Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Uitgelegd: wat zijn wratten en hoe krijg je ze?

3 min read

Niets zo vervelend als een lelijke wrat op je voeten, handen of andere lichaamsdelen. Maar wat zijn wratten eigenlijk? En hoe krijg je zo’n verdikking van de huid? Dermatologe Stefanie Bracke van De Huidkliniek, geeft tekst en uitleg.

Wat zijn wratten?

Wratten zijn goedaardige letsels die voorkomen op de huid en slijmvliezen. Ze worden veroorzaakt door een virus, namelijk het humaan papillomavirus (HPV).  Er bestaan wel 150 verschillende subtypes van dit virus en dat subtype bepaalt welke wrat je te zien krijgt.

  • Gewone wratten (verruca vulgaris) worden meestal veroorzaakt door HPV-2, -4 of -7.
  • Bij voetzoolwratten (verruca plantaris) gaat het om HPV-1 en -2.
  • Platte wratten (verruca plana) worden meestal veroorzaakt door HPV-3 en -10.

Gewone wratten

Gewone wratten zien eruit als een verdikking van de huid. Ze hebben soms een bloemkoolachtige structuur en komen vooral voor op de knieën, ellebogen, handen, voeten en onder de vinger- en teennagels.

Voetzoolwratten

Voetzoolwratten verschijnen, zoals de naam het zegt, meestal op de voetzool. Ze zien eruit als gewone wratten, maar zijn meestal niet boven het niveau van de huid verheven, mogelijks als gevolg van druk. Ze kunnen heel hardnekkig zijn en kunnen zich uitbreiden tot grote mozaïekwratten, een verzameling van meerdere kleine wratjes.

Platte wratten

Platte wratten tot slot zijn roze of geelbruine ronde vlakke papels. Gewoonlijk komen zij in grote aantallen voor, vooral op het gelaat, de rug van je hand en je onderbenen.  

Hoe krijg ik wratten?

Wratten komen het meest voor bij kinderen en jongvolwassenen. Bij volwassenen is het een minder groot probleem aangezien zij vaak al antistoffen hebben opgebouwd tegen het virus. Patiënten met een verminderde afweer, bijvoorbeeld na een transplantatie, hebben wel opnieuw meer kans op wratten.

De virussen die de wratten veroorzaken, worden verspreid door direct huidcontact met een besmet persoon of contact met besmette huidschilfers. Besmetting gebeurt vaak in een warme en vochtige omgeving zoals in een sportzaal of zwembad. Kleine wondjes vergroten het risico op besmetting.

Als je op één plaats een wrat hebt, kan je makkelijker ook op andere plaatsen wratten krijgen. Wratten komen daarom soms in groepjes voor.

De incubatietijd, de tijd tussen de besmetting en het verschijnen van de wrat, bedraagt gemiddeld 2 tot 6 maanden.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dermatologe Stefanie Bracke van De Huidkliniek.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…