Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloeduitstorting (Blauwe plek) behandelen

Olivier
5 min read

Een bloeduitstorting wordt ook wel een blauwe plek genoemd. Een blauwe plek is niet alleen pijnlijk en gevoelig, maar ziet er ook ontsierend uit. Zeker als je een blauwe plek hebt op een zichtbare plek op het lichaam, is het logisch dat je hier zo snel mogelijk vanaf wil. Heb jij op dit moment een ontsierende blauwe plek en wil je hier zo snel mogelijk vanaf komen? Lees dan in dit artikel hoe je jouw bloeduitstorting kunt behandelen om de blauwe plek snel te laten verdwijnen.

Een plotselinge bloeduitstorting behandelen

Het kan voorkomen dat je te maken krijgt met een plotselinge bloeduitstorting, ofwel een bloeduitstorting die niet veroorzaakt is door een harde kracht op het lichaam, zoals een stoot. Heb je te maken met een plotselinge bloeduitstorting, waar dan ook op het lichaam, dan zijn er diverse manieren om de blauwe plek te verminderen:

  1. Leg ijs op de blauwe plek en laat dit ijs ongeveer tien tot twintig minuten liggen. Door ijs op de blauwe plek te leggen, wordt de bloedtoevoer minder en wordt de blauwe plek minder groot.
  2. Leg het lichaamsdeel met de bloeduitstorting omhoog om de doorbloeding te verminderen.
  3. Een dag na het ontstaan van de bloeduitstorting, kun je warmte gebruiken om de blauwe plek te verminderen. Gebruik bijvoorbeeld warme kompressen of ga in een warm bad om de blauwe plek minder zichtbaar te maken.

Heb je een plotselinge bloeduitstorting, dan komt dit door een bepaald achterliggend probleem. Om erachter te komen wel probleem dit is en de oorzaak van de blauwe plek weg te nemen, wordt aangeraden om naar de dokter te gaan voor onderzoek.

Een bloeduitstorting na de operatie behandelen

Als je een operatie hebt ondergaan, kan het voorkomen dat er een of meerdere blauwe plekken ontstaan op het gebied van het lichaam dat geopereerd is. Heb jij blauwe plekken door een operatie en wil je deze blauwe plekken direct verminderen? Gebruik dan deze tips:

  • Koel de blauwe plek de eerste dag na de operatie. 
  • Warm de blauwe plek op na de eerste dag na de operatie, want na de eerste dag wordt de bloeduitstorting juist minder door warmte. 
  • Blijf voldoende drinken, want vocht draagt ook bij aan het genezen van de blauwe plek.
  • Eet gezond en let vooral op de inname van vitamine C. Door vitamine C te nemen, heeft het lichaam meer kracht en middelen om de bloeduitstorting snel te laten verdwijnen.

Ook is het belangrijk om voldoende rust te nemen na de operatie. Niet alleen voor het verdwijnen van de bloeduitstorting, maar ook zeker voor het snellere herstel van het lichaam over het algemeen. Herstelt het lichaam sneller over het algemeen, dan gaat de blauwe plek ook sneller weg.

Een bloeduitstorting op de lip behandelen

De beste manier om een bloeduitstorting op de lip te behandelen, is door de lip direct te koelen na het ontstaan van de bloeduitstorting. Het koelen van de lip doe je dus niet een dag na het ontstaan van de blauwe plek, maar direct na het ontstaan van de eerste tekenen van een bloeduitstorting. Door de lip te koelen, kan er minder bloed naar de blauwe plek en wordt de blauwe plek minder groot en donker. Na de eerste dag koel je de lip niet meer, want nu heeft het koelen met kou geen zin meer om de bloeduitstorting te verminderen.

Een bloeduitstorting in het been of aan de voet behandelen

Er zijn diverse manieren om een bloeduitstorting op het been of de voet te behandelen. De beste manieren om een blauwe plek zo klein en licht mogelijk te houden, is door de volgende tips te raadplegen:

  • Koel de plek van de bloeduitstorting door er een koud kompres op te leggen op de eerste dag. Op de tweede dag vervang je het koude kompres met een warm kompres en houd je de blauwe plek juist warm. 
  • Leg het been of de voet omhoog, zodat er minder bloed naar de blauwe plek komt en de bloeduitstorting minder wordt.
  • Eet gezond en neem meer vitamine C, zodat de bloeduitstorting sneller zal verdwijnen. 

Zeker het koelen van de bloeduitstorting is belangrijk, omdat dit de eerste stap is om de blauwe plek te verminderen na het ontstaan van de bloeduitstorting.

Mijn blauwe plek gaat niet weg, wat nu?

Een blauwe plek wordt langzaam groen en geel na enkele dagen tijd. Loop jij al langer rond met een blauwe plek en wordt de blauwe plek maar niet minder? Dan kun je naar de dokter gaan met jouw klacht. Wordt de blauwe plek wel minder maar duurt dit wat langer dan een week, dan is het over het algemeen niet nodig om naar de dokter te gaan. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…