Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waterpokken

Waterpokken is een veel voorkomende kinderziekte die bijna ieder kind wel een keer gehad heeft. Vaak ontstaat de ziekte tijdens de wintermaanden of de vroege lente. De ziekte is zeer besmettelijk en al snel zijn andere kinderen in de omgeving ook aangestoken. De ziekte wordt namelijk verspreid door waterdruppeltjes in de lucht. Dit kan door te gaan hoesten of te praten. Uiteraard kan een contact met de waterpokken zelf er ook voor zorgen dat je aangestoken wordt. In eerste instantie mag een kind gewoon naar school met de waterpokken mits het kind zich goed voelt. Heel soms heeft een school afspraken dat een kind met de waterpokken niet naar binnen mag. Overleg dit altijd even van te voren vanwege een mogelijke besmetting. Andere ouders dienen namelijk verplicht gewaarschuwd te worden dat er een uitbraak is van de waterpokken.

Oorzaak van de waterpokken

De waterpokken worden verspreid door het varicella zoster virus. Het virus kan zich verspreiden door druppeltjes in de lucht. Deze komen vrij als een kindje gaat hoesten, maar ook als een kind praat of niest. Wanneer een ander kind deze druppeltjes inademt raakt het kindje ook besmet. Vanaf het eerste contact met het virus tot je werkelijk ziek wordt duurt ongeveer twee weken. Als je als kind al eens de waterpokken gehad hebt dan kan je de ziekte in principe niet meer krijgen. Tenzij je het virus als pasgeboren baby hebt gehad of als je immuunsysteem verzwakt is. In dit soort situaties kan je als nog een keer de waterpokken krijgen. Soms kan het virus in een milde vorm verborgen blijven in je lichaam. Ineens kan het dan weer opduiken alleen niet als de waterpokken. Vaak komt de aandoening tevoorschijn in de vorm van gordelroos.

Symptomen waterpokken

  • Verkouden
  • Hangerig en griepverschijnselen.
  • Rode vlekjes op de huid na een paar dagen.
  • Gevulde blaasjes verspreid over het hele lichaam.
  • Soms ontstaan er blaasjes in de haren en de mond.
  • De blaasjes veroorzaken veel jeuk.
  • Na enkele dagen veranderen de blaasjes in korstjes.
  • Na tien dagen vallen de korstjes er vanzelf af en zijn de waterpokken verdwenen.
  • Je kind is al besmettelijk één tot twee dagen voor de blaasjes verschijnen.
  • Soms ontstaat er koorts.
  • Hersenvliesontsteking (Bij zwangere vrouwen of volwassenen).
  • Longontsteking (bij zwangere vrouwen of volwassenen).

Behandeling waterpokken

Er is in principe geen behandeling voor waterpokken. De klachten gaan na tien dagen gemiddeld vanzelf weer over. Het is belangrijk om geduld te hebben en te wachten tot het virus vanzelf weer overgaat. Eén van de symptomen van waterpokken is vooral dat je last krijgt van enorme jeuk aan de bultjes. Dit is erg vervelend, maar in principe niet schadelijk. Alleen bij baby’s en zwangere vrouwen kunnen de waterpokken schadelijk zijn. Ze kunnen last krijgen van complicaties zoals een hersenvliesontsteking en een longontsteking.

De jeuk is één van de meest verschrikkelijke symptomen van de waterpokken. Dit is de reden dat deze ook goed behandeld worden met een lotion. Deze lotion is gewoon verkrijgbaar bij de drogist of apotheek en je hebt hier verder geen recept voor nodig. Eventueel kan je bij de wat oudere kinderen mentholpoeder gebruiken om de jeuk te stillen. Doe dit echter niet bij kinderen onder de twee jaar. Eventueel kan je een kind ook wassen met koel water. Gebruik absoluut geen warm water op de blaasjes want dit kan juist voor extra jeuk zorgen. Het is overigens belangrijk dat je kindje de blaasjes niet open gaat krabben dit kan namelijk zorgen voor ontstekingen en littekens.

Bij meisjes kan het soms voorkomen dat er op de schede blaasjes komen. Als dit in contact komt met urine dan kan dit erg pijnlijk zijn. Het is dan een handige tip om je kindje even in een badje met lauw water en kamille te laten zitten. Dit zal pijn en jeuk verlichtend zijn voor je dochtertje.

Niets gevonden