Wratten : soorten, behandelingen, oorzaken

wratten-soorten-behandelingen-oorzaken.jpg

Wratten komen vaak voor. Maar wat zijn wratten eigenlijk precies? Welke soorten zijn er en hoe worden ze behandeld? Je leest het hier.

Wat zijn wratten?

Wratten zijn kleine verdikkingen van de huid. Ze kunnen rond en gelijkmatig zijn, maar ze kunnen juist ook een bloemkoolachtige structuur hebben. Ze zijn in principe onschuldig. Veel mensen kiezen er toch voor om ze te behandelen, omdat ze het geen fraai zicht vinden of omdat ze willen voorkomen dat ze anderen of zichzelf besmetten.

Welke soorten wratten zijn er?

Er zijn verschillende soorten wratten. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Parelwratten

Deze wratten zijn glad en huidkleurig of een beetje doorzichtig. In het midden van de wrat zit soms een putje. Parelwratten worden ook wel waterwratten genoemd en zijn zeer besmettelijk. Ze komen voor in het gezicht, op de romp en de ledematen. Ook kunnen ze aan de binnenzijde van de dijen en de geslachtsorganen voorkomen. Indien het om parelwratten gaat, noemen we dit geen genitale wratten.

Voetwratten

Op de voetzolen kunnen voetwratten zitten. Deze kunnen door de druk op de voetzolen dieper in de huid groeien. Het worden dan zogeheten doornwratten. Ze kunnen zich juist ook oppervlakkig uitbreiden. Dan worden ze mozaïekwratten genoemd.

Steelwratten

Soms zijn wratten geen bobbeltjes, maar zien ze er juist uit als een draadvormig stukje huid. Deze wratten komen vooral op het gezicht voor en kunnen ook op de oogleden zitten.

Platte wratten

Wratten kunnen soms ook glad en vlak zijn. Deze wrattensoort is meestal huidkleurig of lichtbruin. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar het gezicht, de armen en de benen zijn de meest voorkomende plaatsen.

Genitale wratten

Genitale wratten zijn een SOA* Ze zitten op en rond de geslachtsdelen en de anus. Ze zijn rozerood of bruin en hebben een bloemkoolachtige structuur. Vaak hebben de wratten een steeltje.

Waardoor worden wratten veroorzaakt?

Wratten ontstaan door virussen. De verschillende wrattensoorten worden door verschillende virussen veroorzaakt. De meeste wratten worden veroorzaakt door types van het humaan papillomavirus (HPV). Parelwratjes worden veroorzaakt door een ander virus: het molluscum contagiosum virus.

De virussen worden verspreid door lichamelijk contact, maar ook via openbare ruimtes zoals zwembaden. Als je in aanraking komt met een wrattenvirus, hoef je niet per se wratjes te krijgen. Sterker nog: in de meeste gevallen krijg je juist geen wratten.

Hoe worden wratten behandeld?

Er zijn meerdere behandelmethodes voor wratten. Omdat wratten onschuldig zijn, is behandeling niet noodzakelijk. Het wordt wel aangeraden om je wratten te behandelen, omdat je zo anderen kan besmetten.

Enkele behandelopties zijn:

  • Mierenzuur
  • Salicylzuur
  • Bevriezen
  • Wegsnijden
  • Laserbehandeling

Een penapplicator met een krachtige mierenzuuroplossing is een heel doeltreffende behandeling voor het verwijderen van platte wratten (op de handen ellebogen en knieën) en voetwratten. Het mierenzuur in de pen dringt in de wrat door en droogt haar uit, waardoor het lichaam haar zachtjes afstoot.

Indien deze pen correct gebruikt wordt, veroorzaakt het geen infecties, pijn of littekens. De pen kan ook op dunne huid gebruikt worden, waardoor ze ook heel geschikt is voor kleine kinderen. Daarnaast kan het ook gebruikt worden door diabetici en zwangere vrouwen.

*SOA: sexueel overdraagbare aandoening