Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hersenontsteking

Hersenontsteking, in de medische wereld vaak aangeduid met de term encefalitis, is een ontsteking in je hersenweefsel. Doordat bij een hersenontsteking ook je hersenvliezen aan zijn gedaan is de grens met hersenvliesontsteking, ofwel meningitis, vaan niet duidelijk te stellen.

Symptomen van een hersenontsteking

De ernst van de hersenontsteking zal bepalend zijn voor de symptomen die op kunnen treden. Je kunt bij een hersenontsteking onder andere last hebben van:

  • een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts).
  • hoofdpijn,
  • je voelt je slaperig,
  • overgeven,
  • een lichte stijfheid in je nek.

Verschillende vormen van hersenontsteking en hun oorzaken

Hersenontsteking kan door uiteenlopende virussen veroorzaakt of beïnvloed worden. Hierbij kun je onder andere denken aan verkoudheidsvirussen, maar ook virussen die verantwoordelijk zijn voor het uitbreken van mazelen en de bof. In sommige gevallen kan de hersenontsteking zelfs zo mild verlopen dat je niet eens de hulp van een arts inroept. Een milde vorm van hersenontsteking kan dan ook op een spontane manier genezen, zonder dat je te maken krijgt met zogenaamde restverschijnselen.

Sporadisch zullen schimmels of parasieten verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een hersenontsteking. Maar ook nadat je een infectie door hebt gemaakt, of gevaccineerd bent, met bijvoorbeeld waterpokken, pokken of kinkhoest dan kan soms een hersenontsteking ontstaan. Dit is mogelijk het gevolg van een allergische reactie van je hersenen op de (verzwakte of dode) ziekteverwekkers.

Verder kan een bacteriële infectie in je hersenen ontstaan. In sommige gevallen zal dat heen gevolg zijn van een chronische ontsteking van je middenoor. De symptomen waar je dan mee te maken kunt krijgen zijn:

De bacteriële infectie in je hersenen kan soms in worden gekapseld zodat er een hersenabces ontstaat. Er zal in een dergelijk geval dus sprake zijn van pusvorming in je hersenen.

Een bekende vorm van hersenontsteking is de slaapziekte (encefalitis lethargica). Die na de Eerste Wereldoorlog in combinatie met de Spaanse griep een heleboel slachtoffers wist te maken.

Gevolgen van een hersenontsteking

Naast de milde variant kent een hersenontsteking ook een veel ernstiger verloop, waarbij je binnen een paar dagen of weken kunt komen te overlijden. Dit is onder andere mogelijk als er sprake is van een infectie met herpes– of hondsdolheidvirussen. Bij ernstige gevallen van hersenontsteking kunnen bepaalde functies van je hersenen uitvallen, waardoor je bijvoorbeeld te maken krijgt met

  • persoonlijkheidsveranderingen,
  • problemen met spraak en taal,
  • verlamming,
  • verwardheid,
  • het verlies van je bewustzijn.

Hersenabces

Op het moment dat een bacteriële infectie ingekapseld wordt, kan een hersenabces ontstaan. Een dergelijk abces is gevaarlijk omdat het ruimte in zal nemen en de hersenen zal verdrukken. In de regel zal het omliggende hersenweefsel vocht op gaan nemen en als gevolg daarvan opzwellen (er is dan sprake van hersenoedeem).

Om de klachten te bestrijden zal er direct antibiotica toe worden gediend. Indien het abces goed kan worden bereikt dan kan eveneens worden besloten om pus af te zuigen tijdens een operatie. Helaas kan als restverschijnsel epilepsie ontstaan, bijvoorbeeld doordat er zich littekenweefsel heeft gevormd. Een hersenabces is een ernstige, in bepaalde gevallen zelfs levensgevaarlijke aandoening. Een gunstige afloop zal dan ook voornamelijk afhangen van het moment waarop de diagnose wordt gesteld en waarop de behandeling begint.

Aan een ernstige hersenontsteking kun je bepaalde restverschijnselen overhouden zoals:

  • epilepsie,
  • spasmen,
  • vermoeidheidsklachten,
  • prikkelbaarheid.

Behandelen van een hersenontsteking

Over het algemeen is snelle een behandeling van een hersenontsteking, met behulp van (ontstekingsremmende) medicatie noodzakelijk. In bepaalde genvallen dien je zelfs in een ziekenhuis te worden opgenomen om een hersenontsteking te kunnen laten behandelen. Of dit nodig is zal van persoon tot persoon verschillen en ook de duur van een ziekenhuisopname zal voor elk geval anders zijn.