Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

12 Herkenbare dingen die je moeder deed als je jong was in de jaren ’80 en ’90

Olivier
6 min read

Ongetwijgeld zul je deze zaken al tegengekomen zijn… 

1. Hete pannen zette ze op deze onderzetters van riet

Voordat de hete pannen op tafel werden gezet, legde je moeder onderzetter van een soort riet op tafel. Deze onderzetters waren fel van kleur met een metallicachtige gloed. Heel wat anders dus dan de metalen- of kunststof onderzetter die vandaag de dag worden gebruikt om te voorkomen dat er brandkringen op het tafelblad verschijnen. Tegenwoordig kun je de rieten pannenonderzetters nog vinden in een select aantal winkels, waar je vaak ook andere wat oubollige artikelen over de toonbank gaan.

2. Snackringetjes rond je vingers deed

Vrolijk gekleurde snackringetjes werden rond je vingers gedaan. Uiteraard betekende dit wel dat je, voordat je mocht gaan snacken, altijd eerst je handjes diende te wassen. Nadat je de ringetjes van je vingers af had gegeten diende je overigens je handen weer te wassen omdat deze een beetje vettig waren geworden. Tegenwoordig steek je deze snackringetjes nog altijd aan je vingers, maar nu alleen als niemand kijkt. Vooraf je handen wassen, is er echter niet altijd meer bij.

3. Zegeltjes sparen

Je moeder spaarde allerlei verschillende zegeltjes die ze kreeg, of kocht, bij het doen van boodschappen of een tankbeurt. De meeste zegeltjes konden, als er een spaarkaart vol was, in worden gewisseld voor leuke cadeaus. In een aantal gevallen bestond er echter ook de mogelijkheid om zegels te sparen voor contant geld. In dit laatste geval diende je moeder de zegeltjes wel eerst te kopen en ontving ze slechts een geringe vergoeding bij inlevering van een volle spaarkaart.

4. Je haar modelleren met gel

Om je haar in model te brengen, en zo lang mogelijk ook zo te houden, gebruikte je moeder haargel. Dit plakkerige goedje werd echter hard als het opdroogde en zorgde voor vlekken op je kleding als het uit je haar regende. Vaak werd haargel verkocht in potten, maar later eveneens in tubes. Door tubes haargel te gebruiken kon de gel aan worden gebracht zonder dat je moeders handen, je voorhoofd en oren helemaal vol kwamen te zitten.

5. Bellen met een telefoon met draaischijf

In tegenstelling tot de fancy Smartphones van tegenwoordig had je moeder alleen de beschikking over een vaste telefoon met draaischijf. Het toestel was behoorlijk zwaar en zat met een kabel en speciale stekker vast aan de muur. Om een nummer te kiezen werden er bovendien geen toetsen in gedrukt, maar moest voor elk cijfer aan de draaischijf worden gedraaid. Op het moment dat de schijf draaide was er een typisch ratelend geluidje te horen. De telefoon kende overigens maar één beltoon: een snerpend geluid dat door heel het huis te horen was.

6. Boeken in een echte boekentas

Om er zeker van te zijn dat je boeken geen schade opliepen tijdens het vervoer van huis naar school, en vice versa, werden deze in een echte boekentas gestopt. Dit was een lederen tas die beschikte over verschillende vakken en die afgesloten werd met behulp van speciale sluitingen en riempjes. Op veel scholen was het zelfs verplicht om je boeken op deze manier te vervoeren en was het, in tegenstelling tot vandaag de dag, verboden om bijvoorbeeld een rugzak hiervoor te gebruiken.

7. Zenders van de televisie handmatig veranderen

Om naar een andere televisiezender te kunnen kijken, diende je moeder op te staan en op de televisie over te schakelen naar een andere zender. Het aantal zenders was in die tijd overigens veel beperkter dan tegenwoordig. De meeste televisie beschikten dan ook over aanzienlijk minder kanalen. Bovendien diende je moeder de zenders met de hand te zoeken en in te stellen. Je televisie instellen en zappen vanaf de bank was er in die tijd dan ook niet bij.

8. Zware parfums gebruiken

Om bepaalde lichaamsgeurtjes te kunnen verdoezelen, of om gewoon lekker te ruiken, koos je moeder waarschijnlijk voor de ware parfums die in die tijd helemaal hot waren. Soms waren de parfums zelfs zo zwaar dat ze je de adem benamen als er per ongeluk te veel van gebruikt werd. Dames, maar ook heren, werden op die manier dan ook vaak omringd door een zware walm die juist vanwege de sterkte smerig ging ruiken. In de meeste gevallen hing dan ook een zware parfumgeur door heel het huis en roken zelfs de kleren die uit de wasmachine kwamen nog altijd naar het parfum van je moeder.

9. Zonnen in een klapstoel

Ook je moeder hield waarschijnlijk net zoveel van zonnen als jij. In die tijd was het echter gebruikelijk om buiten te zitten in zogenaamde klapstoeltjes. Dit waren stoeltjes die bestonden uit een licht buizenframe dat overspannen was met stof dat vastgezet werd met behulp van een aantal veren. Op het moment dat de stoeltjes niet gebruikt werden, konden deze gemakkelijk in worden geklapt en mee worden genomen. Vaak werden de klapstoeltjes dan ook meegezeuld als je een dagje naar zee of op vakantie ging. Nadeel van deze stoeltjes was echter dat ze vrij instabiel waren en je er gemakkelijk mee omviel, of er zelfs doorheen zakte.

10. Rekening betalen met postcheques

Je moeder betaalde alle rekening door middel van een postcheque. Deze cheques vulde ze eerst correct in en stuurde deze dan per post naar de eigen bank. Medewerkers van de bank zorgden er vervolgens, met de hand, voor dat het te betalen bedrag van de rekening werd afgeschreven en bij de juiste ontvanger terecht kwam. Mobiel of online een betaling verrichten daar kon je moeder toen alleen nog maar van dromen.

11. De was handmatig centrifugeren

Om het gewassen goed van het overtollige vocht te ontdoen, gebruikte je moeder een losse centrifuge. In dit apparaat deed ze een deel van het wasgoed en plaatse een teiltje onder de afvoertuit. Vervolgens werd de stekker in het stopcontact gestoken en het deksel vergrendeld. De centrifuge begon dan met hoge snelheid rond te draaien zodat het water uit het wasgoed werd geslingerd. Hierbij moest je moeder er echter wel rekening mee houden dat de centrifuge in balans bleef. Wanneer dit namelijk niet het geval was dan ging het apparaat hevig schudden. Ook diende ze tijdig het teiltje te legen om de vloer droog te houden.

12. Sigaretten bij de snacks

Vandaag de dag moet je er niet meer aan denken, maar je moeder zette tijdens een feestje ook altijd wat sigaretten op tafel. Vaak werden deze gewoon tussen de chips en andere snacks geplaatst. Iedereen die op een feestje kwam, kon op die manier naar hartenlust roken. Het zal je dan ook niet verbazen dat veel huiskamers in die tijd blauw zagen van de rook, zelfs als er kinderen aanwezig waren. Van buiten een sigaret opsteken hadden toen nog niet veel mensen gehoord evenals van de talloze gevaren voor de gezondheid die roken met zich meebrengt.  

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…