Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het belang van een goede matras

Camille
3 min read

Dagelijks slaapt een mens gemiddeld vijf tot acht uur. Het belang van een goede nachtrust is gelegen in het feit dat je ’s morgens weer fit en uitgerust aan een nieuwe dag kunt beginnen. Een degelijk matras speelt een belangrijke rol bij het slaapcomfort. Om de juiste keuze te maken, bij de aankoop van een matras, moet je een aantal aspecten goed in de gaten houden.

Eigenschappen van een goede matras

  • Een matras dient zich aan je de vorm van je lichaam aan te passen zodat je lekker ligt,
  • Een matras moet stabiliteit bieden, zodat je bedpartner geen hinder ondervindt van de bewegingen die je maakt in je slaap,
  • Een degelijke matras isoleert de warmte zodat je niet wakker wordt van de kou,
  • Een matras moet daarnaast vochtdoorlatend zijn om te voorkomen dat je het te warm krijgt in bed,
  • De binnenzijde van een goed matras heeft een minimale dikte van 12 centimeters (dit zonder de matrashoes of andere extra lagen meer te rekenen).Ondersteuning van het lichaam

Het belangrijkste criterium is natuurlijk de ondersteuning van je lichaam tijdens je slaap. Tijdens het uitproberen van een matras dient een ander persoon dan ook je lichaamshouding op de matras beoordelen. Een degelijk matras zal zich aanpassen aan je lichaam en niet doorzakken. Je rug blijft daardoor ook in liggende positie mooi recht.


Goede verluchting

Voor een optimale verluchting van je matras is het aan te raden om een vrije ruimte te hanteren van minimaal 25 centimeter tussen de onderzijde van je bed en de vloer.

De ideale matras

Grofweg kun je een tweetal soorten matrassen onderscheiden: binnenverings- en schuimmatrassen. Binnenveringsmatrassen zijn licht, elastisch en duurzaam. Bovendien verluchten en isoleren deze matrassen prima. Schuimmatrassen zijn erg stabiel en houden de warmte goed vast in de kern van schuim. Wel zijn schuimmatrassen zwaarder en minder ademend.

Welk matras je kiest is erg persoonlijk en zal afhangen van je eigen voorkeuren en wensen. Om erachter te komen welk matras het beste bij je past, moet je een aantal verschillende matrassen uitproberen op verschillende momenten van de dag. Als je net wakker bent, zal je immers anders gaan liggen dan aan het einde van een werkdag. Uiteraard dient de gekozen matras goed in de bedbodem te passen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…