Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom heb je zo vaak een knorrende maag?

Anja
2 min read

Je lichaam maakt soms rare geluiden, denk aan het laten van scheten of het opboeren van lucht. Ook van binnen kan het aardig losbarsten in je lichaam. Het borrelen van je darmen of het knorren van de maag kan heel ongemakkelijk zijn als je in gezelschap bent. Maar hoe komt het nu dat je maag zulke rare geluiden maakt? Betekent het simpelweg dat je te weinig gegeten hebt of zijn hier andere oorzaken voor? Wij zochten het voor jullie uit!

Spijsvertering

Zodra wij beginnen met eten, begint onze spijsvertering. In het eerste stadium wordt maagsap toegevoegd aan de voedselbrij. Dit gebeurt in het bovenste gedeelte van de maag. Vervolgens belandt het voedsel in het onderste deel van de maag. Hier wordt het fijngemalen en goed samen gekneed. Op deze manier wordt het voedsel voorbereid op de vertering, die zich later zal afspelen in de darmen.

Maag werkt

Ook als je een tijd niks hebt gegeten, en de maag dus leeg is, is hij aan het kneden en fijnmalen. Omdat er geen voedsel aanwezig is om verwerkt te worden, zijn het gassen die worden ‘gekneed’. Dit is de oorzaak van dat rommelende geluid, beter bekend als de knorrende maag. Wanneer je vervolgens wat eet houdt de maag op met knorren.

Darmen

Het is echter wel een misverstand dat dat knorrende geluid alleen door de maag veroorzaakt wordt. Ook de darmen kunnen geluiden produceren. Tussen maaltijden door trekken de darmen zich namelijk een aantal keren krachtig samen. Zij doen dit om overgebleven voedsel op te ruimen. Bij dit proces worden ook weer gassen verplaatst wat zorgt voor dat rommelende geluid.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…