Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Luchtwegverstopping

Er zijn vele verschillende aandoeningen in de luchtwegen. Deze aandoeningen verschillen allemaal van elkaar, maar hebben ook enkele zaken gemeen. Zo gaan veel aandoeningen in de luchtwegen gepaard met symptomen als kortademigheid, vermoeidheid, benauwdheid en het ophoesten van slijm. Daarnaast gaan veel aandoeningen in de luchtwegen gepaard met een vernauwing van de luchtwegen, ook wel een luchtwegverstopping genoemd.

Bij een luchtwegverstopping zijn de slijmvliezen aan de binnenzijde van de luchtwegen opgezet en opgezwollen, waardoor deze meer slijm gaan produceren. Hierdoor zijn de luchtwegen smaller en kan er sneller een luchtwegverstopping optreden. Daarnaast kun je tevens een luchtwegverstopping krijgen als je je verslikt in eten of drinken.

Op deze pagina lees je meer over een luchtwegverstopping. Zo lees je wat de oorzaken kunnen zijn van een luchtwegverstopping en wat de symptomen van een luchtwegverstopping zijn. Door onderstaande tekst door te lezen, krijg je meer inzicht in deze aandoening en weet je waar je mee te maken hebt als je een luchtwegverstopping hebt.

De oorzaken van een luchtwegverstopping

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor een luchtwegverstopping. Zo kun je te maken krigen met een luchtwegverstopping door de aanwezigheid van slijm bij een ontsteking. Ten tweede kun je een luchtwegverstopping krijgen door een tumor in de luchtwegen, die de luchtwegen voor een deel afsluit. Tot slot kun je een luchtwegverstopping krijgen door de aanwezigheid van een vreemd voorwerp in de luchtwegen, bijvoorbeeld als je je verslikt in eten.

De symptomen van luchtwegverstopping

Als je luchtwegverstopping hebt, kun je te maken krijgen met verschillende symptomen. Deze symptomen zijn de volgende:

  • Benauwdheid
  • Kortademigheid
  • Hoesten

Daarnaast kun je bij ernstige verstopping tevens te weinig zuurstof krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er een vreemd voorwerp in je luchtwegen vast zit, bijvoorbeeld als je je verslikt. Als dit het geval is, heb je bijvoorbeeld blauwzucht en blauwpaarse lippen.

Wat te doen bij luchtwegverstopping?

Als je denkt dat jouw luchtweg verstopt is, bijvoorbeeld door slijm van een infectie in de luchtwegen, kun je de huisarts raadplegen. Hij of zij kan vervolgens bepalen of er inderdaad sprake is van een verstopping en wat er gedaan moet worden om de verstopping te verhelpen. Is er sprake van een acute verstopping, bijvoorbeeld door het verslikken in voedsel, dan heb je vaak niet veel tijd en dien je direct actie te ondernemen.

De luchtweg kan namelijk direct en in zijn geheel worden afgesloten, waardoor er verstikking kan optreden. In dit geval dien je het vreemde voorwerp direct uit de luchtweg te halen. Dit kan door middel van de Heimlich greep of door hard op de luchtweg te drukken. Doe je dit niet, dan kleur je snel blauw en kun je stikken.

Niets gevonden