Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit moet je weten over het humaan papillomavirus (HPV)

4 min read

Het humaan papillomavirus is het virus dat aan de basis van wratten ligt. Wat velen niet weten is dat het ook het virus is dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, een ziekte die in ons land jaarlijks maar liefst 700 vrouwen treft. Wij zetten de belangrijkste feiten over HPV op een rij.  

Verzamelnaam

HPV is een verzameling van meer dan 100 verschillende soorten virussen. Van die honderd zijn de meeste types onschuldig. Die laatstgenoemde veroorzaken goedaardige verdikkingen van de huid die meestal vanzelf verdwijnen: wratten. Maar het kan lang duren voor ze verdwijnen. En ze zijn ook erg besmettelijk.

Vandaar dat wie irritatie ondervindt of anderen niet wil besmetten, ervoor kan kiezen de wrat te behandelen. Met de EndWarts PEN die je bij de apotheek kan vinden stip je de wrat zelf eenvoudig met een mierenzuuroplossing aan. De wrat droogt vervolgens uit waardoor ze afgestoten wordt door het lichaam, een pijnloze behandeling zonder littekens.

Elk virus heeft zijn favoriete plekje

Elke variant van het humaan papillomavirus heeft zijn favoriete plekje op het lichaam. Zo zal het virus dat wratjes onder de nagels veroorzaakt geen infectie veroorzaken op de genitaliën.

HPV wordt vaak overwonnen door het lichaam

Ons immuunsysteem is in staat om bepaalde types HPV te overwinnen. Doordat het virus zich in de opperhuid bevindt en niet in de bloedbaan terechtkomt, duurt het gemiddeld anderhalf jaar voor ons lichaam het virus kan verslaan.  Het lichaam ruimt het virus op waardoor wratten spontaan verdwijnen.

Mensen die door ziekte een verzwakt immuunsysteem hebben, kunnen het humaan papillomavirus vaak niet op hun eentje verdrijven.

Kanker wordt nooit alleen door het virus veroorzaakt

HPV in combinatie met bepaalde andere factoren, kan een tumor veroorzaken. Roken en alcohol zijn vaak de boosdoeners. Ook je leeftijd speelt een grote rol. Vrouwen tussen 35 en 45 jaar lopen het grootste risico om baarmoederhalskanker te krijgen. Je regelmatig laten screenen blijft dus erg belangrijk.

HPV is erg besmettelijk

Het virus kan via direct of seksueel contact doorgegeven worden. Een aanraking met iemands vinger die het virus in zich draagt kan al genoeg zijn. Het is wel zo dat niet iedereen die het virus oploopt, daadwerkelijk wratten krijgt. HPV kan ook gewoon passief in je lichaam aanwezig zijn.

Preventief vaccin

Er bestaat een vaccin dat de types die het grootste risico op baarmoederhalskanker dragen, uitschakelt. Het vaccin is preventief. Wratten worden dus niet genezen maar ze kunnen wel worden voorkomen.

Het vaccin wordt het best toegediend alvorens iemand seksueel contact heeft gehad. Zo is de kans het kleinst dat hij of zij al in contact is geweest met het virus. Meisjes die in het eerste jaar secundair onderwijs zitten, krijgen het vaccin gratis aangeboden. Wie het vaccin op een later moment wenst te krijgen, moet het zelf aankopen in de apotheek op voorschrift van een arts.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…