Foliumzuur, beter bekend als vitamine B11, is een belangrijke voedingstof die ervoor zorgt dat er voldoende rode en witte bloedcellen worden aangemaakt. Bovendien onderhoudt het de bloedsomloop en het zenuwstelsel. Foliumzuursupplementen kunnen helpen bij de bestrijding van sommige vormen van bloedarmoede of bij de stofwisselingsziekte homocystinurie, maar ze worden vooral voor zwangerschappen sterk aangeraden.
Bij ongeboren baby’s levert foliumzuur een belangrijke bijdrage aan het groeiproces. De stof speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het voorkomen van aangeboren afwijkingen die voortkomen uit vitaminegebrek, zoals een open ruggetje, hersenschade, hartafwijkingen en een hazenlip. Foliumzuur komt van nature voor in groente, fruit, aardappelen en volkoren brood, maar deze voedingsmiddelen bieden niet voldoende vitamine B11 voor zwangere vrouwen en hun baby’s. Daarom wordt vrouwen met een kinderwens sterk aangeraden om van de vierde week voor de zwangerschap tot aan de tiende week van de zwangerschap voedingsupplementen tot zich te nemen.
Waarom foliumzuur gebruiken voor en tijdens de zwangerschap?
Een zwangerschap brengt grote veranderingen in de hormoonhuishouding met zich mee. De behoefte aan verschillende voedingstoffen wil daarom nog wel eens veranderen en het risico op een vitaminetekort neemt toe. Hoewel de meeste mensen met een gezond eetpatroon van nature voldoende vitamine B11 binnenkrijgen door hun dagelijkse voedsel, hebben zwangere vrouwen veel meer foliumzuur nodig. Ze voeden immers niet alleen zichzelf, maar ook hun ongeboren kind.
Het ongeboren kind heeft juist in de eerste maanden voldoende vitamine B11 nodig om de bloedsomloop en het zenuwstelsel te kunnen ontwikkelen. Een vitaminetekort in die periode kan drastische gevolgen hebben. Bij een tekort aan foliumzuur kunnen er ingrijpende afwijkingen aan het zenuwstelsel optreden, zoals een ‘spina bifida’, beter bekend als een ‘open ruggetje’, een hazenlip, hartafwijkingen of permanente schade aan de hersenen.
Hoe gebruikt u foliumzuur tijdens de zwangerschap?
Een goede richtlijn voor vrouwen met een kinderwens is om minstens vier weken voor de bevruchting met het gebruik van foliumzuur te beginnen. Stop pas met de pil wanneer u al begonnen bent met het dagelijks innemen van voedingsupplementen. Het is raadzaam om het gebruik van foliumzuur tot ten minste 10 weken na de laatste menstruatie door te zetten, al kan het nooit kwaad om dit langer te doen.
Houd u bij de inname van voedingsupplementen altijd aan de dosering die aangegeven staat in de bijsluiter of op de verpakking. In de meeste gevallen zal het neerkomen op één of twee pillen à 4 milligram per dag. De meeste pillen kunt u op elk moment van de dag tot u nemen, al is het wel aan te raden om een vast schema aan te houden zodat u minder snel een dosis overslaat. De eerste pil kunt u het beste in de ochtend slikken.
Foliumzuursupplementen zijn in alle apotheken zonder recept te verkrijgen onder de namen ‘Foliumzuur’ of ‘Vitamine B11’. De goedkoopste varianten zijn al vanaf €3 te verkrijgen. De meeste verpakkingen bevatten 90 of 100 pillen, waarmee u, afhankelijk van uw gebruikspatroon, 7 tot 12 weken vooruit kan.
Bijwerkingen van foliumzuurgebruik tijdens de zwangerschap
Indien u de voedingsupplementen volgens de voorschriften op de bijsluiter tot u neemt, hoeft u weinig bijwerkingen te vrezen. Foliumzuur is immers een natuurlijke voedingstof die ook in ons eten voorkomt. Al jaren gebruiken vrouwen foliumzuurtabletten tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft gehad voor de moeder of het kind. Als u echter overgevoelig bent voor foliumzuur kan u last krijgen van koorts, uitslag of jeuk. Waarschuw een arts wanneer deze symptomen kort na gebruik optreden en laat hem of haar vaststellen of u inderdaad overgevoelig bent. Blijkt dit zo te zijn, dan wordt het gebruik van foliumzuursupplement in de toekomst sterk afgeraden.
Sommige symptomen, zoals maag-darmklachten, slaap- en concentratiestoornissen, neerslachtigheid, hyperactiviteit of prikkelbaarheid, komen alleen voor bij een dosis van meer dan 15 milligram per dag. Ook in deze gevallen is het raadzaam om een arts te raadplegen. Foliumzuur kan gebruikt worden in combinatie met alcohol of tabak, maar indien u van plan bent zwanger te worden is het gebruik van dergelijke genotsmiddelen sterk af te raden.
Foliumzuurgebruik in combinatie met andere medicijnen
Van sommige medicijnen, waaronder methotrexaat, capecitabine, fluorouracil en fenytonïne, is bekend dat ze slecht samen gaan met het gebruik foliumzuursupplementen. De bijwerkingen van deze medicijnen kunnen door het gebruik van foliumzuur worden versterkt, of de foliumzuursupplementen kunnen de werking van deze medicijnen juist tegengaan. Gebruikt u één of meer van deze middelen, maar wilt u toch zwanger worden? Raadpleeg dan een arts om een gezond schema voor medicijngebruik op te stellen.
Methotrexaat gebruikt men doorgaans maar één keer in de week, dus in dergelijke gevallen kan het weinig kwaad om op die dag het gebruik van foliumzuurtabletten even over te slaan. Bij andere medicijnen moet men meerdere dagen wachten voordat het veilig is om foliumzuur in te nemen. De belangrijkste richtlijn is dat u foliumzuur nooit op dezelfde dag inneemt als de bovengenoemde medicijnen.