Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welke medicatie nemen bij maagkrampen?

Olivier
5 min read

Maagkrampen zijn erg vervelend. Niet alleen omdat de krampen lang aan kunnen houden en simpelweg pijnlijk zijn, maar ook omdat hevige maagkrampen het dagelijkse functioneren echt kunnen beïnvloeden. Heb je last van maagkrampen, dan neemt de pijn in de regel vaak af als je wat eet of rust neemt. Heb je wat gegeten, heb je veel gerust en is de pijn nog steeds niet minder geworden? Dan kan het verstandig zijn om speciale medicatie te gebruiken tegen maagkrampen. Meer over maagkrampen over het algemeen en de medicatie die je kunt gebruiken als je maagkrampen hebt, lees je op deze pagina.

Maagkrampen: een korte introductie

Maagkrampen ontstaan normaliter als de maag een irriterende of prikkende stof heeft gedetecteerd en deze stof zo snel mogelijk uit het lichaam wil verwijderen. Bij een irriterende of prikkende stof kun je denken aan ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën, maar ook aan gifstoffen (alcoholische dranken bijvoorbeeld) en de stoffen van bedorven voedingsmiddelen. Daarnaast kunnen maagkrampen niet alleen ontstaan door de aanwezigheid van bepaalde stoffen in de maag, maar ook door de menstruele cyclus of door spanningen en/of stress.

Wat kun je zelf doen bij maagkrampen?

Veel mensen die te maken hebben met maagkrampen, gebruiken liever geen medicijnen om de krampen te laten verminderen. Heb jij ook last van krampen in de maag, maar gebruik je liever geen medicatie om de klachten te verhelpen? Dan zijn er diverse dingen die je kunt doen om zelf de krampen te laten verminderen, namelijk:

  • Het vermijden van irriterende stoffen voor de maag, zoals koffie, koolzuurhoudende dranken, alcoholhoudende dranken en sinaasappelsap
  • Het drinken van warme melk, want dit kalmeert de maag
  • Het bevorderen van het herstel van het maagvlies door te stoppen met roken

Daarnaast wordt aangeraden een lichte maaltijd te eten en veel rust te nemen. En klap je regelmatig dubbel als je last hebt van krampen? Probeer dit dan zo veel mogelijk te vermijden, want door dubbel te klappen komt er meer druk op de maag en worden de maagspieren juist meer gebruikt. Dit betekent dat als je dubbel klapt, je alleen maar meer last hebt van maagkrampen.

Medicatie tegen maagkrampen

Wil je wel medicatie gebruiken om de maagkrampen te verminderen, bijvoorbeeld omdat je voor langere tijd al last hebt van krampen in de maag of omdat je een drukke dag voor de boeg hebt en echt geen maagkrampen kunt gebruiken? Dan zijn er diverse medicijnen tegen maagkrampen te verkrijgen bij de apotheek en de drogist.

Je kunt alle maagkramp medicijnen van de apotheek en de drogist gebruiken om de krampen in de maag te verminderen, maar het is wel belangrijk om te weten dat je deze ‘zelfzorg medicijnen’ nooit langer mag gebruiken dan twee weken achter elkaar. De medicijnen zijn namelijk niet geschikt voor langdurig gebruik, maar slecht voor maximaal 14 dagen. Zijn de klachten in de tussentijd nog niet verdwenen of zelfs erger geworden, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan met jouw probleem.

Medicijnen voor mensen die de hele dag maagkrampen hebben

Heb je de hele dag door last van maagkrampen, dan kun je medicijnen gebruiken als famotidine, omeprazol, pantoprazol en rantidine. Deze middelen remmen de aanmaak van maagzuur, waardoor maagkrampen vanzelf minder worden. Je kunt de middelen op doktersrecept krijgen, maar ook bij deze medicijnen geldt dat het niet verstandig is om de middelen voor langer dan twee weken te gebruiken.

Medicijnen voor mensen die af en toe maagkrampen hebben

Heb je alleen zo nu en dan last van maagkrampen, dan kun je ervoor kiezen om een middeltje gebruiken dat algeldraat en magnesiumzout bevat. Deze stoffen binden namelijk niet alleen het maagzuur, maar zorgen er ook voor dat het maagzuur geneutraliseerd wordt. Ook als je zwanger bent, kun je deze middeltjes zonder enige problemen gebruiken.

Naar de dokter met maagkrampen

Heb je meerdere middeltjes geprobeerd om de maagkrampen te verminderen en heb je zelfs al eerder een doktersrecept gehad voor een medicijn dat de krampen moet verminderen, maar is jouw probleem nog steeds niet verholpen? Dan is het mogelijk dat er meer aan de hand is en jouw maagkrampen veroorzaakt worden door een medisch probleem dat nog niet ontdekt is.

Heb je langer dan twee weken last van maagkrampen en gaan de krampen ook door het gebruik van medicijnen maar niet weg, dan wordt aangeraden om terug te gaan naar de dokter en jouw klachten verder te laten onderzoeken. De dokter verwijst je mogelijk door naar het ziekenhuis om jouw maagklachten verder te onderzoeken, zodat uitgevogeld kan worden waar jouw klachten precies vandaan komen en hoe jouw klachten verholpen kunnen worden.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…