Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit is de reden waarom sommige mensen meer zweten dan andere

Olivier
2 min read

Na een intensieve work-out in de sportschool ben jij zeiknat van het zweet, maar bij je vriendin is geen zweetdruppeltje te bekennen. Heel vervelend en raar, want jullie hebben toch echt dezelfde inspanningen geleverd. Hoe komt het nu dat sommige mensen meer zweten dan andere? Wij zochten het voor jullie uit!

Waarom zweten mensen eigenlijk?

Een enkeling zweet bijna nooit, maar over het algemeen zweet iedereen. Het is normaal om te zweten, het helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren. Wanneer je zweet, koelt je lichaam af en dat is broodnodig wanneer we intensief aan het sporten zijn. Waarom sommigen dan meer zweten dan anderen? Omdat de één simpelweg meer afkoeling nodig heeft dan de ander.

Verder hebben sommige mensen ook wel last van overmatig zweten, ook wel bekend onder de naam “Hyperhidrose”. Dat houdt in dat de klieren die verantwoordelijk zijn voor het zweten meer zweet produceren dan dat er nodig is om ons lichaam af te koelen. Die zweetklieren zitten trouwens over je hele lichaam verspreid, slecht 2% zit in de oksels. 

Hou houd je het zweten onder controle?

Wanneer het overmatig zweten ervoor zorgt dat je je ongemakkelijk voelt of er zelfs gestrest van raakt, kun je een aantal dingen uitproberen om het zweten te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld een goede antitransparant gebruiken. Er zijn speciale producten op recept te krijgen, die goed helpen tegen overmatig zweten. Maak een afspraak bij je huisarts, die kan je hier meer informatie over geven.

Andere tips tegen overmatig zweten vind je hier

Wanneer dat niet helpt en je nog steeds zweet als een otter, kun je in extreme gevallen botox overwegen. Botox behandelingen zijn sinds 2004 officieel goedgekeurd als methode tegen ernstig zweten. Volgens recent onderzoek, kan een botoxbehandeling leiden tot 87% minder zweet!

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…