Twee Antwerpse scholen sluiten week door Britse coronavariant: meer dan 2.000 mensen in quarantaine
De Britse variant van het coronavirus is nu ook echt in opmars in ons land. Eerder werd er al een woonzorgcentrum in het West-Vlaamse...
Inhoud
Het is niet evident om wratten te voorkomen omdat het virus dat ze veroorzaakt overal aanwezig is. Gelukkig kan je de kans op besmetting wel verkleinen. Dermatologe Stefanie Bracke van De Huidkliniek geeft enkele tips.
Door enkele preventieve maatregelen te treffen kan je de kans op besmetting aanzienlijk verkleinen:
Voornamelijk bij kinderen kunnen wratten vanzelf verdwijnen, meestal gebeurt dit binnen de twee jaar. Bij volwassenen zijn wratten helaas vaak hardnekkiger.
Redenen om te behandelen zijn onder andere:
Ook bij patiënten met een verminderde afweer wordt aangeraden om de wratten te behandelen.
Welke behandeling wordt gekozen, hangt af van de locatie van de wrat, de mogelijke complicaties van de techniek, de leeftijd en pijngrens van de patiënt.
De perfecte behandeling tegen wratten bestaat niet. Elke methode heeft voor- en nadelen en vaak is een combinatie van behandelingen nodig. Een wrattenbehandeling vraagt geduld en doorzettingsvermogen van de patiënt. Meestal duurt het een aantal maanden vooraleer de wratten helemaal verdwenen zijn.
De behandeling is meestal gericht op vernietiging van het weefsel, zodanig dat alle virusdeeltjes kapot worden gemaakt. Dit kan bereikt worden met:
Andere opties zijn het bevorderen van de lokale immuunrespons (bijvoorbeeld met imiquimod). Ook de inname van zinktabletten kan overwogen worden. Er zijn namelijk (beperkte) studies die aantonen dat dit effectief kan zijn in bepaalde gevallen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dermatologe Stefanie Bracke van De Huidkliniek.
De Britse variant van het coronavirus is nu ook echt in opmars in ons land. Eerder werd er al een woonzorgcentrum in het West-Vlaamse...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon