Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Blauwe plekken en Leukemie

Leukemie is een type kanker en kenmerkt zich door een ongeremde groei van cellen in het beenmerg. De cellen in het beenmerg delen heel erg snel en zijn de voorlopers van de uiteindelijke witte bloedcellen. Omdat de cellen ongeremd groeien heeft dit invloed op de aanmaak van alle types bloedcellen, zoals de bloedplaatjes en de rode bloedcellen. Deze bloedcellen kunnen niet meer goed worden geproduceerd. Een gevolg hiervan is bloedarmoede, waarbij je een tekort hebt aan rode bloedcellen, of trombocytopenie, een tekort aan bloedplaatjes. Deze tekorten hebben vaak ernstige gevolgen.

Het ontstaan van blauwe plekken

Bij patiënten met leukemie is de bloedstolling niet meer goed geregeld. Dit is het gevolg van een tekort aan bloedplaatjes, welke een belangrijke rol spelen bij de bloedstolling. In een gezond lichaam worden er dagelijks bloedvaatjes beschadigd, de bloedstolling zorgt ervoor dat dit verholpen wordt. Is de bloedstolling echter verslechterd dan ontstaan er vaak spontaan blauwe plekken. Zelfs wanneer je ergens tegenaan leunt kan er al een blauwe plek ontstaan. Dit is een van de eerste kenmerken van leukemie, het spontaan ontstaan van blauwe plekken.

Leukemie, een dodelijke ziekte

Leukemie tast het beenmerg aan. Hierdoor maakt het beenmerg kankercellen aan in plaats van witte bloedcellen. Omdat het immuunsysteem hierdoor aangetast is heb je minder weerstand en heb je sneller last van ziektes. Leukemie is een vorm van bloedkanker die vaak stil verloopt, maar dodelijk is als het niet behandeld wordt. Het krijgen van blauwe plekken zonder aanwijsbare reden is vaak één van de eerste kenmerken.

De symptomen van leukemie

Leukemie is een kwaadaardige vorm van kanker in het beenmerg. Bij een acute vorm van leukemie zullen er klachten ontstaan binnen een aantal weken, bij chronische leukemie gaat dit over een langere periode. Er kunnen meerdere symptomen zijn voor het hebben van leukemie. Naast het spontaan ontstaan van blauwe plekken hebben veel leukemie patiënten last van nachtelijk zweten, gewichtsverlies, opgezwollen klieren, een opgezwollen buik, bloedingen, pijnlijke gewrichten, vermoeidheid en hebben ze regelmatig langs van infecties. Onderstaand een opsomming van de meest voorkomende symptomen:

  • Extreme vermoeidheid
  • Het hebben van een bleke gelaatskleur
  • Kortademigheid bij inspanning en een vergroting van de lever en milt
  • Het ontstaan van zwellingen in de oksels, nek en liezen door vergrote lymfeklieren (pijnloos)
  • Koorts of verhoging van de lichaamstemperatuur
  • Nachtzweten
  • Gewichtsverlies
  • Bloedingen (die lang aanhouden)
  • Tandvlees dat sneller bloedt
  • Spontaan ontstaan van blauwe plekken
  • Terugkerende infecties

Heb je last van deze klachten dan is het belangrijk om zo spoedig mogelijk een arts te raadplegen, geneeskundige hulp is dan noodzakelijk.

Een typisch symptoom van leukemie

Blauwe plekken zonder aanwijsbare reden. Het ontstaan van blauwe plekken zonder dat je je gestoten hebt. Het is een typisch kenmerk van leukemie. Doordat de leukemie de witte bloedcellen aantast (en ook de andere bloedcellen) werkt de bloedstolling niet meer voldoende. De blauwe plekken zijn niets anders dan interne bloedingen. Omdat er te weinig bloedplaatjes in het bloed zijn is het bloed niet in staat om te stollen. Het is dus noodzakelijk om de witte bloedcellen te versterken en dat de balans tussen de witte en rode bloedcellen en de bloedplaatjes hersteld wordt.

Het herstellen van de bloedcellen

Om de kanker te genezen is het belangrijk om de bloedcellen te herstellen. Dit wordt gedaan door structureel in te grijpen of een tijdelijke ingreep. Genezen kan alleen door structureel in te grijpen. De kanker is overwonnen wanneer het beenmerg weer in staat is om witte bloedcellen aan te maken. Tijdelijk ingrijpen is alleen bedoeld om de situatie op korte termijn te verbeteren, zodat er extra behandelingen mogelijk zijn.

Behandeling van leukemie

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk, dit is afhankelijk van het type leukemie en de leeftijd van de patiënt. De meest voorkomende behandeling is in de vorm van chemotherapie of bestraling, maar het komt ook voor dat er een biologische therapie of immunotherapie ingezet wordt om de kanker terug te dringen. Beenmergtransplantatie (een transplantatie van de stamcellen) komt ook vaak voor. Wanneer een patiënt lijdt aan chronische leukemie, kan ervoor gekozen worden om niet te behandelen om te kijken hoe de ziekte zich ontwikkeld. Je dient dan wel regelmatig gecontroleerd te worden.

Niets gevonden