Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Rokerslong (COPD)

COPD, ook wel Chronic Obstructive Pulmonary Disease genoemd, is een verzamelnaam voor diverse chronische aandoeningen aan de longen. Denk hierbij aan longemfyseem, maar ook aan chronische bronchitis. Omdat COPD vaak voorkomt bij rokers of ex-rokers, wordt de aandoening ook wel rokerslong genoemd.

Heb je last van COPD, dan kunnen je longen niet meer goed functioneren. Dit komt omdat de longen continu ontstoken zijn of omdat er longblaasjes verloren zijn gegaan. Door de ontstekingen in de longen en/of het ontbreken van longblaasjes, krijg je minder zuurstof en voel je je altijd benauwd. De meeste mensen die COPD krijgen, krijgen deze aandoening pas op latere leeftijd.

Op deze pagina lees je meer over COPD of rokerslong. Zo lees je wat de belangrijkste symptomen zijn van deze longaandoening, maar ook wat je kunt doen als je met de aandoening te maken hebt.

De symptomen van COPD

Niet iedereen die COPD krijgt, krijgt te maken met dezelfde symptomen. Dit komt omdat de klachten van de longaandoening per persoon kunnen verschillen en de intensiteit van de klachten bovendien anders kan zijn per persoon, waardoor patiënten met dezelfde aandoening een heel ander ziektebeeld kunnen hebben. Om je toch een duidelijk beeld te geven van de symptomen van de longziekte, worden de meest voorkomende klachten van mensen met COPD in onderstaande alinea’s beschreven.

Benauwdheid

Eén van de bekendste en meest voorkomende symptomen van COPD, is benauwdheid. Omdat de longen niet meer goed functioneren, krijg je niet voldoende zuurstof en heb je de hele dag het gevoel dat je adem tekort komt. Soms kan de benauwdheid van COPD zo erg zijn, dat je extra zuurstof nodig hebt.

Hoesten

Als je COPD hebt, zit er vaak veel slijm vast in de longen. Om dit slijm los te krijgen en uit de longen te verwijderen, moet je veel hoesten. Bij beginnende COPD wordt de hoest vaak een rokershoest genoemd, maar later wordt de hoest steeds erger en is er geen sprake meer van een onschuldig rokershoestje.

Kortademigheid

Hoe meer de COPD toeneemt, hoe sneller je buiten adem raakt. Eenvoudige dingen als traplopen en het dragen van boodschappentassen wordt in dit geval al een zware opgave en daarbij kun je ook vaker te maken krijgen met een piepende ademhaling. Je voelt je niet alleen benauwd, maar hebt echt het gevoel dat je te weinig lucht krijgt.

Vermoeidheid

Omdat je minder zuurstof binnen krijgt, voel je je vaak futloos en moe. Je hebt een verminderde spierkracht, je hebt moeite om op te staan en dingen te ondernemen en je voelt je vaak te moe om naar je werk te gaan of leuke dingen te doen. Alle energie van je lichaam word in het ademhalen en hoesten gestoken, dus het is niet zo raar dat je je moe en futloos voelt.

De behandeling van COPD

Helaas is het niet mogelijk op COPD helemaal te genezen. Dit betekent niet dat je voor altijd met de klachten van COPD rond moet lopen, want er is wel medicatie beschikbaar die de klachten voor een deel kunnen verminderen en zelfs kunnen wegnemen. Grofweg zijn er twee soorten medicijnen die je als patiënt met COPD kunt krijgen van de dokter, namelijk:

  1. Luchtwegverwijders: luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spieren rond de luchtwegen zich ontspannen, waardoor de luchtweg wijder wordt en je gemakkelijker kunt ademen. Binnen 10 tot 30 minuten na het nemen van deze medicatie voel je al duidelijk verschil in de ademhaling.
  2. Ontstekingsremmers: ontstekingsremmers zorgen ervoor dat eventuele ontstekingen in de longen minder worden. Door het minder worden van de ontstekingen is de wand van de longen minder opgezet, waardoor je gemakkelijker kunt ademen. Daarnaast wordt er minder slijm geproduceerd, waardoor je minder hoeft te hoesten. In tegenstelling tot de luchtwegverwijders, duurt het enkele dagen voor de ontstekingsremmers werken.

Heb je ernstige klachten, dan kun je ook prednison voorgeschreven krijgen. Dit is een sterke ontstekingsremmer die alle ontstekingen en bijbehorende klachten in de longen laat verdwijnen, waardoor jij je veel beter voelt. Wat voor medicijn je ook krijgt om jouw klachten te verminderen: je neemt jouw medicatie altijd in door gebruik te maken van een puffer. Door een puffer te gebruiken, komen de medicijnen namelijk meteen in de longen terecht en kunnen ze hier meteen hun werk doen.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat je altijd gezond moet eten en veel moet bewegen als je COPD hebt. Door gezond te eten en goed te bewegen, blijf je namelijk gezond en dit heeft ook zeker een goede uitwerking op de longen. Dat je niet mag roken als je COPD hebt, mag duidelijk zijn. Door te roken, worden de klachten namelijk alleen maar erger en kan COPD zelfs tot de dood leiden.