Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 tips om maagkrampen tegen te gaan

Camille
5 min read

Maagkrampen kunnen door veel dingen veroorzaakt worden, er zijn dus ook meerdere manieren om deze lastige situatie tegen te gaan. Het beste is natuurlijk de pijn te voorkomen, maar we hebben ook wat tips om de last te verlichten wanneer je eenmaal last hebt van krampen.

10 tips om maagkrampen tegen te gaan

  • Eet niet te veel
  • Vouw jezelf niet dubbel
  • Luister naar jouw lichaam
  • Adem rustig en ontspan
  • Vermijd erg gekruid of pittig eten
  • Voorkom voedselvergiftiging
  • Drink veel water
  • Houd je cholesterol op een gezond niveau
  • Vermijd voedsel waardoor je veel maaggassen krijgt
  • Overleg met je dokter over je medicijnen

Te veel eten

Bijna iedereen heeft wel eens maagkrampen gehad na veel te hebben gegeten. Vaak is het zo lekker dat we door blijven gaan, ook al weten we dat we vol zitten. Luister naar je lichaam en stop met eten zodra je je vol voelt. Wanneer we te veel voedsel tot ons nemen in een korte periode reageert de maag hier slecht op; deze kan dan niet alles goed verteren. Je kunt last krijgen van reflux, ook wel brandend maagzuur genoemd, en in sommige gevallen krijgt je maagkrampen. De enige manier om dit tegen te gaan is om kleinere porties te eten.

Wat te doen wanneer ik maagkrampen heb na een grote maaltijd?

Vaak is de eerste reactie om zich dubbel te vouwen en de buik stevig vast te houden, echter is dit geen goed idee aangezien dit de krampen kan verergeren. Blijf daarom rechtop staan of neem plaats op de bank, maar blijf rechtop zitten. Je kan eventueel ook in bed gaan liggen maar probeer je zeker niet te veel dubbel te vouwen, ook al is dit vaak een natuurlijke reactie op de pijn. Drink ook veel lauw water, neem geen koud water want ook dit kan de krampen verergeren. Blijf vooral rustig ademhalen en ontspan je zo goed mogelijk.

Gekruid eten

Wanneer eten erg gekruid of pittig is kan de maag hier ook slecht op reageren, vermijd dus de ingrediënten waarvan je weet dat je er last van kunt krijgen, ook hier geldt dus: ‘luister naar je lichaam!’. Toch last gekregen van krampen? Deze zullen snel minder worden wanneer je stopt met eten en veel lauw water gaat drinken.

Voedselvergiftiging

Ben je erg misselijk na het eten en heb je last van stevige maagrampen? Dan kan het zijn dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen. Dit betekent dat er schadelijke stoffen zoals bacteriën, virussen of schimmels in het voedsel of drinken zaten dat je heeft genuttigd. In de meeste gevallen gaat een voedselvergiftiging binnen 24 à 48 uur vanzelf over. Toch is het slim om een dokter te bellen, vooral wanneer je erg veel over moet geven en geen water kunt binnenhouden, je loopt dan namelijk het risico om uit te drogen.

Zorg ervoor dat je voedsel altijd goed gaar is, vooral kip, varkensvlees en de meeste vis soorten. Vermijd ook kruisbesmetting door een ander mes en snijplank voor de kip dan voor de groenten te gebruiken bijvoorbeeld. Laat vlees en melkproducten nooit te lang buiten de koelkast en eet of drink ze niet wanneer de kleur of geur is veranderd, ook al is de houdbaarheids datum op de verpakking nog niet bereikt.

Galstenen

Wanneer de galblaas zich niet goed leeg knijpt en dus niet al het gal naar de darmen gaat kunnen er galstenen ontstaan, dit zijn dus als het waren « klonten » van achtergebleven gal. Deze galstenen kunnen voor complicaties zorgen waaronder zware maagkrampen. Het is erg belangrijk om meteen naar een dokter of het ziekenhuis te gaan wanneer je hier last van denkt te hebben om verdere complicaties te voorkomen. Het vermijden van maagrampen door galstenen is vrijwel onmogelijk, het enige dat je kunt doen is uw cholesterol op een gezond niveau houden en genoeg water drinken, dit verlaagt namelijk het risico op galstenen.

Maaggassen

Sommige mensen kunnen niet tegen zuivelproducten, en andere krijgen veel maaggassen door het eten van bonen, granen of bijvoorbeeld aardappels. Wanneer dit voedsel de maag bereikt ontstaat er een reactie die zorgt voor een opgeblazen gevoel en vaak maagkrampen, deze verdwijnen zodra de gassen het lichaam verlaten doormiddel van boeren of winden.

Medicijnen

Er zijn medicijnen die erg sterk zijn en die voor pijnlijke maagkrampen zorgen. Wanneer je hier veel last van hebt kunt je contact opnemen met je dokter die je eventueel andere medicijnen voor kan schrijven of een zogenaamde maagbeschermer.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…