Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vermijd overmatig zweten met deze 7 tips

shana
4 min read

Zweten is een natuurlijk proces waar je in de meeste gevallen geen last van hebt. We zweten allemaal om ons lichaamstemperatuur op peil te houden, en is op zich dus heel gezond. We zweten niet alleen onder onze oksels, maar over ons hele lichaam. De meeste zweetklieren zijn in je handen, voeten en oksels aanwezig. Wist je zelfs dat we 2 tot 5 miljoen zweetkliertjes in ons lichaam hebben?

Zweten is dus heel normaal en doen we de hele dag door. De ene persoon zweet al wat meer dan de andere, maar gemiddeld zweet je toch wel minimum 1 liter per dag. Als je erg veel last hebt van zweetoksels, dan kan dat heel vervelend en zelfs gênant zijn. Vooral in de zomer kan je wel eens te maken krijgen met overmatig zweten. Daarnaast zorgen opwinding, stress en inspanning er soms voor dat je op bepaalde momenten meer gaat zweten.

Gelukkig bestaan er nuttige tips om zweetgeurtjes en zweetplekken te vermijden.

1. Pas je kledij aan

Er zijn heel wat soorten stofjes die zweet en zweetgeuren uitlokken. Zo zijn synthetische stoffen een bron van zweetbacteriën die vervelende luchtjes kunnen veroorzaken. Ga dus het liefst voor kledij van natuurlijke materialen zoals katoen of linnen. Deze stoffen zorgen voor een goede beademing van de oksels en je krijgt ook minder snel warm. Wil je dat zweetplekken niet opvallen? Kies dan voor zwarte kleding.

2. Was je minstens 1x per dag

Was je elke dag met een PH neutrale zeep en spoel de zeepresten grondig weg. Hierdoor verwijder je alle bacteriën die de zweetgeur veroorzaken. Vergeet niet je oksels goed te drogen achteraf. Wist je dat schoon zweet dat net uit je lichaam komt niet stinkt? Bacteriën zijn hier de boosdoener. Zij veroorzaken een onfrisse doordringende geur. Bacteriën voeden zich met bestanddelen uit het zweet. De stoffen die zij weer uitscheiden, zorgen voor de stinkende geur.

3. Verversen van kledij

Na het douchen, doe je het best versgewassen kledij aan. Hierdoor verwijder je alle bacterieën uit je t-shirt, jasje enz. Hierdoor voorkom je die vervelende luchtjes. Wil je toch dat ene jasje dragen, maar heb je het niet kunnen wassen. Ga dan niet volop deo spuiten, maar hang je jasje een paar uurtjes buiten.

4. Gebruik een goede deodorant

De keuze van je deodorant is zeer belangrijk. Neem geen huismerk, maar zorg voor een deodorant met een ‘anti-perspirant’ of ‘antitransparant’. Hierdoor wordt je zweetgeur niet gemaskeerd, maar gaat het de diepe oorzaak aanpakken. Deze anti-perspirant of antitransparant zorgt er eerder voor dat de zweetklieren geblokkeerd worden zodat je minder gaat zweten. Gebruik deodorant s’ochtends en niet wanneer je al zweet.

5. Let op je voeding

Eten heeft een grote invloed op het zweten. Vermijd dus het drinken van alcohol en cafeïne. Dat zijn de grootste boosdoeners als het gaat om transpireren. Ook scherp voedsel zoals rode pepers of goed gekruid vlees en sigaretten zorgen voor meer transpiratie. Dat komt omdat je hart sneller zal slaan, waarna jouw lichaam zichzelf verkoelt door te zweten.

6. Vermijd stress

Stress en transpireren zijn onafscheidelijk, maar stress vermijden is makkelijker gezegd dan gedaan. Ga dus snel na of je niet te veel stress hebt, nerveus bent of andere angsten of fobieën hebt. Wanneer je je stresspunten ontdekt hebt, kan je dit meteen aanpakken en het overmatig zweten vermijden. 

7. Gebruik okselpads

Zweet kan niet alleen voor vervelende luchtjes zorgen, maar het kan ook heel wat vlekken achterlaten. Hiervoor zijn okselpads de ideale oplossing. Ze zorgen ervoor dat je kledij beschermd wordt.

Heb je alle mogelijkheden al uitgetest en weet je geen raad meer om je overmatig zweten te verminderen? Ga dan langs bij je arts

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…