Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Snurken

Sommige mensen praten in hun slaap, andere mensen bewegen veel in bed en er zijn ook mensen die flink hard kunnen snurken als ze eenmaal in slaap zijn gevallen. Vrouwen zeuren vaak dat hun mannen hard snurken, maar ook vrouwen kunnen zeker harde snurkgeluiden maken tijdens het slapen. Zelf merk je er bijna niets van als je hard snurkt, maar je partners kan hier zeker wel last van hebben. Snurk jij hard en heeft je partner hier last van of lig je naast een partner in bed die harde snurkgeluiden produceert als jij probeert te slapen? Lees dan meer over snurken op deze pagina.

Op deze pagina lees je niet alleen wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van veelvuldig snurken in de nacht, maar ook hoe je dit vervelende probleem kunt verhelpen. Snurk je zelf of lig je iedere nacht naast een luidruchtige snurker, dan is het lezen van dit artikel zeker een aanrader.

De oorzaken van snurken

Er zijn diverse factoren aan te wijzen die als mogelijke oorzaken voor snurken gezien kunnen worden. Sommige mensen snurken door een bepaalde factor, terwijl andere mensen veel snurkgeluiden produceren in de nacht door een combinatie van verschillende factoren. Om je een duidelijk beeld te geven van de mogelijke oorzaken van snurken, worden de oorzaken in diverse categorieën onderverdeeld.

Categorie 1: snurken door verslapping van de spieren van het zachte gehemelte

Ten eerste kunnen mensen gaan snurken door verslapping van de spieren van het zachte gehemelte, bijvoorbeeld door het op de rug slapen, een van nature afwijkende neus- en keelholte, oververmoeidheid of ouderdom. Een andere oorzaak van verslapte spieren in het gehemelte, is het nuttigen van alcohol. Het is dan ook niet voor niets dat je vaak snurkt als je veel gedronken hebt, want alcohol zorgt ervoor dat de spieren in je gehemelte zwakker worden en je sneller gaat snurken. Het gebruik van bepaalde medicijnen kan hier overigens ook aan bijdragen.

Categorie 2: snurken door een verdikking van de wanden van de keelholte

Daarnaast kan snurken ook veroorzaakt worden door een verdikking van de wanden van de keelholte, bijvoorbeeld door roken, brandend maagzuur, overgewicht, zwangerschap of een vergrote neus- en/of keelamandel. Deze laatste oorzaak komt voornamelijk bij kinderen voor.

Categorie 3: snurken door een vernauwing van de neusholte

Tot slot kun je ook gaan snurken door een vernauwing van de neusholte. Een vernauwing van de neusholte kan veroorzaakt worden door een zwelling van het neusslijmvlies door een verkoudheid, maar ook door poliepen of een scheefstand van het tussenschot van de neus, ook wel het neustussenschot genoemd.

Zoals al eerder vermeld, kun je ook gaan snurken door een combinatie van verschillende van bovenstaande factoren.

De oplossingen voor snurken: zo kun je snurken verminderen

Er zijn diverse dingen die je kunt doen om jouw snurkgeluiden of de snurkgeluiden van je partner minder hard te laten worden. Dingen die je zelf kunt doen, zijn de volgende:

  • Afvallen, want de snurkgeluiden worden vanzelf harder als je zwaarder bent.
  • Stoppen met roken.
  • Minder of geen alcohol meer drinken voor je gaat slapen.
  • Geen zware maaltijd nemen voor je gaat slapen. Eet minimaal 2 uur voor het slapen geen grote maaltijden meer.
  • Stoppen met het gebruik van slaapmiddelen en/of kalmerende middelen, want door deze medicijnen kun je ook flink gaan snurken.

Verder zijn er diverse anti-snurkmiddelen die je kunt gebruiken om jouw snurkgeluiden te verminderen of helemaal te laten verdwijnen, waaronder keelsprays, keelstrips, neussprays, neusstrips, neusspreiders, neusclips, anti-snurk beugels, tongstabilisators of hoofdbanden.

Sommige mensen kunnen het snurken helemaal laten stoppen door bovenstaande tips op te volgen en/of een hulpmiddel tegen snurken te gebruiken, maar dit is zeker niet bij iedereen het geval. Sommige mensen hebben echt moeite om te stoppen met snurken, zonder dat ze hier iets aan kunnen doen. Snurk je bijvoorbeeld omdat je slaapapneu hebt, dan moet je naar de arts om een goede behandeling te krijgen tegen slaapapneu en het snurken. Vaak betekent dit dat je naar een snurkpoli of slaapcentrum moet om onderzoeken te ondergaan, waarna er gekeken wordt wat er gedaan moet worden om jouw probleem te verhelpen. In sommige gevallen betekent dit dat je geopereerd moet worden, maar dit wordt wel enkel gedaan bij heftig snurken door een heftige vorm van slaapapneu.

Zeg stop tegen snruken dakzij deze handige tips.