Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloed ophoesten na het stoppen met Roken

Jaro Broeklander
4 min read

Er zijn veel kwalen en klachten die betrekking hebben op de longen en vaak kan zelfs de kleinste klacht al voldoende zijn om angstige gevoelens op te roepen. Dat is niet altijd terecht, er kunnen vele oorzaken zijn die het ophoesten van bloed kunnen verklaren, slechts incidenteel wijst het op een ernstige kwaal die onderzocht moet worden. In veel gevallen is het noodzakelijk om ook te kijken naar de medische geschiedenis van de persoon in kwestie. Is er echter sprake van het ophoesten van bloed na het stoppen met roken, dan kan dit duiden op een melanoom.

Bloed ophoesten vanuit de luchtwegen: Mogelijke oorzaken

In de medische wereld spreekt men over haemoptoe als men bloed ophoest vanuit de luchtwegen. In veel gevallen zit er dan ook slijm bij het bloed. Vaak zie slechts kleine hoeveelheden bloed, maar het kan ook gaan om grote hoeveelheden. Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn die het goed kunnen verklaren:

  • Longontsteking: door het overmatig vele hoesten kunnen er bloedvaten onder druk komen te staan waardoor ze scheuren. Dit veroorzaakt een lichte bloeding die verder onschuldig is. Daarnaast ervaar je bij een longontsteking vaak koorts, al dan niet gecombineerd met een gebrek aan eetlust en gevoel van echt gammel zijn.
  • Longkanker: het regelmatig bloed ophoesten in combinatie met een prikkelhoest en een zeurende pijn op de borst, is vaak een indicatie van longkanker. Vaak zijn er al geruime tijd klachten aan de luchtwegen zoals heesheid, benauwdheid en een ‘fluitende’ ademhaling
  • Longtuberculose: een aanhoudende hoest met van slijm en bloed, pijn op de borstkas en veel nachtzweten, het zijn de klassieke symptomen van longtuberculose. Het is raadzaam om met deze symptomen naar de huisarts te gaan.
  • Longinfarct: net als je een hartinfarct kan krijgen, bestaat er ook zo iets als een longinfarct. Bekende symptomen zijn dan het ophoesten van bloed, kortademigheid en een acute pijn in de borststreek.

Bloed hoesten na het stoppen met roken

Het ophoesten van bloed nadat je bent gestopt met roken kan voor een behoorlijke schrikreactie zorgen. Hoe gek het ook klinkt, vaak is het vrij onschuldig. Doordat je bent gestopt met roken gaan de longen zich herstellen, hierbij komt slijm vrij en kan er sporadisch wat bloed worden opgehoest. As dit dus een incidenteel verschijnsel is hoef je je geen zorgen te maken. Ook als je veel moet hoesten als je recentelijk bent gestopt met je nicotineverslaving is dat nog geen indicatie van iets ernstigs.

Bloed hoesten: Is het gevaarlijk?

Over het algemeen is het ophoesten van geringe hoeveelheden bloed niet gevaarlijk. De achterliggende oorzaak kan echter wel aanleiding zijn voor zorg. Wordt het bijvoorbeeld veroorzaakt door een onbehandelde longontsteking dan kan het wel verergeren, in dat geval is het dus wel een duidelijk signaal dat je actie moet ondernemen. In veel gevallen zal het namelijk niet uit zichzelf overgaan.

Blijft je echter klachten houden aan de luchtwegen, een steeds terugkerende verkoudheid bijvoorbeeld in combinatie met het ophoesten van bloed na het stoppen met roken, dan is een bezoek aan de huisarts geen overbodige luxe. Indien de arts een nader onderzoek nodig vindt zal hij je doorverwijzen naar de specialist in het ziekenhuis. Alleen door goed te luisteren naar je lichaam en de signalen serieus te nemen kan je veel ellende en onzekerheid voorkomen.

Door Jaro Broeklander

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…