Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zonneallergie

Zonneallergie is een overgevoeligheidsreactie van de huid. Sommige patiënten hebben hier eenmalig een seizoen last van, maar er zijn ook patiënten die hier last van krijgen zodra de zon begint te schijnen. Zonneallergie kan heel erg lastig zijn omdat het voor veel irritatie en jeuk kan zorgen. Het is slim om even uit de zon te blijven en eventueel maatregelen te nemen. Een arts kan vaak met zekerheid vaststellen dat het om zonneallergie gaat. Als dit met zekerheid wordt vastgesteld dan kan je vaak medicijnen krijgen om de allergie tegen te gaan. Je kan zo voorkomen dat de klachten erger worden en eventueel de symptomen van de allergie behandelen.

Oorzaken zonneallergie

Officieel is zonneallergie een overgevoeligheidsreactie voor UV licht. Vanuit ons immuunsysteem wordt ons lichaam beschermd tegen Uv-stralen. Het wil soms weleens gebeuren dat deze UV stralen niet worden tegengehouden door ons immuunsysteem, waardoor we een allergische reactie krijgen. Het is niet bekend waarom sommige mensen last krijgen van zonneallergie en andere eigenlijk helemaal niet. Het is wel zo dat het lichaam vaak moet wennen aan de zonnestralen. Zo kan in de lente het probleem opspelen terwijl er in de zomer niets meer aan de hand is. In het lichaam treed er op ten duur dus een soort gewenning aan voor de Uv-straling.

Symptomen zonneallergie

  • Rode huid waar de zonenstralen opvallen.
  • Er ontstaan blaasjes die heftig jeuken.
  • De huid kan droog aanvoelen op de plekken die zijn aangetast.
  • Soms ontstaan er kleine schilfertjes van een droge huid.
  • Op ten duur worden de klachten minder door gewenning.
  • Soms ontstaan er ook kleine blaren.
  • Als er blaren ontstaan heb je vaak last van pijn in plaats van jeuk.
  • De eerste symptomen verschijnen binnen 24 uur.
  • Soms ontstaan de symptomen na enkele dagen aanraking met de zon.

Behandeling zonneallergie

In principe is er geen behandeling nodig voor zonneallergie en is het geen ernstige aandoening. Meestal verdwijnen de blaasjes eigenlijk vanzelf als je een tijdje uit de zon blijft. Het enige nadeel is in veel gevallen de jeuk die zeer ernstig kan zijn. Doordat je gaat krabben maak je vaak de beschadigde huid kapot wat weer niet goed is voor het herstel. Je kan eventueel de plekken koelen om zo de zonneallergie te behandelen. Het koelen gebeurt vaak met natte doeken die worden aangebracht op de huid. Buiten de natte doeken om kan je gebruik maken van mentholpoeder om de jeuk te stillen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk uit de zon te blijven zodat je huid kan herstellen.

Als je weet dat je zonneallergie hebt dan is het slim om te beginnen met geleidelijke blootstelling. Bij geleidelijke blootstelling begin je al in de lente om je lichaam te laten wennen aan de zon. Begin gewoon iedere dag met 10 minuten zon om je huid te laten wennen aan de straling. Bouw dit langzaam uit tot een uur zon per dag en je zal merken dat je geen last meer hebt van de zonneallergie. Het uitbouwen kan je overigens iedere dag doen door te verlengen met tien minuten. Je hebt zo geen last van de allergie tijdens je vakantie.

Als de reactie heel heftig is dan kan je naar de dokter gaan. De dokter heeft vaak medicijnen die ervoor zorgen dat je binnen een paar dagen geen last meer hebt van zonneallergie. Soms is er een achterliggende oorzaak, waardoor je ineens last hebt van de allergie. Je hebt bijvoorbeeld een antibiotica gebruikt, waardoor je overgevoelig kan raken voor zonlicht. Daarnaast kan je ook proberen de zonneallergie te voorkomen door o.a. een zonnebrand te gebruiken met een extra hoge beschermingsfactor. Je zal dan merken dat je huid ook langzaam went aan de straling.