Iedere sporter krijgt vroeg of laat te maken met blaren. Het is belangrijk om te proberen ze te voorkomen, maar als je ze toch krijgt dan is een behandeling noodzakelijk. Zo voorkom je problemen tijdens het sporten of gewoon het wandelen tijdens je dagelijkse bezigheden. Een blaar is eigenlijk een opeenhoping van vocht onder de huid. Dat gebeurd als er veel wrijving of druk op een bepaald deel van de voeten en soms zelfs handen terecht komt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je nieuwe sportschoenen niet zo goed zitten als je gedacht had. Hierdoor kunnen ook blaren ontstaan. Dat worden vaak drukblaren genoemd.
De verzorging van een blaar
- Als de blaar dicht is dan kan je hem het beste dicht laten i.v.m. infectiegevaar.
- Geeft de blaar veel druk? Prik hem dan wel open met een steriele naald.
- Duw met een schoon wattenstaafje het vocht uit de blaar.
- Ontsmet alles rond de blaar met Betadine.
- Laat de huid wel zitten om genezing te bevorderen.
- Is de blaar al open? Desinfecteer dan de blaar en de omgeving.
- Dek de openblaar goed af met een pleister.
Behandeling na afloop van een blaar
Je hebt de blaar eventueel doorgeprikt of afgedekt met een pleister. Nu is het belangrijk dat je de blaar regelmatig verzorgt om infecties te voorkomen. Vervang één tot twee keer per dag de pleister en breng telkens opnieuw Betadine aan. Een handige tip is dat Betadine bruin is van kleur en later verandert in geel. Als de kleur geel is dan zijn de werkzame stoffen uitgewerkt. Dit betekend dat het tijd is voor een nieuwe dosis Betadine zalf. Eventueel kan je ook speciale blarenpleisters kopen waar al Betadine inzit.
Blaren voorkomen
Het is natuurlijk verstandig om een blaar te behandelen, maar voorkomen is natuurlijk nog beter. Blaren aan voeten zijn namelijk beter te voorkomen dan we zelf vaak denken. Meestal denken we dat we niets aan blaren kunnen doen, maar niets is minder waar. Blaren kunnen wel zeker voorkomen worden tijdens het sporten. Het is alleen wel afhankelijk van de situatie of een blaar voorkomen had kunnen worden.
Blaren en nieuwe sportschoenen
Je draagt tijdens het sporten nieuwe sportschoenen en voor je het weet zitten er na afloop een paar nieuwe blaren op je voeten. Dit probleem kent eigenlijk iedere sporter wel. Het duurt vaak een paar weken voordat de blaren helemaal verdwenen zijn en je er geen last meer van hebt tijdens het sporten. Als eerste is het belangrijk om goed passende schoenen te zoeken. Helaas kopen we al snel sportschoenen te groot waardoor er wrijving ontstaat. Deze wrijving zorgt uiteindelijk voor de blaren na afloop van het sporten. Naast te grote sportschoenen willen we ook nog eens te kleine schoenen kopen. Let dus goed op het soort schoenen dat je uitzoekt. Laat jezelf eventueel adviseren door een ervaren sportinstructeur over welke schoenen het beste bij je passen. Een goede sportschoen zal nooit blaren veroorzaken dus investeer altijd in goede sportschoenen. Deze hoef je niet in te lopen, waardoor er geen blaren ontstaan.
Blaren bij koud of warm weer
Bij koud of warm weer kan je ook last krijgen van blaren tijdens het sporten. De warmte zorgt ervoor dat je voeten gaan zweten en dit zweet zorgt voor wrijving tussen je voet en het textiel. Een manier om dit te voorkomen is door gebruik te maken van goede sportsokken voor de zomermaanden. Deze sokken hebben speciale ventilatiegaten zodat zweet wordt afgevoerd en je minder last hebt van blaren. Tijdens de wintermaanden kan je ook last krijgen van blaren alleen nu door de kou. Zorg hierbij ook voor goede sokken die je voeten isoleren tegen de kou. Op deze manier kan je blaren door weersveranderingen voorkomen.