Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe zelf wratten pijnloos verwijderen?

6 min read

Wratten, weinig mensen hebben er nog nooit gehad. Hoewel ze vrij onschuldig zijn, kunnen ze wel last veroorzaken en zien ze er niet bepaald aantrekkelijk uit.

Misschien wil jij je wrat(ten) daarom wel verwijderen. Wij geven je de mogelijkheden om zelf je wratten aan te pakken.

Gewoon afwachten

Wratten zijn kleine verdikkingen van de huid die ontstaan door een virus dat behoort tot de stam van het humaan papillomavirus (HPV). Vaak zitten ze op de handen of voeten maar ze kunnen ook op andere lichaamsdelen voorkomen.

Veel wratten verdwijnen vanzelf binnen de twee jaar. Je afweersysteem bouwt namelijk antistoffen voor het wrattenvirus op wanneer je als kind al wratten hebt gehad. Daarom is even afwachten zeker aan te raden bij niet-hinderlijke wratten waarbij het risico op verdere verspreiding of besmetting beperkt is.

Toch behandelen

Maar wat als ze niet vanzelf verdwijnen of wanneer het wel erg lang duurt? De wrat kan natuurlijk ook hinderlijk zijn of schaamte oproepen. Dan kan je ervoor kiezen om de wrat te behandelen. Wacht in dat geval niet te lang: nieuwe wratten zijn makkelijker te behandelen dan oudere wratten.

Dat kan bijvoorbeeld met een vrij verkrijgbaar product tegen wratten uit de apotheek. Natuurlijk kan je ook bij je arts of ziekenhuis terecht voor een behandeling, maar die zijn vaak iets duurder en dikwijls ook pijnlijker.  Ze worden daarom voorbehouden voor de meest hardnekkige wratten.

Opgelet: onderstaande behandelingen gelden in de eerste plaats voor wratten op lichaamsdelen zoals je handen, voeten, knieën en ellebogen. Genitale wratten of gezichtswratten kun je niet zelf behandelen. Je raadpleegt in dat geval beter je arts.

Mogelijkheden om zelf wratten te verwijderen

Bij de apotheek vind je zowel behandelingen op basis van zuren als cyrotherapie (bevriezen).

Zuren

Mierenzuur behandelt wratten door ze van binnen, in de kern uit te drogen. Je brengt het middel via een penapplicator (bijvoorbeeld EndWarts) eenmaal per week aan en dat maximaal 12 weken tot de wrat volledig verdwenen is. Een studie toonde aan dat 92% van de wratten die behandeld worden door mierenzuur na 12 weken verdwijnen.

Opgelet: mierenzuur is bijtend en moet dus voorzichtig worden gebruikt. Een penapplicator zoals die van EndWarts geeft echter precies de juiste hoeveelheid vrij waardoor de behandeling volledig pijnloos is en bijvoorbeeld ook geen littekens veroorzaakt.

Salicylzuur moet dan weer dagelijks aangebracht worden om de bovenste lagen van het wrattenweefsel los te maken. Over het algemeen verdwijnt de wrat dan binnen de drie maanden. Omdat salicylzuur de gezonde huid kan irriteren, kan je die eerst insmeren met bijvoorbeeld vaseline of zinkzalf. 

Ook Trichloorazijnzuur (TCA) is een bijtende zure oplossing die de bovenste lagen van het wrattenweefsel losmaakt. TCA is een sterker zuur dan salicylzuur, waardoor het gebruiken van deze oplossing met een aantal veiligheidsmaatregelen gepaard gaat. Bovendien is het soms moeilijker om met TCA de wrat volledig te verwijderen en kan de behandeling littekens veroorzaken.

Bevriezen

Cryotherapie (bevriezen van wratten) kan naast door een arts ook thuis gebeuren (weliswaar op een lagere temperatuur). Door de bevriezing, die meestal enkele weken herhaald moet worden, sterft de wrat af, ontstaat er een korstje en zal er na 1 à 2 weken gezonde huid in de plaats van de wrat komen. Kort na de behandeling kan een pijnlijk of prikkelend gevoel optreden.

Zelf-cyrotherapie werkt tot maximaal -80°C, cyrotherapie die door een arts wordt uitgevoerd gaat tot -196°C.

Huishoudmiddeltjes

Sommige mensen zweren bij huis-tuin-en-keukenmiddeltjes  zoals knoflook, citroensap, aloë vera… tegen wratten. De werking van deze middelen is niet bewezen al hebben sommige mensen er wel positieve ervaringen mee.

Bijkomende aandachtspunten

  • Kleine wratten zijn gemakkelijker te verwijderen dan wratten die al een poos aanwezig zijn. Je kan er dus baat bij hebben om de wrat snel onder handen te (laten) nemen.
  • Sowieso is het vooraf moeilijk te bepalen hoe lang het duurt tot de wrat volledig verdwenen is. Dat is afhankelijk van het type wrat, de plaats op het lichaam, hoe lang ze al aanwezig is…
  • Overschrijd nooit de aanbevolen dosis. Een hogere dosis dan nodig gebruiken zorgt er niet voor dat het product sneller of beter werkt, integendeel.
  • Niet alle thuisbehandelingen zijn voor iedereen geschikt. Denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen, diabetespatiënten, kinderen… Controleer altijd of het middel dat jij zou willen gebruiken geschikt is en raadpleeg je arts of apotheker bij twijfel.
Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…