Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Maagkrampen symptomen

Olivier
6 min read

Maagkramp is een term die vaak gebruikt wordt om een scherpe, krampende pijn in de maagstreek aan te duiden. Maagkrampen ontstaan doordat de maag zich sterk samentrekt en later weer ontspant, waardoor er een spasme ontstaat. Omdat de maagwand uit spierweefsel ontstaat, kan de maag bij bepaalde prikkels plotseling samentrekken en weer ontspannen en kun je te maken krijgen met maagkrampen.

In de meeste gevallen gaan maagkrampen vanzelf weg, maar er zijn ook mensen die voor langere tijd te maken hebben met de vervelende krampen in de maag. Heb jij last van maagkrampen en wil je meer te weten komen over jouw klachten? Lees dan meer over maagkrampen op deze pagina. In onderstaand artikel lees je niet alleen wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van maagkrampen, maar ook wat je voelt als je maagkrampen hebt en hoe je maagkrampen kunt behandelen. En heb je een kind dat last heeft van maagkrampen? Dan is het lezen van dit artikel ook een aanrader, want in dit artikel lees je ook meer over maagkrampen bij kinderen.

De mogelijke oorzaken van maagkrampen

Maagkrampen kunnen veroorzaakt worden door diverse mogelijke oorzaken. De belangrijkste mogelijke oorzaken die maagkrampen kunnen veroorzaken, zijn de volgende:

  • Voedselvergiftiging, ofwel het nuttigen van een voedingsmiddel of het drinken van een drank die besmet is met ziekteverwekkende micro-organismen.
  • Brandend maagzuur of zuurbranden. De zure maaginhoud vloeit terug in de slokdarm en dit zorgt voor klachten als oprispingen en krampen.
  • Overmatig eten. Eet je te veel, dan kan de maag door overlading gaan samentrekken en dit veroorzaakt maagkrampen.
  • Een maagslijmvliesontsteking. Maagkrampen komen veel voor bij mensen die een maagslijmvliesontsteking hebben, waarbij het slijmvlies van de wand van de maag ontstoken is en de maag vaak spastisch samentrekt.
  • Een maagzweer. Een maagzweer is een zweer in de maagwand of in de twaalfvingerige darm. Heb je een maagzweer, dan heb je vaak last van maagkrampen.
  • Galstenen. Galstenen worden in de galblaas gevormd en bestaan voornamelijk uit cholesterol. Niet alleen de galblaas knijpt hard samen bij galstenen, maar ook de maag kan spastisch reageren op de stenen door samen te spannen.

Verder kunnen maagkrampen ook veroorzaakt worden door stress. Als je last hebt van stress en voor langere tijd stress ervaart, kun je te maken met diverse lichamelijke gevolgen van de grote hoeveelheid stress. Eén van deze symptomen is het ervaren van maagkrampen, die simpelweg worden veroorzaakt door het spastisch samentrekken van de maag door de stressgevoelens. Enkele andere symptomen die je kunt ervaren als je te lang en te vaak onder stress staat, zijn klachten als hoofdpijn en rugpijn of nekpijn.

De symptomen van maagkrampen

Maagkrampen kunnen het beste omschreven worden als krampende pijnklachten die je rondom de maag voelt. Dit betekent dat je last hebt van snijdende pijnscheuten rondom de navel, die plotseling op kunnen treden en voor enkele minuten aan blijven houden. Verder kun je bij het ervaren van maagkrampen ook te maken krijgen met diverse andere symptomen, die aan de maagkrampen gelinkt kunnen worden. Denk hierbij aan uitstralende pijn achter het borstbeen, een overvol gevoel, een opgeblazen gevoel, een gevoel alsof er voedsel blijft steken in je lichaam en boeren. Klachten als misselijkheid, zuurbanden en het verliezen van de eetlust komen ook voor bij mensen met maagklachten.

Veel mensen die maagklachten ervaren, klappen automatisch samen bij het voelen van de pijnscheuten. Dit is geen bewuste reactie, maar een lichamelijke reactie die moeilijk tegen te gaan is en wordt veroorzaakt door de plotselinge pijnscheuten bij de navel.

Lees ook: Oorzaken van maagkrampen

De behandeling van maagkrampen

Maagkrampen hoeven niet meteen behandeld te worden door een arts. Heb je bijvoorbeeld maagkrampen omdat je te veel gegeten hebt of omdat je een voedselvergiftiging hebt, dan is het niet nodig om naar de dokter te gaan en direct een behandeling te starten om de maagkrampen tegen te gaan.

Heb je tijdelijk last van maagkrampen of heb je pas net last van maagkrampen, dan is het belangrijk om eerst zelf met dit probleem om proberen te gaan. Dit kun je doen door de volgende tips op te volgen bij de volgende aanval van maagkrampen:

  • Probeer je lichaam niet dubbel te slaan als je maagkrampen voelt en probeer ook niet te stokken met de adem als je last hebt van de pijnscheuten in de maag. Hierdoor worden de krampen niet minder, maar juist erger.
  • Blijf altijd rechtop staan als je krampen voelt in de maag, want door rechtop te blijven staan kun je beter ontspannen en worden de pijnscheuten vanzelf minder erg.
  • Blijf gelijkmatig ademen bij het voelen van pijnscheuten in de maagstreek. Door goed te blijven ademen, heb je minder last van de pijnkrampen en worden de krampen vanzelf minder erg.
  • Mijd sterk gekruide voedingsmiddelen, koude dranken en alcohol, want deze voedingsmiddelen en dranken kunnen de krampen juist verergeren.

Heb je vaker last van maagkrampen? Probeer dan eens in de gaten te houden wat je precies eet en drinkt voor je last krijgt van pijnkrampen in de maag. Merk je bijvoorbeeld dat je steeds krampen krijgt als je vet eten hebt gegeten, dan kan dit betekenen dat de pijnklachten in de maag veroorzaakt worden door deze vette voedingsmiddelen. Eet je minder vet of mijd je vette voedingsmiddelen helemaal, dan kun je voorkomen dat je nogmaals te maken krijgt met krampen in de maag.

Heb je regelmatig last van krampen in de maag en worden jouw klachten niet minder, dan kun je naar de dokter gaan om de pijnklachten te laten onderzoeken. Afhankelijk van de achterliggende oorzaak van de krampen, bijvoorbeeld galstenen of een ontsteking van het maagslijmvlies, wordt er een behandeling gestart om de aandoening en de bijbehorende maagkrampen te verhelpen.

Maagkrampen bij kinderen

Kinderen krijgen regelmatig te maken met maagkrampen of buikpijn. De pijn kan op verschillende plekken in de buik zitten en kan erg vervelend zijn voor het kind, zeker als de pijn langer aanhoudt. Bij zes van de tien kinderen die naar de huisarts gaan, kan de arts geen duidelijke oorzaak van de buikpijn vinden. Dit komt omdat de meeste kinderen last krijgen van buikpijn omdat de darmen gevoelig zijn voor prikkels van voeding, hormonen, medicijnen en stress. Er hoeft dus niet altijd een aandoening achter te zitten, want kinderen kunnen bijvoorbeeld ook buikpijn krijgen als ze ruzie hebben op school of zenuwachtig zijn voor een belangrijke toets. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…