Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloeduitstorting in je been

Olivier
6 min read

Iedereen heeft er wel eens mee te maken: een bloeduitstorting in je been. Een bloeduitstorting wordt in de volksmond ook wel aangeduid als blauwe plek en wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het stoten van het been. Soms kun je je niet eens meer herinneren hoe en waar je je been gestoten hebt, maar heb je toch een blauwe plek op je been. Dit is natuurlijk niet erg, maar wel als het vaker gebeurt in een korte tijd en de bloeduitstortingen ook steeds erger worden. In dit geval zijn de blauwe plekken namelijk niet meer onschuldig, maar mogelijk een symptoom van een achterliggende aandoening. 

Op deze pagina lees je meer over het ontstaan van bloeduitstortingen in het been en de symptomen van een blauwe plek op het been. Heb je een blauwe plek op je been en vraag je je af hoe je aan deze blauwe plek komt en of de bloeduitstorting mogelijk het symptoom is van een achterliggende aandoening, dan kun je meer te weten komen over dit lichamelijke verschijnsel door de informatie op deze pagina door te nemen. 

Het ontstaan van een bloeduitstorting in het been

Een bloeduitstorting, zowel in het been als op een andere plek op het lichaam, ontstaat als een bloedvat beschadigd raakt. Dit kan komen door het stoten van het lichaamsdeel in kwestie, maar ook door vallen of door een andere kracht die van buitenaf op het lichaam wordt uitgeoefend. Raakt een bloedvat beschadigd, dan lekt er bloed uit het bloedvat. Hierdoor kleurt de huid plaatselijk rood of blauw en ontstaat er een zogeheten blauwe plek of bloeduitstorting.

Als het lichaam begint met het opruimen van het bloed dat gelekt is, verandert de bloeduitstorting van kleur. Zo wordt de bloeduitstorting groen en later naar geel, om vervolgens helemaal weg te trekken en niet meer zichtbaar te zijn op de huid. De bloeduitstorting verkleurt omdat het lichaam de hemoglobine (kleurstof in het bloed) om gaat zetten in gele pigmenten, die de huid groen en later geel kleuren. Hoe meer hemoglobine er omgezet wordt tot gele pigmenten, hoe lichter de kleur van de bloeduitstorting wordt. Is alle hemoglobine omgezet, dan is de blauwe plek verdwenen.

De meest voorkomende oorzaak van een bloeduitstorting

De meeste mensen die te maken krijgen met een bloeduitstorting of blauwe plek op het been, krijgen te maken met deze verkleuring van de huid door het stoten van het been, vallen of door een kracht van buitenaf die op het been uitgeoefend wordt. Loop je met het been tegen het bed aan, let je niet goed op en kom je ten val of krijg je een schop van iemand, dan krijg je te maken met een blauwe plek. Dit komt omdat de stoot tegen het been, de val of de kracht van buitenaf het bloedvat kapot maakt, waardoor er een blauwe plek ontstaat door het lekken van bloed. 

Achterliggende aandoeningen bij de bloeduitstorting in het been

De meeste mensen krijgen een bloeduitstorting in het been door stoten, vallen of een kracht van buitenaf, maar een bloeduitstorting in het been kan ook veroorzaakt worden door een achterliggende aandoening die vaak wat minder onschuldig is. Spontane bloeduitstortingen in onder andere de benen kunnen veroorzaakt worden door aandoeningen en ziektes zoals:

  • Een tekort aan vitamine C. Heb je voor langere tijd een tekort aan deze vitamine, dan kun je te maken krijgen met scheurbuik. Een belangrijk symptoom van deze vervelende ziekte is dat je spontane bloeduitstortingen krijgt, bijvoorbeeld op de benen. 
  • Een tekort aan vitamine B12. Vitamine B12 is van groot belang voor diverse lichaamsdelen en -functies. Heb je een tekort aan deze vitamine, dan kun je te maken krijgen met bloedarmoede en het ontstaan van bloeduitstortingen in de benen is weer een symptoom van bloedarmoede. 

Een tekort aan vitamine K. Vitamine K speelt een belangrijke rol in de bloedstolling, maar het lichaam maakt zelf niet voldoende van de vitamine aan. Krijg je niet voldoende vitamine K binnen, dan heeft dit invloed op de bloedstolling en krijg je te maken met spontane bloeduitstortingen.

Daarnaast kunnen plotselinge bloeduitstortingen ook veroorzaakt worden door het gebruik van bepaalde medicijnen en dan voornamelijk geneesmiddelen die de bloeddikte of de productie van bloedplaatjes beïnvloeden. Het gevolg is dat de bloedstolling van het lichaam ontregeld is, waardoor er spontaan bloeduitstortingen kunnen ontstaan. Ga je een medicijn voor het eerst gebruiken, dan wordt aangeraden om de mogelijke bijwerkingen van dit medicijn te controleren. Op deze manier weet je namelijk waar je aan toe bent en hoef je niet te schrikken als je plotseling te maken krijgt met blauwe plekken.
Enkele andere mogelijke oorzaken van plotselinge bloeduitstortingen in de benen, zijn de volgende:

De symptomen van een bloeduitstorting in het been

Een bloeduitstorting in het been is niet alleen gemakkelijk te herkennen aan de kleur van de plek, maar ook aan de pijnklachten die de gevoelige plek met zich meebrengt. Zo is een bloeduitstorting niet alleen rood, blauw, paars of zelfs zwart, maar is de bloeduitstorting ook gevoelig bij aanraking. Druk je op een blauwe plek, dan doet dit vaak zeer. Zelfs als je de blauwe plek zachtjes aanraakt, bijvoorbeeld als je een broek aantrekt en de broek over de bloeduitstorting heen glijdt, kun je last hebben van pijnklachten in de buurt van de blauwe plek.

Heb je te maken met een bloeduitstorting die wat dieper ligt, dan heb je te maken met een bult op het been. Je ziet geen verkleuring op de plek, maar er is wel een zwelling op de plek van de bloeduitstorting in het been. De pijnklachten zijn verder wel hetzelfde, want ook een dieper liggende bloeduitstorting voelt pijnlijk aan en zeker bij aanraking.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…