Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom zwemmen voor baby’s zo populair is?

Camille
4 min read

Steeds meer ouders kiezen ervoor om na hun zwangerschap te gaan babyzwemmen. Maar waar is zwemmen voor baby’s eigenlijk zo populair? Als eerste is het natuurlijk leuk om aan een activiteit met je baby deel te nemen. Als je kindje tussen de zes en acht weken oud is kan je gaan beginnen met babyzwemmen. Voor de moeder is het ook belangrijk dat alles goed genezen is en er geen risico is op infectie door het zwemwater. Dat is dan ook een reden om niet direct te beginnen met babyzwemmen.

Versterk de band tussen ouder en kind

Door samen activiteiten te ondernemen versterk je de band tussen een ouder en kind. Moeders hebben in het begin vaak al een sterke band doordat ze een kindje 9 maanden lang hebben gedragen. Dat is dan ook de reden dat het wordt aangeraden om de vader op te geven voor babyzwemmen. Ondanks dat het vooral de moeders zijn die op babyzwemmen gaan kan het de band tussen een vader en kind flink versterken. Naast de band die ontstaat leert je kleintje om jouw te vertrouwen in het water. Je baby leert dat jullie samen dingen kunnen doen zonder dat dit eng of gevaarlijk is omdat een ouder het kleintje beschermd.

Babyzwemmen draagt bij aan de gezondheid van je baby

Babyzwemmen is er niet alleen voor de band tussen ouder en baby, maar ook voor de gezondheid. Een baby leert namelijk door de gewichtloosheid van het water de spiertjes te trainen en verder te ontwikkelen. Daarbij draagt het babyzwemmen bij aan verbetering van de motoriek. Babyzwemmen draagt ook bij aan de socialisatie van een baby. De kleine leert nieuwe geluidjes kennen en ontdekt hoe het is om vrij in het water te bewegen. Voor de kleine is het een hele ontdekkingsreis om te gaan babyzwemmen.

Babyzwemmen en de toekomst van je kindje

Wetenschappers hebben baby’s gevolgd die wel aan babyzwemmen hebben gedaan en baby’s die hier niet aan gedaan hebben. Uiteraard waren baby’s op een latere leeftijd vrijer in het water en waren ze niet bang voor hun eerste zwemles. Maar baby’s die aan babyzwemmen doen hebben ook een veel beter leervermogen. Ze schijnen nieuwe dingen sneller aan te leren dan baby’s zonder babyzwemmen. Daarnaast is het uithoudingsvermogen van een baby groter met babyzwemmen.

Ga voor speciale lessen naar het zwembad

Natuurlijk kan je zelf gaan babyzwemmen, maar speciale lessen in het zwembad zijn misschien nog slimmer. Bijna ieder zwembad heeft wel een cursus met babyzwemmen vanaf 8 weken. Het voordeel van deelnemen aan de lessen is dat je kleintje zwemt in verwarmd water. Het zwembad wordt namelijk speciaal voor het babyzwemmen verwarmd naar 33 graden. Het is zo veilig om te gaan zwemmen en je kan kennis maken met andere ouders en baby’s. Voor je kleintje is dit een mooie manier om te socialiseren met andere kinderen. Een lesje duurt ongeveer 20 minuten omdat de kleintjes nog niet langer dan dertig minuten mogen zwemmen. Krijgt je baby het al snel te koud of heeft je baby geen zin meer ga dan gewoon het water weer uit. Het mag geen verplichting zijn anders kan je kindje juist watervrees ontwikkelen.

De voordelen voor je baby op een rijtje

  • Socialiseren met andere baby’s.
  • Leren wennen aan water.
  • Spieren leren ontwikkelen
  • Een beter uithoudingsvermogen.
  • Een verbeterde motoriek.
  • Een extra band tussen ouder en kind.
  • Je baby heeft het idee om weer even terug in de baarmoeder te zijn.
  • Beter leervermogen vergeleken met andere baby’s.
  • Een baby heeft een grotere kans om te overleven als het per ongeluk ter water komt door de baby zwemlessen.
Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…