Buikligbestraling zou maar liefst twintig levens kunnen redden per jaar en zware hartaanvallen en longkankersymptomen helpen voorkomen. Afgelopen jaar financierde Think Pink hiernaar onderzoek en nu willen ze ook de opleidingen voor deze techniek verder ondersteunen door middel van fondsenverwingsacties.
Meer dan 70% van de patiënten krijgt na een borstingreep radiotherapie. Deze zorgt ervoor dat de kans op herval halveert en de overlevingskansen stijgen, maar wordt bijna altijd in rugligging gedaan. Dat terwijl buikligbestraling aanzienlijke voordelen heeft. Daarom steunt Think Pink al sinds 2016 het onderzoek naar buikligradiotherapie aan de Universiteit Gent, UZ Gent en CHU Namur. Zes jaar lang werd er gewerkt aan een therapietafel voor radiotherapie in deze buikligpositie en werd ook een groep patiënten bestudeerd.
Uit studies bleek dat de buikligpositie zorgt voor een kleinere stralingsdosis op longen, hart, schildklier, slokdarm en de andere zijde van de borst. Ook hebben patiënten de helft minder kans om te overlijden aan longkanker of hartfalen veroorzaakt door de straling.
De gespecialiseerde tafel staat nu helemaal op punt en wordt in het Jules Bordet Instituut in Brussel al gebruikt. Zoals vaak vraagt overschakelen investeringen. Dat gaat in dit geval zowel over de aankoop van de therapietafels als de opleiding van het zorgpersoneel. Daarom financiert Think Pink de komende twee jaar de opleiding van het zorgpersoneel in de radiotherapiecentra. Daarnaast doen ze ook beroep op donaties en fondsenwervingsacties van sympathisanten om zo de best mogelijke zorg voor alle patiënten mogelijk te maken.
Meer informatie op think-pink.be.