Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zijn wratten besmettelijk?

4 min read

Wat is een wrat?

Een wrat is een veelvoorkomend huidletsel dat wordt veroorzaakt door het menselijk papillomavirus (HPV). Ze zijn rond en hebben een bloemkoolachtige structuur. Ze komen vooral voor op handen, voeten, knieën en onder de vinger- en teennagels. Maar in principe kunnen ze overal op je lichaam opduiken.

Besmettelijk?

Wratten zijn vaak niet hinderlijk maar wel erg besmettelijk. Door aanraking kan iemand die wratten heeft jou gemakkelijk besmetten. Het virus wordt namelijk verspreid door direct huidcontact of besmette huidschilfers.

Maar je kunt evengoed jezelf besmetten door bijvoorbeeld een scheermesje te gebruiken dat in aanraking kwam met een wrat en op die manier het virus over andere lichaamsdelen verspreiden. Bij nagelbijten, duimzuigen of het afbijten van velletjes creëer je verschillende wratten rond een wrat die er al was.

Vermijd dus alle contact met een wrat. Kwam je toch in contact, was dan goed je handen.

Waar loop je het meeste kans op besmetting?

De ideale voedingsbodem voor wratten is een vochtige omgeving. Denk aan een zwembad, de douches van een fitnesszaal, een sporthal waar veel gezweet wordt… Door op blote voeten in een vochtige ruimte te stappen, kan je snel voetwratten oplopen. De één is hier natuurlijk al gevoeliger voor dan de ander.

Wil je het risico zoveel mogelijk beperken? Droog je voeten na een zwembadbezoek of douche in de fitness dan zorgvuldig af alvorens je je kousen aantrekt. Wrijf zeker goed tussen je tenen. Betreed ook nooit een sporthal op blote voeten.

Wie loopt het meeste risico?

Iedereen die in contact komt met het virus kan in principe wratten krijgen. Wie een wondje heeft, nagelbijt of duimzuigt is extra vatbaar voor infectie met het wrattenvirus.

Vaak vochtige handen

Het is wel zo dat mensen die een bepaald beroep uitoefenen waardoor hun handen vaak vochtig zijn, een verhoogd risico lopen. Denk aan slagers, vishandelaars, veeartsen etc.

Kinderen

Kinderen zijn vatbaarder voor wratten dan volwassenen omdat ze bij een eerste contact met het virus nog geen weerstand hebben opgebouwd. Over het algemeen komen zij ook meer op locaties waar het virus zich gemakkelijk verspreidt, denk aan zwembaden, sportlokalen en kleedkamers. Wat kan helpen is in een kleedcabine op een handdoek gaan staan. Merk wel op dat dit niet de handdoek mag zijn waar hij/zij zich mee afdroogt.

Toch besmet?

Merk je een wrat op? Geen nood, een behandeling hoeft niet per se pijnlijk te zijn. Met de EndWarts PEN stip je de wrat met mierenzuur aan. De wrat droogt na verloop van tijd uit (pijnloos) waardoor je lichaam de kleine verdikking afstoot. De EndWarts PEN kan vrij verkregen worden bij de apotheek. Een eenvoudige, pijnloze behandeling die geen littekens nalaat.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…