Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Maagkrampen: Handige Tips om ze te verhelpen

Olivier
5 min read

Iedereen heeft er wel eens last van: maagkrampen. De meeste mensen die te maken krijgen met maagkrampen, voelen de krampen plotseling opkomen na het eten. Je krijgt de krampen omdat er iets in de maag zit dat de maagwand irriteert, waardoor de maag reageert met maagkrampen. Soms worden de krampen zo erg, dat de maag samenknijpt om de prikkelende stoffen uit de maag te verdrijven door een overgeefreflex te geven. In dit geval blijven de klachten niet bij maagkrampen, maar moet je ook overgeven.

Op deze pagina lees je meer over maagkrampen. Zo lees je niet alleen wat de symptomen zijn van maagkrampen, maar ook wat je zelf moet doen als je maagkrampen hebt om de klachten te verminderen. Heb jij op dit moment last van buikpijn en denk je dat het om maagkrampen gaat? Dan lees je dit artikel door om meer te weten te komen over deze vervelende lichamelijke klacht.

De symptomen van maagkrampen

Maagkrampen kunnen erg pijnlijk zijn. De maagkrampen symptomen die je ervaart als je last hebt van de krampen, zijn de volgende:

 • Het voelt alsof de maag door een grote hand wordt samengeknepen. 
 • Een deel van de maaginhoud kan mogelijk door het samentrekken van de maag in de slokdarm, in de keel of in de mond terecht komen. Dit geeft een branderig gevoel die uitstraalt naar de borst, de rug, de schouderbladen en de armen. 
 • Je lichaam kan dubbelslaan door de ernstige pijn die de maagkrampen met zich meebrengen. Soms moet je je adem een paar seconden inhouden om de pijn te kunnen verwerken.
 • De maagkrampen worden soms pas minder als je hebt overgegeven en er niets meer in de maag zit. 
 • Je voelt je misselijk en voelt veel druk op de maag, de slokdarm en de keel.

In welke mate je bovenstaande klachten ervaart, heeft helemaal te maken met de intensiteit van de maagkrampen. Heb je milde maagkrampen, dan kan het alleen zo voelen alsof er een grote hand in je maag knijpt. Heb je ernstige maagkrampen, dan kan het voorkomen dat je je pas beter voelt als je over hebt gegeven en tot die tijd nauwelijks rechtop kunt staan van de pijn.

Maagkrampen verhelpen: tips die je zelf kunt toepassen

Er zijn diverse tips die je zelf kunt toepassen om maagkrampen te verhelpen. De belangrijkste tips die je kunt gebruiken om jouw pijnklachten te laten verdwijnen, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

 1. Tip 1: probeer niet dubbel te slaan. De meeste mensen slaan automatisch dubbel als ze heftige pijn voelen in de maag, maar dit is juist niet verstandig. Het gaat om een automatische reactie van het lichaam, maar je kunt beter proberen deze reactie tegen te houden. Klap je dubbel als je maagkrampen voelt, dan komt er namelijk nog meer druk op de maag te staan. Hierdoor worden de klachten niet minder, maar juist erger. Blijf daarom altijd rechtop staan of ga in bed liggen en probeer niet dubbel te klappen als je pijn voelt.
 2. Tip 2: probeer rustig te blijven ademen. Zoals al eerder vermeld, moeten sommige mensen even een paar seconden de adem inhouden om de pijnklachten van de maagkrampen te kunnen verwerken. Het stokken van de adem is een natuurlijke reactie, maar ook dit is beter om niet te doen. Blijf rustig ademhalen en de pijn wordt iets minder.
 3. Tip 3: let op wat je eet en drinkt en zeker als je vaker last hebt van maagkrampen. Voedingsmiddelen en dranken als sterk gekruid voedsel, koude dranken en koolzuurhoudende dranken leiden vaak tot pijnlijke maagkrampen, net zoals alcohol.
 4. Tip 4: heb je het idee dat je maagkrampen krijgt als je stress ervaart? Probeer dan te ontspannen tijdens stressmomenten. Adem diep in en uit, probeer aan iets anders te denken en probeer op deze manier te voorkomen dat je krampen krijgt door spanningen.
 5. Tip 5: drink rooibos-, munt- of venkelthee, want deze theesoorten helpen goed tegen maagkrampen door de maag te helpen met ontspannen.
 6. Tip 6: gebruik medicijnen die de klachten van maagkrampen verminderen en voorkomen dat je maagkrampen krijgt. Sommige van deze medicijnen zijn zonder recept te verkrijgen bij de drogist of apotheek, maar voor andere medicijnen heb je wel een recept nodig.

Lees ook: 10 tips om maagkrampen tegen te gaan

Heb je te maken met maagkrampen in combinatie met klachten als bloedbraken, een zwarte ontlasting of uitstralende pijn naar de armen en/of de rug? Dan is het verstandig om naar de dokter te gaan en jouw klachten te laten onderzoeken. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…