Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe maak ik het best quinoa klaar?

Camille
3 min read

Quinoa is een pseudograan dat plots heel populair geworden is. Je kan het gebruiken als afwisseling voor rijst, pasta… Quinoa heeft als voordeel dat het heel snel kookt.

Maar hoe maak je nu het best quinoa klaar? Daarvoor zijn verschillende mogelijke manieren. Uiteraard wordt er op de verpakking aangegeven hoe je de quinoa zelf klaar kan maken, maar de standaard manier hoeft daarom niet altijd de beste en de meest smaakvolle te zijn. Daarom hebben wij voor jou uitgezocht hoe je quinoa nu echt het beste kan klaarmaken.

Hoeveel quinoa per persoon?

Als je quinoa wilt klaarmaken dan moet je eerst kijken naar de hoeveelheid die nodig is per persoon. In principe volstaat het om tussen de 50 en 70 gram ongekookte quinoa te voorzien. Let wel, de exacte hoeveelheid die je nodig hebt kan afhankelijk zijn van je gerecht. Op het eerste zicht lijkt 50 tot 70 gram een beetje weinig, maar je dient er rekening mee te houden dat de quinoa nog zal uitzetten tijdens het koken. Bovendien vult ze bijzonder goed waardoor je niet snel opnieuw honger zal hebben.

Quinoa klaarmaken

Nu we weten hoeveel quinoa je nodig hebt is het tijd geworden om de bereiding te starten.

Hoe moet je Quinoa klaarmaken & koken?

  1. Neem de ongekookte quinoa, doe ze in een zeef
  2. Houd ze even onder koud stromend water. Dit zorgt er voor dat de zaadjes zich zullen openen waardoor je ze eenvoudiger kan koken. Heb je dit gedaan?
  3. Doe dan de quinoa in de pot en vul deze met een dubbele hoeveelheid vocht. Met andere woorden, heb je er voor gekozen om 50 gram quinoa te voorzien, dan moet je voor 100 gram water in de pot doen.
  4. Laat het water koken op het hoogste vuurtje.
  5. Van zodra het water aan de kook is gebracht kan je het gas wat verlagen. Houd ze op dit niveau en roer af en toe goed door. Je blijft dit doen tot al het vocht is verdwenen.
  6. De quinoa kan worden opgediend wanneer ze een wat glazige uitstraling heeft.

Koken in gewoon water?

Bovenstaande geeft aan hoe quinoa te koken in gewoon water, maar het kan natuurlijk ook anders. Zo kan je er voor kiezen om wat zout toe te voegen aan het water of ook een bouillonblokje behoort tot de mogelijkheden. Op deze manier kan je meteen wat extra smaak toevoegen aan de quinoa. Wil je echt eens iets helemaal anders? Dat kan je doen met zowel melk als kokomelk en is vooral aan te raden wanneer je een ontbijt wilt bereiden op basis van quinoa. Wil je het gerecht een wat zoetere smaak geven? Gebruik dan sinaasappelsap of appelsap.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…