Heerlijk om op een mooie zomerdag heel de dag te genieten van de zon. Zeker als er een zacht briesje staat kan je urenlang genieten van de aangename buitentemperatuur. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Er bestaan nog steeds verschillende huidkwalen die een zomerse dag kunnen veranderen in een kwelling. Zonneallergie is een van de meest voorkomende huidklachten die flink wat roet in het eten kunnen gooien. Gelukkig hoef je nooit continu gekweld te worden door een overmatige jeuk door zonneallergie. Er zijn heel wat eenvoudige tips en adviezen die mogelijk maken om zo min mogelijk hinder te ondervinden van deze huidklacht.
De oorzaken van zonneallergie
Er is geen eenduidige oorzaak worden aangegeven voor het ontstaan van zonneallergie. Door onderzoek is wel gebleken dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen zonneallergie als primaire allergie en een secundaire allergie. In het eerste geval is er duidelijk een relatie tussen de allergische reactie en het zonlicht. Bij een secundaire zonneallergie wordt de allergische reactie veroorzaakt door de combinatie van zonlicht met bepaalde medicatie of cosmetische crème. In dergelijke gevallen is het UV-A licht, de tegenhanger, UV-B is verantwoordelijk voor de verbranding van de huid door het zonlicht.
In de meeste gevallen ontstaan de meeste klachten aan het einde van de lente en gedurende de eerste zomermaanden. Dit wordt veroorzaakt doordat men opeens een grote hoeveelheid zonlicht te verduren krijgt, terwijl het lichaam hier nog niet op is ingesteld. Na verloop van tijd treed er een lichamelijke gewenning op en zullen hevige allergische reacties zoals jeuk, uitblijven. In zeker zin is zonneallergie een vorm van eczeem en wordt het in de medische wetenschap ook wel fotoallergisch contacteczeem genoemd.
Zonneallergie: de symptomen
Zoals gezegd wordt een zonneallergie veroorzaakt door het UV licht in de zonnestralen. In de meeste gevallen hebben mensen met een zonneallergie typische symptomen:
- Rode huid
- Vochtblaasjes
- Jeukende bultjes
- Droge huid
- Schilfertjes
- Huiduitslag
Hoe kan je de meeste klachten voorkomen?
Als je zelf last hebt van zonneallergie dan weet je als geen ander hoe zeer het je dag kan verpesten. Gelukkig hoef je met deze allergie geen medicatie te gebruiken. Wat wel helpt is een koud kompres. Door dit op het gedeelte van de huid te leggen wat de meeste irritatie oplevert vermindert de jeuk al voor een groot gedeelte. Ook een koude douche of het dragen van een nat T-shirt kan voor veel verlichting zorgen. Er zijn echter nog meer eenvoudige middeltjes die het omgaan met zonneallergie een stuk eenvoudiger maken.
Tip 1:
Ben je geen buitenmens maar heb je wel last van zonneallergie, dan is het wel handig om nog voor de zon zichzelf van haar beste kant laat zien, alvast te wennen aan het zonlicht. Ga met enige regelmaat een stukje buiten wandelen of in de tuin zitten. Probeer dit in het begin niet al te vaak te doen, maar bouw het langzaam op. Je zelf dwingen om in een korte periode een bepaalde tolerantie tegen zonlicht op te bouwen zal niet helpen, de natuur laat zich maar moeilijk dwingen.
Tip 2:
Een komkommer en een rauwe aardappel doen wonderen bij zonneallergie! Snij de komkommer in plakjes en leg deze op de plaats waar je het meeste last hebt. Dit heeft een kalmerend effect op de huid. Bovendien heeft dit een goed kalmerend effect. Heb je geen komkommer in huis, gebruik dan de aardappel, deze heeft dezelfde functie.
Tip 3:
Tegenwoordig wordt in bijna elke supermarkt wel kokosmelk verkocht. Het is heerlijk om mee te koken, maar in het geval van zonneallergie heeft kokosmelk nog een andere functie: je kan het namelijk heel goed gebruiken als basis voor een zeer gezonde huidlotion. Meng de kokosmelk met een beetje yoghurt en gebruik dit mengsel om de aangedane huid mee in te smeren, een heel goedkoop en effectief middel.
Tip 4:
De huidige generatie zonnefilter crèmes bieden niet alleen bescherming tegen het schadelijke UV-B licht maar ook tegen UV-A stralen. De bescherming tegen UV-A licht is echter een pak minder dan tegen UV-B licht. Houdt hierbij dus rekening als je overweegt om een dergelijke crème te gebruiken in verband met je zonneallergie. Zo is een crème met een beschermingsfactor 12 voor UV-B licht, vergelijkbaar met factor 8 als het gaat om UV-A licht. Laat je in ieder geval goed voorlichten door je arts of de apotheker.