Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wratten verwijderen: dokter of middel tegen wratten apotheek?

11 min read

Wratten, iedereen krijgt er vroeg of laat wel eens last van. Hoewel wratten niet schadelijk zijn en ze na verloop van tijd vanzelf opnieuw verdwijnen, blijft het wel een vervelende kwaal.  Op esthetisch vlak, maar bijvoorbeeld ook wanneer de wrat ongemakken veroorzaakt. Bovendien zijn wratten zeer besmettelijk.

Veel mensen kiezen er dan ook voor om de wratten te laten behandelen in plaats van af te wachten. Zeker volwassenen, bij wie wratten vaak nog iets hardnekkiger zijn dan bij kinderen.

Maar welke opties zijn er allemaal om je wrat(ten) te laten verwijderen? Ga je het best langs bij een dokter of kan je perfect ook met een middel uit de apotheek aan de slag? Je ontdekt het hieronder!

Wratten: wat?

Wat?

Een wrat is een goedaardige uitstulping van de huid die wordt veroorzaakt door een virusinfectie. De meeste wratten komen voor op onze handen en voeten. De vorm en de grootte is verschillend bij elke wrat, en is ook afhankelijk van de soort wrat.

Soorten

Over het algemeen onderscheidt men vier verschillende soorten wratten:

  • De gewone wrat
  • De platte wrat
  • De voetwrat
  • De genitale wrat

Gewone wratten worden uitgelokt door ‘humane papillomavirussen’ en kunnen zowat overal op de huid voorkomen. Bovendien komen ze meestal in groepjes voor. Vooral adolescenten hebben er last van.

De platte wrat is een variant van de gewone wrat, maar, de naam verraadt het zelf, ze is niet zo hobbelig als een gewone wrat. Dit soort wrat komt voor op de lippen, neus en oogleden van kinderen.

Voetwratten komen vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Ze worden onderverdeeld in twee soorten:

  • Mozaïekwratten, die zich oppervlakkig uitbreiden
  • Doornwratten, die in de diepte groeien

Voetwratten verdwijnen zelden spontaan, en zijn vaak pijnlijk. Vandaar dat een behandeling wenselijk is.

Genitale wratten is één van de vaakst voorkomende seksuele overdraagbare aandoeningen (SOA), ze worden immers veroorzaakt door intiem (seksueel) contact. Genitale wratten komen vooral rond de anus of de geslachtsorganen voor. Ze komen meestal in groepjes voor en kunnen voor jeuk en een branderig gevoel zorgen.

Ontstaan

Zoals eerder vermeld, ontstaan wratten door een virusinfectie. Wanneer de huid in contact komt met het virus, kan het nog drie tot zes maanden duren voor de eerste wrat ontstaat.

Het virus zelf bevindt zich in de wrat. Je besmet andere mensen en vaak ook jezelf door aan de wrat te krabben, waardoor het virus vrij komt. Wanneer andere mensen dan in contact komen met een oppervlak dat besmet is, wordt het virus doorgegeven.

Natte vloeren in zwembaden en gemeenschappelijke douchecellen spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol bij het verspreiden van voetwratten. 

Kinderen vs. volwassenen

Kinderen krijgen vaker last van wratten dan volwassenen. Dat komt omdat de meeste volwassenen tijdens hun kindertijd al eens last hebben gehad van wratten, en ze ondertussen afweerstoffen opgebouwd hebben om de infectie af te weren.

Dat is bij kinderen nog niet het geval, waardoor ze er vatbaarder voor zijn. Wanneer volwassenen dan toch last krijgen van wratten, zijn deze vaak wel hardnekkiger dan bij kinderen.

Wratten verwijderen: redenen

Zoals eerder vermeld, zijn de meeste wratten onschadelijk, en verdwijnen ze na een paar maanden of jaren weer vanzelf. Toch wordt meestal aangeraden om wratten niet onbehandeld te laten, en wel omwille van volgende redenen:

Pijn

Hoewel de meeste wratten geen pijn doen, geldt dat niet voor voetwratten; deze kunnen vrij pijnlijk zijn, vooral wanneer ze op de voetzool voorkomen en ze zich op een drukpunt bevinden.

Cosmetische redenen

Wratten ogen natuurlijk niet mooi. Wanneer wratten zich op onze voeten bevinden, zijn ze nog gemakkelijk te verdoezelen, maar wanneer ze voorkomen op je handen of op andere zichtbare lichaamsdelen, is het natuurlijk een ander verhaal.

Niet spontaan verdwijnen van de wrat

De meeste wratten verdwijnen spontaan na een aantal maanden of jaren. Dat komt doordat ons lichaam antistoffen aanmaakt die het virus dat wratten veroorzaakt bestrijden. Sommige wratten gaan echter niet vanzelf opnieuw weg. Dat geldt bijvoorbeeld voor voetwratten. Aangezien deze wratten bovendien vaak ook nog eens pijnlijk zijn, wordt er vaak voor gekozen een behandeling te starten.

Besmettingsgevaar

Wratten zijn extreem besmettelijk. In contact komen met een besmet oppervlak, zoals een handdoek thuis, de vochtige grond in een zwembad of gemeenschappelijke douchecabine kan er al voor zorgen dat je besmet raakt.

Uitbreiding van de wrat

Bovendien besmet je niet alleen gemakkelijk anderen, maar ook jezelf. Dit verklaart waarom het vaak niet bij één wrat blijft, en je last krijgt van meerdere wratten.

Verminderde afweer

Normaal gezien is ons lichaam zelf in staat het tegen wratten op te nemen. Wanneer ons afweersysteem echter verzwakt is, heeft ons lichaam niet voldoende kracht deze kwaal te bestrijden.

Mogelijke behandelingen wratten

De behandeling van wratten is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De locatie van de wrat
  • De leeftijd van de patiënt
  • De pijngrens van de patiënt
  • De complicaties die kunnen optreden.

Dé perfecte behandeling bestaat echter niet: elke behandelingsvorm heeft zijn voor- en nadelen, daarom is een combinatie van verschillende behandelingsvormen vaak ideaal.

Dokter/dermatoloog

Bevriezen

Een arts kan je wrat te lijf gaan door ze te bevriezen. Dit gebeurt door middel van ijskoude, vloeibare stikstof. Deze techniek is vrij pijnlijk.

Verbranden en/of wegsnijden

Ook deze techniek is vaak pijnlijk. Indien je last hebt van meerdere wratten, wordt deze behandeling vaak in het ziekenhuis onder verdoving uitgevoerd. De wratten worden verbrand en/of weggesneden. Bij deze behandeling blijven vaak littekens achter, wat niet het geval is wanneer wratten bevroren worden.

Lasertherapie

Ook lasertherapie is mogelijk. Hierbij wordt het wrattenweefsel door middel van een sterke lichtstraal verbrand en vernietigd. Deze behandeling wordt vaak toegepast bij hardnekkige wratten.

Chirurgie

Curetteren/Uitlepelen

Dit gebeurt vooral bij parelwratten.

Behandeling met zuren

Inname zinktabletten

De doeltreffendheid van deze behandelingsvorm wordt echter in vraag gesteld.

Inspuiten met een antitumoraal middel

Dit is een soort van chemotherapie. Enkel als alle andere behandelingen falen wordt overgeschakeld op deze behandeling.

Middel om immuunsysteem in het algemeen te stimuleren

Zelfzorg

Vaak is een behandeling bij een arts/dermatoloog iets duurder en pijnlijker. Daarom kan je ook eerst zelf de wrat behandelen met een product uit de apotheek.

Er bestaan namelijk verschillende middelen die je vrij kunt krijgen bij de apotheek.

Aanstipvloeistof op basis van zurenmierenzuur, salicylzuur, trichloorazijnzuur

Wil je eerst zelf je wrat te lijf gaan alvorens je dokter te raadplegen? Dan kan je bij de apotheek zonder voorschrift een aanstipmiddel kopen op basis van een specifiek zuur zoals mierenzuur, salicylzuur, trichloorazijnzuur… De verschillende zuren werken wel niet allemaal op dezelfde manier.

De EndWarts PEN Applicator maakt bijvoorbeeld gebruik van mierenzuur. Bij een behandeling met mierenzuur moet de wrat wekelijks met de EndWarts PEN aangestipt worden. Een behandeling met mierenzuur is doorgaans pijnloos, laat geen littekens achter en kan ook door kinderen, zwangere vrouwen en diabetici gebruikt worden.

Andere zuren zoals salicylzuur of trichloorazijnzuur moeten dagelijks aangebracht worden en kunnen, als ze niet zorgvuldig gebruikt worden, soms huidproblemen (irritatie, korstvorming, branderig gevoel) of littekens veroorzaken. Deze zuren kunnen ook niet iedereen gebruikt worden: kinderen, zwangere vrouwen of diabetici kunnen er bijvoorbeeld geen gebruik van maken.

Opgelet: een behandeling met zuren is vrij intensief en kan lang aanslepen. Je moet dus wel het nodige geduld hebben om je wratten op deze manier te behandelen.

Zelf bevriezen

Er bestaat ook de mogelijk om je wrat zelf thuis te bevriezen. Uiteraard gebeurt dat dan op een lagere temperatuur dan bij de arts of dermatoloog. Net daarom wordt vaak aangeraden om het bevriezen van wratten toch door een huisarts of dermatoloog te laten doen. Doordat die de wratten op lagere temperatuur kunnen bevriezen is er een grotere kans op slagen. 

Huis-tuin-keukenmiddeltjes

Er wordt soms beweerd dat gist, knoflook of citroensap helpen bij het bestrijden van wratten, maar de doeltreffendheid van deze middeltjes moet nog worden bewezen.

Net als behandelingen bij de dokter, zijn niet alle thuisbehandelingen voor iedereen en alle wratten (vaak genitale wratten) geschikt. Denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen, diabetespatiënten, kinderen… Controleer altijd of het middel dat jij zou willen gebruiken geschikt is en raadpleeg je arts of apotheker bij twijfel.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…