Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De symptomen van overwerktheid

shana
3 min read

Als je te veel gewerkt hebt of te lang in een vervelende werkomgeving of onder vervelende werkomstandigheden gewerkt hebt, is het mogelijk dat je te maken krijgt met overwerktheid. Overwerktheid ontstaat niet alleen als je gedurende bepaalde tijd lang en veel hebt gewerkt, maar ook als je gedurende bepaalde tijd in een werkomgeving hebt gewerkt met een vervelende sfeer of als je gedurende lange tijd een onprettig gevoel hebt gehad om bepaalde reden.

Als je te maken krijgt met overwerktheid, treden zowel lichamelijke als geestelijke klachten of symptomen op. Welke symptomen dit zijn, lees je in onderstaande tekst.

Lichamelijke symptomen van overwerktheid

Als je overwerkt bent, is je lichaam in feite bijna opgebrand. Je hebt veel energie opgemaakt aan het werken, piekeren, nadenken en concentreren. En als je dan ook nog eens weinig slaapt of niet goed kan slapen, is de kans groter dat de energie van je lichaam een keer op raakt. Zo heb je bij overwerktheid te maken met symptomen als vermoeidheid, spierzwakte, spierpijn, slapeloosheid, overgevoeligheid voor prikkels, geheugenstoornissen, concentratiestoornissen, vermoeide en pijnlijke ogen, hoofdpijn en een verminderd afweersysteem. Door dit verminderde afweersysteem word je sneller ziek en kun je bijvoorbeeld gemakkelijker geïnfecteerd worden met aandoeningen als griep.

Geestelijke symptomen van overwerktheid

Naast enkele lichamelijke klachten, heb je bij overwerktheid ook te maken met verschillende geestelijke klachten of symptomen. Deze symptomen treden, net als bij de lichamelijke symptomen, op omdat je lichaam moe is en niet voldoende energie meer heeft. Enkele geestelijke symptomen die vaak optreden bij overwerktheid zijn symptomen als prikkelbaarheid en neerslachtigheid. Daarnaast kan men te maken hebben met een verminderde interesse in de omgeving en sociale activiteiten in de omgeving. Wordt er niets aan de overwerktheid gedaan en blijft men op dezelfde manier doorgaan met werken, dan kan de overwerktheid uitmonden in overspanning, een burn-out of een depressie.

De behandeling tegen overwerktheid

Als je overwerktheid tegen wil gaan, heb je meer nodig dan alleen een goede nachtrust. Zo lang je de werkomstandigheden die de overwerktheid hebben veroorzaakt namelijk niet aanpakt, zal de overwerktheid nooit verdwijnen of steeds weer terugkomen. Daarom is de eerste stap van het aanpakken van overwerktheid, het aanpassen van de werkomstandigheden. Dit doe je door eerst te kijken waar de overwerktheid door veroorzaakt is, om vervolgens deze vervelende werkomstandigheid aan te pakken. Ben je bijvoorbeeld overwerkt door het maken van te lange dagen, dan dien je dit aan te passen en de dagen korter te maken. Ben je overwerkt omdat je in een vervelende sfeer werkt, dan is dit het probleem dat je op dient te lossen. Voor sommige problemen heb je hulp nodig bij het oplossen, terwijl je sommige problemen helemaal zelf aan kan pakken. Hoe de behandeling van overwerktheid eruit ziet, is dan ook per persoon helemaal verschillend.

Wanneer naar de dokter met overwerktheid?

Als je de werkomstandigheden hebt aangepast en nog steeds overwerkt bent, is het verstandig om naar de dokter te gaan. De dokter kan vervolgens onderzoeken of er wellicht meer aan de hand is dan de overwerktheid, om je verder te helpen in je behandeling tegen overwerktheid. 

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…