Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloeduitstorting

In de volksmond wordt een bloeduitstorting (hematoom) ook wel een blauwe plek genoemd. Er wordt alleen gesproken van een bloeduitstorting als bloed het vaatbed verlaat, maar alleen dan, als dit zich ergens ophoopt in je lichaam. Niet elke bloeding is een bloeduitstorting en niet elke bloeduitstorting zal zich een blauwe plek veroorzaken.

Termen die betrekking hebben op een bloeduitstorting

  • een ecchymose: een gewone blauwe plek,
  • een purpura: een meer omvangrijke blauwpaarse plek die net onder de huid ligt,
  • Petechiën: kleine puntbloedinkjes, ongeveer zo groot als een speldenknopje.
  • een hematoom (in striktere zin): een bloeduitstorting die samengaat met een bepaalde zwelling (een buil).

Voorkomen en beloop van een bloeduitstorting

De bloeduitstorting die het meest vaak voorkomt is de gewone blauwe plek, een plek die op is de huid waar, vaak als gevolg van een kneuzing van kleine bloedvaten, of uitwendig geweld, bloed in het weefsel terecht is gekomen nadat het uit één of meerdere bloedvaatjes is gelekt. Het gelekte bloed zal door je lichaam weer af worden gebroken en op worden opgenomen. De aanvankelijke rode of blauwige plek zal echter geleidelijk van kleur veranderen omdat de hemoglobine die af wordt gebroken omgezet wordt in gele pigmenten. In combinatie met de blauwe kleur van de plek zal de huid er vervolgens groenig, en enige tijd later zelfs gelig, uit gaan zien. Na enige tijd zal de bloeduitstorting (een paar dagen tot weken) weer genezen zijn.

Diepere hematomen

Hematomen kunnen niet alleen aan het oppervlak, maar eveneens dieper in je lichaam voorkomen. In dit geval zal er aanvankelijk geen opvallende verkleuring zichtbaar zijn. Wel kan er zich een zwelling vormen: de buil. Op het moment dat er naast oedeem (een ophoping van vocht of bloed) eveneens een bloeduitstorting bestaat in een buil dan zal het bloed dikwijls uitzakken. In de dagen die volgen zullen blauwe verkleuringen ontstaan, deze kunnen soms op enige afstand van het oorspronkelijke letsel, liggen. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij een verstuikte enkel waarbij de bloeduitstorting uiteindelijk waargenomen kan worden aan de rand van de voet.

Bijzondere bloeduitstortingen

  • Inwendige bloeduitstortingen binnen de schedelholte, zoals het epidurale- en het subdurale hematoom kunnen een gevaar voor je gezondheid en je leven opleveren omdat hierdoor het hersenweefsel verdrongen kan worden. Inwendige bloeduitstortingen in de holte van je buik of borst kunnen eveneens gevaarlijk zijn doordat er ongemerkte verbloeding op kan treden wanneer de omvang zo erg toeneemt dat de hoeveelheid circulerend volume van je bloed te klein wordt. In dat geval zul je in shock raken.
  • Brilhematomen zijn bloeduitstortingen die zich bevinden in het onderhuidse bindweefsel rond je ogen. Een brilhematoom kan onder andere ontstaan door een schedelbreuk. Er zal in een dergelijke situatie een rode- of paarse zwelling in de vorm van een ring rondom je ogen ontstaan die gelijkenis vertoont met het montuur van een bril.

Verhoogde neiging tot bloeden

Als je geneesmiddelen gebruikt die de stolling van je bloed beïnvloeden dan zoals coumarinederivaten of aspirine, dan kun je eerder bloeduitstortingen ontwikkelen. Dit geldt overigens ook als je een stollingsstoornis en erg zwakke vaatwanden hebt, bijvoorbeeld door het chronisch gebruiken van corticosteroïden.