Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nierproblemen

De nieren hebben een belangrijke functie in het lichaam. Zo moeten de nieren niet alleen afbraakproducten uit het bloed verwijderen, maar zijn de nieren ook verantwoordelijk voor het regelen van de vocht- en zoutbalans van het lichaam en moeten de nieren belangrijke hormonen produceren die ervoor zorgen dat het lichaam goed kan functioneren en gezond blijft.

Werken de nieren niet meer goed door een aangeboren aandoening, een erfelijke ziekte of een ander probleem met beschadiging van de nieren tot gevolg, dan kan dit betekenen dat de nieren de belangrijke functies van de organen niet meer goed uit kunnen voeren. Dit leidt doorgaans tot het ontstaan van vervelende klachten, die direct door het verminderde functioneren van de nieren veroorzaakt worden. In dit artikel lees je meer over de symptomen die er kunnen optreden als de nieren niet meer goed werken. Omdat de symptomen per leeftijdsgroep kunnen verschillen, worden op deze pagina de symptomen van baby’s met nierproblemen beschreven, maar lees je ook meer over de symptomen bij kinderen en volwassenen met nierproblemen.

De symptomen van nierproblemen bij een baby

Soms heeft een baby zich niet volledig ontwikkeld in de buik van de moeder of is er sprake van een aangeboren nieraandoening bij de baby, waardoor de nieren niet goed functioneren. Functioneren de nieren van een baby niet goed, dan heeft dit invloed op de verwijdering van afvalstoffen, het handhaven van de zout- en vochtbalans en de productie van hormonen. De symptomen die baby’s hierdoor kunnen vertonen, zijn de volgende:

De mate waarin een baby te maken krijgt met deze symptomen, is geheel afhankelijk van de ernst van de aandoening. Werken de nieren helemaal niet goed, dan ontstaan er ernstige klachten die niet te negeren zijn. Werken de nieren wel een beetje, dan zijn de klachten minder en vallen de symptomen wat minder goed op.

De symptomen van nierproblemen bij een kind

Het verschil tussen de symptomen van nierproblemen bij een baby en een kind, is dat een kind kan praten en dus meer kan vertellen over de gevoelens die hij of zij heeft. Een baby kan niet vertellen dat hij of zij zich misselijk voelt, maar een kind kan dit wel aangeven. Heeft een ouder kind te maken met nierproblemen, dan kun je dit herkennen aan de volgende symptomen: misselijkheid en eventueel braken, vermoeidheidsklachten, een verhoogde vatbaarheid voor infecties, vergeetachtigheid, een verminderde eetlust, vochtophopingen, koorts, uitdroging, een verhoogde bloeddruk en bloedarmoede.

Klaagt een kind regelmatig over misselijkheid, is het kind sneller of vaker moe dan je van het kind gewend bent en herken je ook enkele van bovenstaande symptomen bij jouw kind, dan is de kans aanwezig dat de nieren van jouw kind door nierproblemen niet (meer) goed functioneren. Klaagt je kind regelmatig over pijn in de zij of in de rug (in de nierstreek), dan is dit ook een alarmsignaal dat er sprake is van een mogelijk probleem met de nieren.

De symptomen van nierproblemen bij een volwassene

Heb je als volwassene te maken met nierproblemen, dan merk je dit vaak niet meteen. Veel nierproblemen geven namelijk aanvankelijk geen duidelijke symptomen, maar leveren pas klachten op in een later stadium. De reden dat het bij volwassenen wat langer duurt voor de symptomen van nierproblemen duidelijk optreden, heeft te maken met het feit dat de nieren van volwassenen veel reservecapaciteit hebben. Is er een probleem met de nieren, dan kan de reservecapaciteit van de nieren dit probleem vaak nog opvangen en heb je pas in een later stadium te maken met klachten.

Enkele symptomen die in een later stadium op kunnen treden als je nierproblemen hebt, zijn de volgende:

 • Een afwijkende kleur van de urine
 • Bloed in de urine
 • Pijn bij het plassen
 • Vaker moeten plassen
 • Teveel of te weinig urine moeten lozen bij het plassen
 • Zwellingen van lichaamsweefsel door ophopingen van vocht
 • Rugpijn in de nierstreek
 • Ernstige vermoeidheid en een zwak gevoel
 • Jeuk
 • Bloedarmoede
 • Misselijkheid en eventueel ook braken

Heb je last van een of meerdere van bovenstaande symptomen, dan wordt aangeraden om naar de dokter te gaan met jouw klachten. De dokter kan de aard van jouw klachten verder onderzoeken en achterhalen of je last hebt van een nierprobleem. Is er inderdaad sprake van een probleem met de nieren, dan kan dit opgelost worden door een gerichte behandeling te starten. In extreme gevallen kan de nier ook verwijderd worden, maar dit komt enkel voor bij ernstige problemen met de nieren. Overigens kun je prima leven met één nier, dus hoef je je geen zorgen te maken als jouw nier verwijderd moet worden door nierproblemen.