Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wratten

Wratten kunnen we vaak heel eenvoudig zelf herkennen. Ze komen voor bovenop het huidoppervlak. Het zijn vaak een soort bloemkoolvormige uitsteeksels. In de medische wereld worden het verruca genoemd in plaats van wratten. Meestal ontstaat er geen één wrat, maar komt de aandoeningen in meerdere vormen tegelijk voor. Met name bij kinderen kunnen ze veel voorkomen. Volwassenen hebben vaak wat minder last van wratten. In principe kunnen wratten helemaal geen kwaad, maar vaak vinden we het een lelijk gezicht, waardoor we ze liever weg willen hebben. Gelukkig zijn wratten meestal onschuldig en zijn ze dus ook gewoon te behandelen.

Oorzaken van wratten

Wratten ontstaan als je geïnfecteerd raakt door het humaan papillomavirus. Je leest het goed wratten zijn onderdeel van een infectievirus. Vaak worden ze verspreid door huidcontact en hierbij loop je meer risico als je huid week is door langere tijd in aanraking te zijn met water of als je huid beschadigt is door een wondje. Wratten komen hierdoor heel vaak voor in het zwembad. De huid is week geworden door het water en door aanraking met andere mensen met wratten kan je geïnfecteerd raken met het humaan papillomavirus. Wratten zijn namelijk heel erg besmettelijk. Ondanks dat de wratten heel erg besmettelijk zijn kan het nog lang duren voor je er last van krijgt. Gemiddeld duurt het twee tot zes maanden voor de wratten ontstaan na een infectie met iemand anders die wratten heeft.

Symptomen wratten

  • Een bloemkoolvormige knobbel aan de huid.
  • In het midden van de knobbel zit een zwart puntje.
  • Soms zijn wratten pijnlijk.
  • Soms ontstaat er ook eczeem of irritatie rond de wratten.

Wratten behandelen

Wratten zijn in principe heel onschuldig en kunnen er misschien wat lelijk uitzien. Toch verdwijnen de wratten vaak uit zichzelf weer. Gemiddeld staat er twee jaar voordat de wratten verdwijnen. Soms gaat een wrat al na een paar maanden weg en een andere keer duurt het echt twee volle maanden. Dit is eigenlijk iedere keer weer verschillend. Doordat het zo lang duurt en bij wratten onder de voeten erg pijnlijk kan zijn worden wratten daar vaak wel behandeld. Als je last hebt van genitale wratten dan dien je deze ook zeker weten te behandelen doordat dit een SOA is en zeer besmettelijk. Vaak dient zowel jezelf als je bedpartner behandeld te worden zodat voorkomen kan worden dat jullie elkaar weer aansteken.
Wratten kan je eventueel zelf behandelen of door je huisarts laten behandelen. Meestal wordt dit alleen gedaan als de wratten op een hinderlijke plek zitten of pijnlijk zijn. Als je de wratten zelf gaat behandelen dan kan dit met verschillende middelen. Vaak kan je bij de apotheek of drogist een aanstipmiddel bestellen, waarmee je de wratten kan aanstippen. Dit is niet altijd geheel pijnloos en kan irritatie veroorzaken op de huid. Vaak wordt het middel één keer per dag aangebracht en na afloop van de behandeling wordt er ter bescherming een pleister overheen geplaatst. Op een gegeven moment zal de wrat zichtbaar verdwijnen. Na het verdwijnen van de wrat dien je de huid nog één a twee dagen aan te stippen om er zeker van te zijn dat de wrat weg is.

Zelf genitale wratten behandelen kan met een speciale zalf die je van binnen kan aanbrengen. Vaak dient je partner de zalf ook te gebruiken en wordt het afgeraden om tijdens de behandeling met elkaar te vrijen om verdere besmetting te komen. Toch wordt het aangeraden om de genitale wratten te laten weghalen door een huisarts.

Als het niet lukt om zelf een wrat weg te halen dan kan je naar de huisarts. De huisarts heeft vaak een speciaal wrattenspreekuur waarbij wratten weggehaald kunnen worden met een speciaal soort stikstof. Vaak verdwijnen de wratten dan binnen vier tot zeven dagen.