Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Glutenvrij dieet: Voordelen & Nadelen + Recepten

Olivier
5 min read

Een glutenvrij dieet is een dieet waarbij je producten mijdt waar gluten in zitten. Noodzakelijk voor wie een glutenallergie heeft. Gluten is de naam van een groep eiwitten die voorkomt in tarwe, rogge en haver. Heb je glutenintolerantie, dan moet je altijd een glutenvrij dieet volgen om je beter te voelen. Heb je geen glutenintolerantie, maar wil je gluten toch mijden omdat je dit gezonder vindt? Dan kun je ook een glutenvrij dieet volgen.

Op deze pagina lees je meer over het glutenvrij dieet. Zo lees je eerst in welke producten gluten zitten, zodat je een globaal beeld hebt van de voedingsmiddelen die je niet mag eten als je dit dieet volgt. Daarnaast lees je wat de voordelen van dit dieet zijn, maar ook wat de nadelen van het glutenvrij dieet zijn. Door de informatie op deze pagina goed door te nemen, kun je gemakkelijk bepalen of het volgen van een glutenvrij dieet iets voor jou is.

Een glutenvrij dieet: dit mag je niet eten

Als je een glutenvrij dieet volgt, mag je helemaal geen gluten eten. Dit klinkt gemakkelijk, maar het is lastiger dan je denkt. Het lastige van het volgen van een glutenvrij dieet, is het feit dat gluten voornamelijk voorkomen in granen. Dit betekent dat je bij het volgen van een glutenvrij dieet helemaal geen granen meer mag eten, wat betekent dat je brood, crackers, pasta en koeken links moet laten liggen. Daar komt nog bij dat er vaak gluten zitten in kant-en-klare maaltijden en ingrediënten van soepen, zoals bindmiddel. Houd je erg van het opleuken van een maaltijd met een lekkere saus? Dan moet je hier ook voor oppassen, want in sauzen zitten ook vaak gluten door de aanwezigheid van bindmiddel.

Enkele dranken waar gluten in zitten, zijn dranken als diverse frisdranken, sappen en bier. Volg je een glutenvrij dieet, dan mag je deze dranken helemaal niet meer drinken of moet je een glutenvrije variant van de drank in kwestie nemen, zoals glutenvrij bier.

Fabrikanten zijn verplicht te melden of een product gluten bevat. Wil je weten of je een bepaald product wel of niet kunt eten bij het volgen van een glutenvrij dieet, dan kun je de voedingswijzer op de verpakking van het product controleren om te zien of er gluten in zitten.

De voordelen van het volgen van een glutenvrij dieet

Er zijn enkele voordelen verbonden aan het volgen van een dieet zonder gluten. Naast het feit dat een glutenvrij dieet een must is voor mensen met een glutenallergie om zich beter te voelen, brengt het dieet de volgende voordelen met zich mee:

  • Het volgen van een glutenvrij dieet vermindert de kans op diverse hart- en vaatziekten door de algemene gezondheid te verbeteren.
  • Het volgen van een glutenvrij dieet vermindert de inname van chemicaliën, simpelweg omdat er minder kant-en-klare maaltijden genuttigd worden als je het dieet volgt.
  • Het volgen van een glutenvrij dieet zorgt ervoor dat je minder last hebt van brandend maagzuur.

Daar komt nog bij dat je gemakkelijk af kunt vallen als je geen gluten meer eet. Dit heeft niet zo zeer te maken met de gluten zelf, maar wel met de voedingsmiddelen waar gluten in zitten die je bij het volgen van een glutenvrij dieet moet mijden. Zo zitten gluten onder andere in brood, pasta’s en koeken: stuk voor stuk dikmakers die je zeker beter kunt vermijden als je af wil vallen. Veel mensen die een glutenvrij dieet volgen zonder dat ze een glutenintolerantie hebben, doen dit dan ook om snel en gemakkelijk af te vallen.

De nadelen van het volgen van een glutenvrij dieet

Het volgen van een glutenvrij dieet brengt diverse voordelen met zich mee, maar het kan ook enkele nadelen hebben. De belangrijkste minpunten van het volgen van een glutenvrij dieet volgens diëtisten, zijn de volgende:

  • Het volgen van een glutenvrij dieet kost veel tijd. Je mag bijvoorbeeld geen brood meer, wat betekent dat veel mensen glutenvrij brood gaan eten. Dit brood moet je zelf bakken, wat veel tijd en moeite kost.
  • Je krijgt enkele belangrijke vitamines en mineralen niet meer binnen of te weinig binnen, zoals vitamine C en foliumzuur. Om de vitaminen en mineralen toch binnen te krijgen, moet je supplementen gebruiken.
  • Het volgen van een glutenvrij dieet is niet eenvoudig. Veel producten bevatten gluten, waardoor je veel minder keuze hebt bij het bereiden van maaltijden. Ga je uit eten, dan merk je dat je veel lekkere dingen niet meer mag eten.
  • Glutenvrije producten, die je steeds meer in de supermarkten tegenkomt, zijn vaak erg prijzig.

Volg je het dieet om af te vallen, dan is er nog een nadeel aan het volgen van een glutenvrij dieet. Dit nadeel is dat het dieet vaak een jojo-effect met zich meebrengt, wat betekent dat je na het bereiken van jouw streefgewicht weer snel aankomt als je het glutenvrije dieet niet blijft volgen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…