Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kies je een goed middel tegen wratten?

3 min read

Wratten zijn goedaardige verdikkingen van de huid die niet gevaarlijk zijn. Je hoeft ze dus niet per se te bestrijden. Het is zelfs zo dat de meeste wratten vanzelf verdwijnen binnen twee à vijf jaar.

Storen ze je esthetisch of veroorzaken ze fysieke klachten? Of wil je voorkomen dat je anderen besmet of dat de wrat zich verspreidt naar andere lichaamsdelen? Dan kan je de wratten zeker (laten) behandelen.

Hoe een wrat wordt behandeld, is afhankelijk van de plaats waar ze zich bevindt, de grootte en de pijngrens van de persoon in kwestie. Wij sommen de meest voorkomende behandelingsmogelijkheden op.

Thuisbehandelingen

De meeste wratten kan je zelf behandelen. Het bespaart je niet alleen veel geld maar ook tijd. Bij de apotheker vind je verschillende middelen terug, meestal op basis van een zuur.

Zo kan je de wrat eenmaal per week aanstippen met een penapplicator met een mierenzuuroplossing. Die oplossing droogt de wratten tot in de kern uit. Na een aantal behandelingen (maximaal 12 weken) zal je lichaam de wrat pijnloos afstoten. De EndWarts PEN maakt bijvoorbeeld gebruik van mierenzuur en is geschikt voor alle type wratten, ook hardnekkige wratten op je voetzool, en mag ook door kinderen, diabetespatiënten en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, gebruikt worden.

Voor wratten die zich rond de nagel bevinden kan je opteren voor een product op basis van salicylzuur. Het product ziet eruit als een potje nagellak en kan vrij verkregen worden bij de apotheek. Breng het product dagelijks op de wrat aan. Het is een methode die wel wat geduld vergt. Reken op een drietal maanden.

Sterker dan salicylzuur is trichloorazijnzuur (TCA), vandaar dat het gebruik van deze oplossing met een aantal veiligheidsmaatregelen gepaard gaat.

Medische behandelingen

Een beperkt aantal wratten, afhankelijk van de soort en de plaats waar de wrat zich bevindt, kan men ‘uitlepelen’. Deze behandeling wordt toegepast onder lokale verdoving. Nadat men de wrat met een lepelvormig instrument verwijderd heeft, zal men het wondje toeschroeien. Door de lokale verdoving is de behandeling niet echt pijnlijk. Vooral parelwratten worden op deze manier bestreden.

Een techniek die vaak toegepast wordt op wratten die tamelijk klein en hobbelig zijn, is het bevriezen met een vloeibare stikstof. Het weefsel wordt vernietigd waardoor er blaasjes onder de wrat ontstaan. Het is een erg efficiënte behandeling die helaas wel vrij pijnlijk is. Wratten onder nagels komen niet in aanmerking voor deze behandeling omdat stikstof de nagelriem kan beschadigen.

Voor wratten die hardnekkig weerstand bieden tegen alle bovenstaande behandelingen, kan men lasertherapie overwegen. Deze methode wordt echter uitzonderlijk toegepast omdat ze vrij duur en pijnlijk is. Vaak gebeurt de behandeling ook onder volledige narcose.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…