Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wratten: soorten, behandelingen, oorzaken

5 min read

Wratten komen vaak voor. Maar wat zijn wratten eigenlijk precies? Welke soorten zijn er en hoe worden ze behandeld? Je leest het hier.

Wat zijn wratten?

Wratten zijn kleine verdikkingen van de huid. Ze kunnen rond en gelijkmatig zijn, maar ze kunnen juist ook een bloemkoolachtige structuur hebben. Ze zijn in principe onschuldig. Als je ze onbehandeld laat, verdwijnen ze vaak vanzelf binnen de twee jaar.

Veel mensen kiezen er toch voor om ze te behandelen, omdat de wrat hen hindert of omdat ze het geen fraai zicht vinden. Tegelijk kunnen ze zo voorkomen dat ze anderen of zichzelf besmetten.

Welke soorten wratten zijn er?

Er zijn verschillende soorten wratten. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Gewone wratten

Gewone wratten zien eruit als een verdikking van de huid. Ze hebben soms een bloemkoolachtige structuur en komen vooral voor op de knieën, ellebogen, handen, voeten en onder de vinger- en teennagels.

Parelwratten

Deze wratten zijn glad en huidkleurig of een beetje doorzichtig. In het midden van de wrat zit soms een putje. Parelwratten worden ook wel waterwratten genoemd en zijn zeer besmettelijk. Ze komen voor in het gezicht, op de romp en de ledematen. Ook kunnen ze aan de binnenzijde van de dijen en de geslachtsorganen voorkomen. Indien het om parelwratten gaat, spreken we in dat geval niet van genitale wratten (zie onder).

Voetwratten

Op de voetzolen kunnen voetwratten zitten. Deze kunnen door de druk op de voetzolen dieper in de huid groeien. Het worden dan zogeheten doornwratten. Ze kunnen zich juist ook oppervlakkig uitbreiden tot een verzameling van meerdere kleine wratjes. Dan worden ze mozaïekwratten genoemd.

Steelwratten

Soms zijn wratten geen bobbeltjes, maar zien ze er juist uit als een draadvormig stukje huid. Deze wratten komen vooral op het gezicht voor en kunnen ook op de oogleden zitten.

Platte wratten

Wratten kunnen soms ook glad en vlak zijn. Deze wrattensoort is meestal huidkleurig of lichtbruin. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar het gezicht, de rug van je hand en je onderbenen zijn de meest voorkomende plaatsen.

Genitale wratten

Genitale wratten zijn een seksueel overdraagbare aandoening. Ze zitten op en rond de geslachtsdelen en de anus. Ze zijn rozerood of bruin en hebben een bloemkoolachtige structuur. Vaak hebben de wratten een steeltje.

Hoe worden wratten veroorzaakt?

Wratten ontstaan door virussen. Verschillende wrattensoorten worden door verschillende virussen veroorzaakt. De meeste wratten worden veroorzaakt door subtypes van het humaan papillomavirus (HPV). Parelwratjes worden veroorzaakt door een ander virus: het molluscum contagiosum virus.

De virussen worden verspreid door direct huidcontact:

  • Via lichamelijk contact met een besmet persoon
  • Via contact met besmette huidschilfers

De besmetting vindt vaak plaats in warme, vochtige omgevingen zoals zwembaden, openbare douches, de sportzaal…

Als je in aanraking komt met een wrattenvirus, duurt het gemiddeld 2 tot 6 maanden tot de wrat verschijnt. Je krijgt niet per se wratten na besmetting: volwassenen hebben vaak al antistoffen opgebouwd tegen het wrattenvirus, zeker als ze als kind al wratten hadden.

Als je zelf een wrat hebt, kan je niet alleen anderen, maar ook jezelf besmetten: als je op één plaats een wrat hebt, kan je makkelijker ook op andere plaatsen wratten krijgen. Dat is dan ook de reden waarom wratten soms in groepjes voorkomen.

Hoe worden wratten behandeld?

Omdat wratten op zich onschuldig zijn, is een behandeling niet altijd noodzakelijk. Over het algemeen verdwijnen ze immers binnen de twee jaar vanzelf, al zijn ze bij volwassenen wel iets hardnekkiger dan bij kinderen.

In een aantal gevallen wordt wel aangeraden of is het mogelijk om je wratten te behandelen:

  • Pijn
  • Cosmetisch redenen
  • Niet spontaan verdwijnen van de wrat
  • Uitbreiding van de wrat
  • Voorkomen van uitbreiding van de wrat
  • Voorkomen besmetting van anderen
  • Bij verminderde afweer

Een behandeling is meestal gericht op het vernietigen van het weefsel, zodat alle virusdeeltjes kapot gemaakt worden. Dé perfecte behandeling voor wratten bestaat echter niet. Elke behandeling heeft zijn voor- en nadelen en vaak is een combinatie van meerdere behandelingen nodig.

  • Enerzijds kan je zelf je wratten proberen te behandelen
  • Anderzijds kan je voor de behandeling van je wratten ook bij je huisarts of dermatoloog terecht.

Dat laatste is vooral aangeraden als de wratten, ondanks zelfbehandeling, blijven terugkomen of niet verdwijnen.

Zelf wratten verwijderen

Behandelingen die je zelf thuis kan toepassen omvatten onder andere:

  • Mierenzuur
  • Salicylzuur
  • Trichloorazijnzuur
  • Bevriezen

De behandelingen met zuren zijn in verschillende vormen vrij bij de apotheek te krijgen. Mierenzuur vind je onder andere terug in de vorm van een penapplicator, bijvoorbeeld EndWarts. Met de pen stip je de wrat aan, de oplossing droogt de wrat uit en die wordt uiteindelijk afgestoten.

Wratten laten verwijderen door arts of dermatoloog

Bij een arts of dermatoloog kan je dan weer terecht voor:

  • Wegbranden
  • Bevriezen
  • Laserbehandeling
  • Wegsnijden

Ook een arts of dermatoloog zal soms gebruikmaken van zuren zoals mierenzuur om de wrat te behandelen.

Wat weliswaar alle thuisbehandelingen en behandelingen bij de huisarts gemeen hebben, is dat ze de nodige tijd en geduld vragen. Het kan immers tot wel maanden duren voor de wratten volledig verdwenen zijn.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…