Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gluttenallergie

Een glutenallergie wordt ook wel een intolerantie voor gluten genoemd. De medische naam van deze aandoening is coeliakie en het betreft een aandoening die vrij veel voorkomt. Als je een glutenallergie hebt, betekent dit simpelweg dat je verkeerd reageert op gluten en het stofje hierdoor niet goed kunt verdragen. Gluten is de naam van een eiwit dat voorkomt in onder andere tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut, maar ook voor kan komen in haver (door de resten tarwe in haver). Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij mensen met een glutenallergie voor een beschadiging van de dunne darm en diverse bijbehorende klachten.

Op deze pagina lees je meer over een glutenallergie. Zo lees je wat de symptomen zijn van deze allergie, maar ook hoe je de allergie kunt behandelen om de symptomen van de aandoening te verminderen.

De symptomen van glutenallergie

De klachten die je kunt ervaren met een glutenallergie, zijn per persoon erg verschillend. Sommige mensen met een glutenallergie hebben nauwelijks klachten of hebben hele vage of onduidelijke klachten, terwijl andere mensen zulke hevige klachten hebben dat ze echt doodziek worden na het nuttigen van gluten. Omdat veel mensen vage en onduidelijke klachten hebben, denken gespecialiseerde artsen dat er veel mensen in ons land rondlopen die eigenlijk een glutenallergie hebben maar hier helemaal niets van merken.

Bij kinderen die te maken hebben met een glutenallergie, ontstaan de klachten van de allergie al in het eerste levensjaar. Vanaf de leeftijd van ongeveer zeven maanden krijgen kinderen namelijk voor het eerst voeding met gluten, zoals pap en brood. Baby’s die niet tegen gluten kunnen, krijgen na het eten van deze voedingsmiddelen een opgezette buik, een verminderde eetlust, diarree of ze moeten overgeven. Ook kunnen de kinderen achterblijven in groei en gewicht, dunne billen ontwikkelen of een bolle buik krijgen. Omdat de kinderen ziek zijn, huilen ze veel zonder dat je hier als ouder een goede verklaring voor hebt.

Bij kinderen zijn de symptomen van een glutenallergie vrij duidelijk, maar bij volwassenen is dit niet het geval. Als volwassene met een glutenallergie kun je last krijgen van diarree, verstopping, een opgezette buik, gewichtsverlies en een plakkerige ontlasting. Daarnaast kun je last krijgen van klachten die niet direct te maken hebben met de dunne darm, waaronder:

Door verregaande beschadiging van de darmwand door een glutenallergie, kunnen de volgende klachten ontstaan:

Op den duur kan de darmwand zo ernstig beschadigd raken, dat je problemen kunt krijgen met het opnemen van voedingsstoffen. Hierdoor kun je ondergewicht ontwikkelen, maar ook bloedarmoede, depressiviteit door constante vermoeidheid, een slechte groei, een te late puberteit, onvruchtbaarheid, humeurigheid en botontkalking.

De behandeling van een glutenallergie

De behandeling van een glutenallergie is eenvoudig, namelijk het levenslang volgen van een glutenvrij dieet. Een glutenvrij dieet is een dieet waarbij je gluten helemaal vermijdt, zodat de klachten van de glutenallergie langzaam minder worden. Je voelt je niet meteen beter als je glutenvrij gaat eten, maar na enkele weken of maanden merk je zeker verschil. Binnen zes maanden is de dunne darm weer helemaal hersteld en heb je geen klachten meer die aan jouw darmbeschadiging verbonden kunnen worden.

Heb je bloedarmoede of ben je verzwakt door de glutenallergie, dan kun je een tijdje extra vitaminen of mineralen nemen om je beter te voelen. Denk hierbij aan foliumzuur, vitamine B12 en ijzer: vitaminen en mineralen die je stuk voor stuk beter en gezonder laten voelen en het lichaam echt goed ondersteunen. Je kunt de vitaminen en mineralen tijdelijk nemen, maar je kunt er ook voor kiezen om voor altijd meer vitaminen en mineralen te nemen. Over het algemeen is dit niet nodig, maar het kan zeker geen kwaad om langer of voor altijd meer vitaminen en mineralen te slikken.

Het volgen van een glutenvrij dieet lijkt eenvoudig, maar dit kan erg belastend zijn. Je mag veel dingen niet meer eten en zeker als je dit niet gewend bent, is dat even wennen. Om je te helpen het dieet zo goed mogelijk te volgen, kun je naar een diëtist gaan. Hier kun je aan een goed voedingspatroon werken, maar kun je ook tips krijgen over recepten die je kunt maken en over het kopen van glutenvrije producten. Sluit je je aan bij de Coeliakie Vereniging, dan kun je ook veel tips krijgen om het maken van glutenvrije maaltijden gemakkelijker te maken en gemakkelijker uit eten te gaan zonder gluten te eten.

Lees meer: Quinoa en rijst zijn alvast een goede start!