Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 feiten en fabels over wratten

4 min read

Er bestaan meer dan 100 soorten wratten

Feit. Er bestaan meer dan 100 soorten virussen die behoren tot de stam van het humaan papillomavirus (HPV). Elk type virus veroorzaakt een andere soort wrat. Het virus dringt de huid binnen langs een poortje. Dat kan bijvoorbeeld een wondje zijn dat ontstaan is door nagelbijten of door het aftrekken van velletjes rond de nagel. Mensen met een verminderde weerstand zijn sowieso ook gevoeliger voor het virus.

We maken een onderscheid tussen de volgende algemene soorten wratten:

  • Verruca vulgaris: de meest voorkomende wrattensoort die naar buiten groeit als een bloemkoolachtig bolletje.
  • Verruca plana: een voetwrat die aan de onderkant van de voetzool zit en door de druk van je lichaamsgewicht naar binnen groeit.
  • Verruca pedis: een vlakke wrat ligt plat op je huid. Dit type verschijnt vooral op het gezicht en de handen.
  • Nagelwrat: zit onder de teen- of vingernagel en kan ervoor zorgen dat de nagel los komt.

Kinderen zijn vatbaarder voor wratten

Feit. Kinderen en jongeren hebben meer last van wratten omdat ze bij een eerste contact met het virus nog geen weerstand opgebouwd hebben. Daarnaast komen ze ook meer op plaatsen waar het virus zich gemakkelijk verspreidt. Denk aan zwembaden, kleedkamers en sporthallen. Het risico kan enigszins beperkt worden door een eigen handdoek te gebruiken. Zeg hen zeker ook dat ze zich niet mogen afdrogen met de handdoek die op de grond onder hun voeten lag.

Wratten zijn besmettelijk

Feit. Je raakt besmet door met je huid direct in contact te komen met het virus. Wie al op een plaats een wrat heeft, kan ook gemakkelijk zichzelf besmetten. Ze verspreiden zich gemakkelijk van de ene plek naar de andere. Doordat een wrat twee tot negen maanden nodig heeft om zich te ontwikkelen, is de bron van besmetting moeilijk te achterhalen.

Wratten zijn gevaarlijk

Fabel. Wratten kunnen pijnlijk en vervelend zijn maar zijn niet gevaarlijk. Het zijn goedaardige gezwelletjes van de huid die er vooral niet mooi uitzien. Wratten op de voetzool kunnen wel irritatie veroorzaken bij het wandelen. In dat geval of als je je stoort aan de wrat, kan je ervoor kiezen om de wrat te behandelen met een middel uit de apotheek zoals de EndWarts PEN. Je stipt de wrat met mierenzuur aan waardoor ze opdroogt en na verloop van tijd afgestoten wordt door je lichaam. Een eenvoudige, pijnloze behandeling die thuis uitgevoerd kan worden en geschikt is voor het hele gezin (jonge kinderen, zwangere vrouwen, diabetici).

Wratten verdwijnen meestal vanzelf

Feit. De meeste wratten verdwijnen, zonder littekens, vanzelf. Na contact met het wrattenvirus bouwt je afweersysteem antistoffen op waardoor de wrat na verloop van tijd verdwijnt. Dat proces kan echter tot wel twee jaar in beslag nemen. Wratten die op een zichtbare plaats aanwezig zijn, denk aan het gezicht, handen of voeten, worden dan ook door mensen behandeld omdat het esthetisch aspect hen stoort. Ze kunnen ook makkelijker doorgegeven worden dan. Ofwel met een thuisbehandeling, ofwel via de huisarts voor de meest hardnekkige gevallen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…