Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Maagkramp

Bijna iedereen heeft er wel eens last van, maagkrampen. Erg vervelend natuurlijk, vooral als u niet weet wat de oorzaak van de plotselinge pijn is. In de meeste gevallen heeft u maar kort last van dit vervelende en soms erg pijnlijke gevoel, maar soms duurt het langer, dit is afhankelijk van de oorzaak van de krampen.

Klachten

De pijn bevindt zich in het midden van de buik, boven de navel en zorgt er vaak voor dat simpele dagelijkse taken moeilijk te doen zijn. Het zal in veel gevallen onmogelijk zijn om bijvoorbeeld schoon te maken, auto te rijden of naar uw werk of school te gaan. Naast deze pijn kunnen er ook andere klachten zijn zoals:

  • Misselijkheid
  • Een opgeblazen gevoel
  • Boeren
  • Geen of weinig eetlust

Oorzaken

Er zijn veel dingen die maagkrampen kunnen veroorzaken, sommige zijn niet ernstig of gevaarlijk en de pijn zal dan ook vanzelf weer wegtrekken. Echter zijn er een aantal oorzaken die voor complicaties kunnen zorgen of wijzen op een onderliggende aandoening, het is dus zeer belangrijk om naar de dokter of het ziekenhuis te gaan indien je niet weet waardoor je last hebt van maagkramp of wanneer deze lang aanhoudt. Ook wanneer de pijn echt ondraaglijk is en je bijvoorbeeld niet meer normaal kunt lopen of praten moet je naar een dokter gaan, deze kan uitzoeken wat de oorzaak is en je helpen van de pijn af te komen.

In deze categorie zal je antwoorden vinden op vele vragen en ook informatie over de mogelijke oorzaken van maagkrampen. Wij geven je ook tips om maagkrampen te voorkomen en eventueel te verhelpen. Hier is alvast een samenvatting van wat je op deze site kunt vinden.

Hoe kan ik maagkramp voorkomen?

Ben je opzoek naar tips om maagkramp te voorkomen? Dan hebben wij er hier een aantal op een rijtje gezet om je op weg te helpen. De meeste gevallen van maagkramp kunnen namelijk voorkomen worden door een paar simpele handelingen. Het is natuurlijk best makkelijk om ingrediënten waar jouw maag gevoelig voor is te vermijden, of om iets kleinere porties te eten. In sommige gevallen is het moeilijker maagkrampen te voorkomen, en dit is vooral het geval wanneer deze ontstaan na het nemen van bepaalde medicatie. Je dokter kan je eventueel een maagbeschermer voorschrijven, neem dus contact met hem of haar op om een oplossing te zoeken. Helaas is het niet altijd mogelijk om van medicatie te veranderen en in dit geval kan het zo zijn dat je een paar dagen last hebt van jouw maag.

Maar waarom heb ik nu maagkramp?

Zoals hierboven vermeld kan de maag door veel verschillende dingen geprikkeld worden. Heb je regelmatig last van krampen? Schrijf dan op wanneer je ze hebt, wat je van te voren gegeten hebt, welke activiteiten je gedaan hebt, of je medicatie neemt etc. Met dit soort van dagboek kan je naar de dokter gaan en samen kunnen jullie er achter proberen te komen wat de oorzaak is van je regelmatig terugkerende pijn.

Wat moet ik doen als ik maagkrampen heb?

Volg onze tips om de pijn van jouw maagkrampen te verlichten. Zo is het vooral belangrijk om veel lauw water te drinken en bepaald voedsel te vermijden. Vaak gaat de pijn vanzelf over, vooral als je aan iets anders denkt door bijvoorbeeld te gaan wandelen indien mogelijk, of een goede film te kijken. Houdt de pijn langer aan? Probeer dan eens een warme kruik op je buik te leggen, dit verlicht vaak de pijn. Wanneer je ook misselijk wordt of andere bijkomende klachten hebt kan het zijn dat je een voedselvergiftiging hebt, het beste is om in dit geval contact op te nemen met een dokter zodat deze je kan adviseren. Is de pijn ondraaglijk of houdt deze erg lang aan? Ga dan altijd naar een dokter of het ziekenhuis, het kan namelijk zijn dat de oorzaak van de pijn galstenen is of een andere onderliggende aandoening die voor complicaties kan zorgen.