Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wondroos

Wondroos is een infectieziekte met ernstige bijwerkingen. De huid en het onderhuidse weefsel wordt door wondroos namelijk aangetast, waardoor de huid vuurrood van kleur wordt. Meestal ontstaat de infectieziekte in de benen en kan het zich verder uitspreiden over het lichaam. Vaak voel je jezelf erg ziek van wondroos en heb je last van nog meer bijwerkingen. Soms kan de infectie ook ontstaan in het gezicht of op de armen. Het is belangrijk dat je bij het vermoeden van wondroos altijd een bezoek brengt aan de huisarts en je niet blijft doorlopen.

Oorzaken van wondroos

De oorzaak van wondroos is een bacteriële infectie. Vaak is er voorafgaand aan wondroos een wondje geweest. Dit hoeft geen heel diep wondje te zijn. De bacteriën zijn via dit wondje door de huid heen gegaan. Soms kan een klein wondje op je teen al wondroos veroorzaken je hebt soms niet eens doorgehad dat er een wondje zat. Rond het wondje wordt de huid erg rood en pijnlijk. Soms kan schimmel, een kloofje of eczeem ook veranderen in wondroos. Vaak wordt er niet aan gedacht dat dit de achterliggende oorzaak is van de wondroos. Heel soms kan wondroos in het gezicht ontstaan doordat deze via de oor naar binnen gaat.

Symptomen wondroos

  • De huid is rood
  • De huid voelt warm aan.
  • De huid doet zeer en is gezwollen.
  • Soms zijn de lymfeklieren ook opgezet.
  • Je hebt het gevoel dat je ziek bent.
  • Koorts
  • Heel soms zijn de lymfeklieren ook ontstoken.
  • Rode plek op één been, arm of in het gezicht.
  • Misselijkheid

Behandelen van wondroos

Vaak wordt er gevraagd of wondroos besmettelijk is. Officieel is de aandoening besmettelijk, maar het komt eigenlijk bijna nooit voor dat er iemand ander besmet raakt van de bacterie omdat je ook net een wondje nodig hebt. Als je iemand gaat behandelen tegen wondroos is het ook slim om je handen na afloop even goed met warm water en zeep te wassen. Dit hoeft overigens alleen als je echt met je huid in contact komt met de wondroos.

Afhankelijk van de ernst van de wondroos wordt besloten of de behandeling thuis of in het ziekenhuis kan plaatsvinden. Vaak heeft de leeftijd hiermee wel te maken. Meestal wordt er besloten om wondroos in ieder geval eerst thuis te behandelen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van antibiotica. Naast een antibioticakuur bekijkt een arts even de wond waaruit de wondroos is ontstaan. Kan het wondje uit zichzelf genezen of is er een behandeling nodig? Soms besluit een arts om naast antibiotica ook het wondje zelf te behandelen.

De zwelling die bij wondroos ontstaat kan soms ook heel lastig zijn. Soms kan een arts besluiten om daardoor een zwachtel aan te brengen. Vooral bij dermatologen is een zwachtel geliefd bij de behandeling tegen wondroos. Een zwachtel kan helpen om de zwelling te laten afnemen. De zwachtel dient vaak net zo lang gedragen te worden als de zwelling aanblijft. Als de zwelling weer is afgenomen hoef je de zwachtel niet meer te dragen. Heel soms wordt er gekozen voor speciaal aangemeten kousen die gedragen moeten worden tegen de wondroos.

Als je een zwakke gezondheid hebt of je last hebt van een ernstige vorm van wondroos dan kan een arts besluiten om je door te sturen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt je opgenomen en krijg je antibiotica toegediend via een infuus. Vaak wordt er dan wel een snellere genezing verwacht dan bij het normaal toedienen van antibiotica via tabletten.

Voor de verzachting van de klachten kan de wondroos aan de buitenkant worden behandeld met een zalf. Dit verlicht vooral de pijnklachten en brengt de huid weer tot rust na een aanval van wondroos.