Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Overwerktheid

Iedereen heeft het wel eens druk op zijn werk en iedereen heeft wel eens rust nodig om bij te komen van een lange of zware werkdag. In de meeste gevallen levert het werk- en levensritme van mensen echter geen problemen op. Dit is wel het geval bij mensen die te maken hebben met overwerktheid. Bij overwerktheid zijn de taken namelijk zo zwaar, de gemaakte uren op de werkvloer zo veel of de werksfeer op kantoor zo onplezierig, dat er sprake is van stress. Wordt het probleem nu niet aangepakt, dan kan deze stress veranderen in overwerktheid. In dit geval heeft men zo veel gewerkt of zo veel tijd doorgebracht in een onprettige werkomgeving, dat er klachten ontstaan. Welke klachten dit zijn, lees je in onderstaande tekst.

De klachten van overwerktheid

Als je overwerkt bent, treden er enkele typische klachten of symptomen op. Zo kun je te maken krijgen met lichamelijke klachten als moeheid, spierpijn, hoofdpijn en een verzwakt afweersysteem waardoor je sneller ziek wordt, maar ook met psychische klachten zoals humeurigheid, depressiviteit en neerslachtigheid.

Daarnaast hebben veel mensen die te maken hebben met overwerktheid, vaak te maken met negatieve gevoelens met betrekking tot hun werk. Ze hebben zelf in de gaten dat ze te veel werken of in een vervelende werkomgeving werken, maar zien geen manier om dit op te lossen. Hierdoor krijgen ze negatieve, neerslachtige gevoelens met betrekking tot hun werk. Voorbeelden van dit soort gevoelens zijn gevoelens als ‘ik moet alles toch alleen oplossen’, ‘mijn werk is toch verschrikkelijk’ en ‘ik kan toch niets aan veranderen aan de vervelende sfeer op de werkvloer’. Deze gevoelens kunnen een voorbode zijn op depressiviteit.

De behandeling van overwerktheid

Als je merkt dat je overwerkt bent, is het belangrijk om direct rust te nemen. Ook is het belangrijk om de situatie te veranderen, zodat je later niet weer overwerkt raakt. Zo is het belangrijk om in de toekomst minder te werken of te proberen om de sfeer op de werkvloer te veranderen. In sommige gevallen kun je zelf actie ondernemen om de overwerktheid op te lossen, maar soms heb je ook hulp nodig van anderen om van je overwerktheid af te komen.

Als je de werkomstandigheden verandert, zal de overwerktheid snel veranderen. Heb je dit gedaan en ben je nog steeds overwerkt, dan is het verstandig om een dokter te raadplegen voor professioneel advies.

Tips tegen overwerktheid

Om sneller van je overwerktheid af te komen, kun je de volgende drie tips raadplegen.

Tip 1: slaap voldoende en eet gezond. Op deze manier houd je een gezonde leefwijze aan en heeft je lichaam meer energie om van de overwerktheid te bekomen.

Tip 2: praat met anderen over je gevoelens van overwerktheid. Als je partner, vriend(in), beste vriend(in) of ouders van je overwerktheid weten, kunnen zij je in de gaten houden. Ook heb je nu een stok achter de deur om je gedrag te veranderen en je werkomstandigheden aan te passen, waardoor je sneller van je overwerktheid af bent.

Tip 3: onderneem voldoende leuke activiteiten. Sommige mensen krijgen energie van sociale activiteiten. Als dit bij jou ook het geval is, is het ondernemen van leuke activiteiten een goed middel om sneller van je overwerktheid af te komen. Wissel dit wel goed af met voldoende rust nemen, anders kan je lichaam natuurlijk niet uitrusten.