Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lumbago

Lumbago heeft verschillende alternatieve namen. Welke naam men gebruikt, ligt geheel aan degene met wie je praat. Zo wordt lumbago ook wel eens spit, lage rugpijn of lumbalgie genoemd. Dit zijn allemaal verschillende termen, maar ze betekenen wel hetzelfde. De termen staan namelijk voor lage rugpijn, waarbij de patiënt last heeft van pijn in de onderrug.

Op deze pagina lees je meer over lumbago, door deze term helemaal uit te leggen. Zo lees je eerst wat lumbago precies is, om vervolgens de oorzaak van lumbago te beschrijven. Vervolgens wordt beschreven hoe lumbago behandeld wordt en wat je zelf kan doen om lumbago te verminderen en draagbaar te maken.

Wat is lumbago?

De term lumbago komt uit het Latijn en het Grieks. Zo staat de Latijnse term lumbus voor lendenen en staat de Griekse term algos voor pijn. Zo betekent de samentrekking van beide termen dus eigenlijk pijn in de lendenen en dit is precies wat lumbago is. Patiënten met lumbago hebben namelijk last van lage rugpijn, waarbij men tevens uitstraling kan hebben naar de billen, benen en dijen. Dit hoeft echter niet bij iedere patiënt met lumbago het geval te zijn. Als de pijn verder uitstraalt, is er geen sprake van lumbago, maar wordt er gesproken over ischias. Naast lage rugpijn, hebben mensen met lumbago tevens vaak last van stijve delen van de rug. Zo is de rug van mensen met lumbago vaak erg stijf en heeft men last van permanente spierspanning op de rugspieren, waardoor de rug pijnlijk en strak aanvoelt bij het bewegen.

In de meeste gevallen treedt lumbago plotseling op, direct na het uitvoeren van een onverwachte, heftige beweging, na snel bukken of na het maken van een draaibeweging van de romp. Als lumbago eenmaal is opgetreden, kan de patiënt alleen nog maarni voorover gebogen houding lopen, met kleine pasjes.

Wat is de oorzaak van lumbago?

Lumbago is meestal het gevolg van het natuurlijke proces van veroudering en slijtage van de tussenwervelschijven in de rug. Zo ontstaan er uitstulpingen op plaatsen in de wervelschijven waar de bindweefselring dunner wordt, die ineens tegen de band kunnen gaan drukken. Hierdoor kan een tussenwervelschijf vast komen te zitten, wat ontzettend veel pijn doet. Eigenlijk kun je er dus niets aan doen als je lumbago krijgt, want dit is het gevolg van de natuurlijke veroudering van het lichaam.

Hoe wordt lumbago behandeld?

Als je lumbago hebt, wordt aangeraden om onder begeleiding oefeningen op een klimrek of aan de ringen te doen. Hierdoor wordt de wervelkolom namelijk gestrekt, waardoor de uitstulping los kan komen en niet langer op de wervel drukt. Ook kan men gebruik maken van speciale bandages, modder, warme baden en zalven om de doorbloeding te bevorderen en lumbago te bestrijden. Om de pijn te verminderen, kunnen pijnstillers voorgeschreven worden en kan men massages nemen.

Hoewel veel mensen denken dat je bij lumbago zo veel mogelijk rust moet nemen en dus veel moet liggen, is dit absoluut niet waar. Als je lumbago hebt, moet je juist zo veel mogelijk in beweging blijven. Op deze manier kan de oververrekte band in de wervel sneller herstellen en ben je sneller verlost van lumbago. Het nemen van rust werkt dus eigenlijk averechts.

Wat kun je zelf doen bij lumbago?

De behandeling van lumbago wordt altijd uitgevoerd door een specialist die ervaring heeft met deze aandoening. Daarnaast kun je zelf ook actie ondernemen om lumbago zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Zo kun je ervoor zorgen dat de onderkant van de rug goed warm blijft, zodat de rug lekker soepel blijft en lumbago sneller verholpen wordt. Daarnaast kun je regelmatig een warm bad nemen en kun je de klachten van lumbago verhelpen door middel van warmte gevende zalven.