Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nierproblemen – De meest voorkomende symptomen

Olivier
5 min read

De nieren zijn twee organen die diverse belangrijke functies vervullen in ons lichaam. De belangrijkste functie die de nieren vervullen, is het filteren van het bloed. In feite werken de organen als de filters van ons lichaam, waarbij diverse afvalstoffen uit het bloed gehaald worden om het lichaam goed te laten functioneren.

Als de nieren niet meer goed werken door nierproblemen, merk je dit vrij snel. Het enige minpunt van de symptomen die je ervaart als je nierproblemen hebt, is dat veel mensen deze symptomen vaak niet meteen aan nierproblemen verbinden. Heb jij last van bepaalde klachten en ben je benieuwd of deze klachten typerend zijn voor nierproblemen? Lees dan meer over de klachten van problemen met de nieren op deze pagina. Herken je jezelf in de klachten die op deze pagina worden beschreven, dan wordt aangeraden om naar de dokter te gaan.

Symptoom #1: Vermoeidheid

Als de nieren niet meer goed werken, ontstaat er een ophoping van afvalstoffen in het bloed. Dit betekent dat er bloedarmoede ontstaat en het belangrijkste symptoom van bloedarmoede is vermoeidheid. Heb je last van nierproblemen, dan voel je je moe en lusteloos zonder duidelijk aanwijsbare reden.

Symptoom #2: Veranderingen in de huid

Je huid gaat langzaam maar zeker veranderen als je nierproblemen hebt. Zo wordt de huid eerst bleek, wat door de bloedarmoede komt. Daarna kan de huid ook droog en schilferig worden en dit komt omdat er geen normale hoornlaag gevormd kan worden door de problemen met de nieren.

Symptoom #3: Jeuk

Waarom je jeuk krijgt als je nierproblemen hebt, is niet bekend. Mogelijk komt het door de ophoping van afvalstoffen, een aantasting van de zenuwen of een storing in de fosfaathuishouding. Heb je nierproblemen, dan krijg je in ieder geval meer jeuk over het hele lichaam zonder dat hier een duidelijke verklaring voor is, zoals bij een allergische reactie of een insectenbeet wel het geval is.

Symptoom #4: Uitdroging of juist vochtophopingen

Als je problemen hebt met de nieren, ontstaan er stoornissen in de water- en zouthuishouding van het lichaam. Hierdoor kun je of de hele tijd dorst hebben door uitdroging, maar is het ook mogelijk dat je juist te veel vocht vasthoudt en hierdoor te maken krijgt met vochtophopingen.

Symptoom #5: Klachten van de geslachtsorganen

Nierproblemen veroorzaken ook klachten van de geslachtsorganen, waaronder impotentie, het uitblijven van de menstruatie, te laat ongesteld worden, ongesteld worden op momenten dat je nog niet ongesteld moet worden en geen zin meer hebben in seks. Vaak verbind je deze klachten niet direct aan nierproblemen, maar de klachten worden zeker wel veroorzaakt door een verminderde werking van de nieren als het gevolg van nierproblemen.

Overige symptomen van nierproblemen

Naast bovenstaande symptomen die het meest voorkomen bij mensen met nierproblemen, zijn er ook nog enkele andere klachten die je kunt ervaren als de nieren niet meer goed werken. De overige klachten die je kunt ervaren bij nierproblemen, zijn de volgende:

  • Vatbaarheid voor infecties door een verminderde werking van het afweersysteem. Je wordt vaker verkouden, je krijgt een griepje of je krijgt een andere vorm van infectie.
  • Aantasting van de zenuwen, met als gevolg dat je een doof gevoel hebt in het lichaam, prikkelingen voelt, pijn hebt, vermindering van de spieromvang krijgt en nachtelijke spierkrampen ervaart.
  • Misselijkheid, eventueel met braken.
  • Een slechte adem als gevolg van een ophoping van afvalstoffen in het bloed.

Niet iedereen met nierproblemen ervaart alle bovenstaande symptomen, want het verschilt per persoon welke klachten je wel of niet ervaart. Heb je ernstige nierproblemen, dan ervaar je over het algemeen meer symptomen dan wanneer je wat mildere problemen met de nieren hebt en de nieren nog vrij goed werken.

Naar de dokter met nierproblemen

Voel jij je al een tijdje niet zo goed en herken je jezelf in meerdere van bovenstaande symptomen? Dan is de kans aanwezig dat je te maken hebt met nierproblemen. De beste manier om erachter te komen of dit inderdaad het geval is, is door naar de dokter te gaan en jouw lichaam te laten onderzoeken.

Het is belangrijk om niet te lang te wachten om naar de dokter te gaan, want nierproblemen kunnen snel erger worden. Onderneem je geen actie om de verminderde werking van de nieren aan te pakken, dan kunnen de nieren onherstelbaar beschadigd raken. Dit betekent niet alleen dat de klachten die je nu al hebt erger kunnen worden, maar ook dat je voor altijd met de klachten rond blijft lopen. Ga dus niet te laat naar de dokter, maar onderneem sneller actie om jouw klachten te verminderen.

Door Olivier

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…