid die zich boven de knobbel bevindt in is getrokken, 
  • de knobbel niet goed afgrensbaar is,
  • de knobbel grillig van vorm is,
  • de knobbel aan de huid vast zit, 
  • de knobbel aan de onderlaag vast zit.

In de laatste twee gevallen zal de knobbel dus niet beweeglijk zijn, 

Zodra je te maken krijgt met bovengenoemde klachten, is het altijd verstandig om dit met je huisarts te bespreken. In een groot deel van alle gevallen blijkt het dan te gaan om een goedaardig probleem. De beoordeling dien je echter in altijd aan je huisarts over te laten en niet zelf conclusies gaan trekken. De beoordeling van knobbels in een borst kan immers soms lastig zijn. Dikwijls zullen er andere onderzoeken uitgevoerd dienen te worden om meer zekerheid te krijgen. Zo kan er bijvoorbeeld worden besloten om:

  • een mammografie te laten maken van de borst, 
  • een echo-onderzoek van de borst uit te laten voeren, 
  • biopsie uit te voeren, en dus een klein stukje borstweefsel weg te nemen voor microscopisch onderzoek.
Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…