Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Neuspoliepen

Als je neuspoliepen hebt, heb je te maken met goedaardige gezwellen in het neusslijmvlies van de neusbijholten. Neuspoliepen komen het meest voor bij mensen tussen de dertig en veertig jaar oud, maar hoe neuspoliepen precies ontstaan en waarom neuspoliepen meestal voorkomen bij mensen van dertig en veertig jaar oud, is onbekend.

Neuspoliepen: een korte introductie

Zoals al eerder vermeld, zijn neuspoliepen goedaardige gezwellen. Dit wil zeggen dat neuspoliepen niet schadelijk zijn voor de neus en voor andere lichaamsdelen en dat poliepen dus niet vergelijkbaar zijn met kwaadaardige tumoren, zoals deze ontstaan bij bijvoorbeeld neuskanker. Neuspoliepen komen voor in het neusslijmvlies van de neusbijholten, waarbij de meeste poliepen ontstaan in de zogeheten zeefbeenholte. Dit is één van de vier soorten neusbijholten waar poliepen kunnen ontstaan.

Als je neuspoliepen hebt, komen deze bijna altijd voor aan beide zijden van de neusholtes. Heb je slechts neuspoliepen aan één zijde van de neusholte, dan kan dit duiden op een kaakholteontsteking. Heb je op jongere leeftijd te maken met neuspoliepen, bijvoorbeeld in de puberteit, dan kan dit duiden op cystische fibrose, ofwel taaislijmziekte.

De oorzaken van neuspoliepen

Hoewel het niet duidelijk is hoe en waarom neuspoliepen ontstaan, denkt men op dit moment dat neuspoliepen ontstaan door een overproductie van vocht. Dit vocht wordt geproduceerd in het slijmvlies, maar als er te veel vocht wordt geproduceerd kan er een poliep vormen. Dit is dan ook de reden dat de poliepen altijd ontstaan in het slijmvlies van de neus, omdat hier te veel vocht geproduceerd wordt.

Hoewel de oorzaak van het ontstaan van een neuspoliep niet bekend is, zijn er wel enkele risicofactoren aan te wijzen voor het ontstaan van neuspoliepen. Deze risicofactoren zijn geen directe oorzaak of aanleiding voor het ontstaan van neuspoliepen, maar kunnen wel een steentje bijdragen bij het ontstaan van goedaardige neuspoliepen.

De risicofactoren van neuspoliepen, zijn de volgende:

  1. Een allergische aanleg.
  2. Een chronische ontsteking van het slijmvlies in de neus en neusbijholte.
  3. Een overactief reagerend neusslijmvlies.
  4. Astma en dan met name in combinatie met een intolerantie voor aspirine.

Kortom, als je allergische aanleg hebt, een chronische ontsteking aan het slijmvlies in de neus en neusbijholte hebt, een overactief reagerend neusslijmvlies hebt of astma hebt en ook kampt met een intolerantie voor aspirine, dan is de kans groter dat je neuspoliepen ontwikkelt. Het wil echter niet zeggen dat je altijd neuspoliepen ontwikkelt als je te maken hebt met één van de risicofactoren van neuspoliepen.

De symptomen van neuspoliepen

Hoe meer neuspoliepen je hebt, des te meer je te maken krijgt met de symptomen van neuspoliepen. Daarnaast geldt ook dat je meer last hebt van de klachten van neuspoliepen als je grotere neuspoliepen hebt.

De klachten of symptomen die je kunt ervaren met neuspoliepen, zijn de volgende:

  • Een verstopte neus.
  • Een verstoring van de ademhaling.
  • Een verstoring van het reukvermogen.
  • Een verstoring van de smaak.
  • Hoofdpijn.
  • Aangezichtspijn.
  • Een regelmatig optredend verkouden gevoel.
  • Een vol gevoel in het hoofd.

De symptomen van neuspoliepen kunnen erger worden als je ligt, omdat ademen dan nog moeilijker wordt. En hoewel neuspoliepen in principe onschadelijk zijn, kunnen de symptomen toch zo vervelend zijn dat een behandeling bij de dokter gewenst is. Zeker als je te maken hebt met meerdere neuspoliepen, zijn de symptomen zo heftig dat een bezoek aan de dokter gewenst is.