Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Maagkrampen oorzaken

Camille
4 min read

Maagkrampen kunnen veel verschillende oorzaken hebben, de meeste zijn totaal ongevaarlijk en de krampen zullen dan vaak ook vanzelf overgaan. Maar er zijn ook gevallen waarin maagkramp ontstaat door een ziekte of onderliggende aandoening. In dit artikel zal je een aantal van de mogelijke oorzaken vinden, echter zijn er enorm veel situaties waarin uw maag geprikkeld kan worden en voor pijn zorgt, luister dus altijd naar je lichaam en ga naar een dokter wanneer je de pijn niet vertrouwd. Deze kan je helpen om er achter te komen waarom je last van krampen hebt en je tips en eventueel medicijnen geven om er zo snel mogelijk van af te zijn.

De volgende dingen zorgen vaak voor maagkrampen, echter gebeurt dit vaak zonder verdere complicaties en gaat de pijn vanzelf over:

Wanneer de pijn ondraaglijk is of erg lang aanhoudt kan het zijn dat de oorzaak één van de volgende dingen is:

Maagkrampen tijdens de menstruatie

Tijdens de menstruatie gebeurt er heel veel in het vrouwelijk lichaam. De hormoon huishouding veranderd waardoor er lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Veel vrouwen hebben dan ook wel eens last van maagkrampen, dit gebeurt vooral tijdens de eerste dagen van de menstruatie. In sommige gevallen wordt het zelfs onmogelijk om naar het werk of naar school te gaan, maar gelukkig kan de pijn vaak verlicht worden. Doormiddel van een warme kruik op de buik wordt de pijn vaak al een stuk minder, ook veel lauw water drinken helpt. Indien de pijn aan houdt kunt u eventueel een pijnstiller nemen om toch je dagelijkse activiteiten voort te kunnen zetten. Overleg met je dokter of je eventueel medicijnen kunt nemen om de terugkerende krampen te voorkomen.

Stress

Wanneer je het erg druk hebt op het werk of in je privé leven, maar ook wanneer er iets gebeurd dat je raakt, bijvoorbeeld een ongeval of iemand die ziek wordt is het risico groot dat je gestrest raakt. Stress heeft veel effect op het lichaam, bijvoorbeeld op de huid, je hart maar ook op je maag. In sommige gevallen kan dit lijden tot krampen in de maag, dit is natuurlijk erg vervelend en zorgt vaak voor nog meer stress. Het beste is om stress te voorkomen, maar aangezien dit vaak niet mogelijk is kan je het beste zo veel mogelijk rust nemen wanneer je last van uw maag krijgt. Neem even pauze en ga op een stoel zitten met een groot glas lauw water. Indien de pijn aanhoudt kan je een pijnstiller nemen.

Gasvorming

Soms vindt er een reactie plaats in de maag waardoor er erg veel gas wordt gecreëerd, dit gebeurt bijvoorbeeld na het eten van bonen, uien, granen etc. Wanneer je een opgeblazen en vol gevoel hebt na het eten van dit soort producten kan je ook last krijgen van krampen. Deze gaan vanzelf over wanneer de gassen de maag verlaten via de slokdarm of de darmen. De enige manier om dit te voorkomen is om geen voedsel tot je te nemen waar je veel gasvorming door krijgt. Er zijn een aantal medicijnen die gasvorming verminderen, vraag om advies bij de apotheek of aan je dokter, zij kunnen je helpen om zo snel mogelijk van je klachten af te komen.

Onderliggende aandoeningen en ziektes

Is de pijn ondraaglijk, houdt deze lang aan of weet je niet waardoor deze is ontstaan? Ga dan naar de dokter en laat je onderzoeken. Er zijn namelijk een aantal aandoeningen en ziektes die voor maagkrampen zorgen. Het is erg belangrijk om deze zo snel mogelijk te detecteren zodat je behandelt kunt worden, blijf dus niet pijnstillers slikken om de pijn weg te houden als je niet zeker bent van de oorzaak. Gelukkig kunnen veel aandoeningen zoals nierstenen en appendicitis goed behandeld worden wanneer je er op tijd bij bent, wacht dus niet.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…