Heropening terrassen: vrijdag beslissing over voorwaarden én sluitingsuur
Als de coronacijfers niet ineens opnieuw de hoogte inschieten, kunnen we vanaf zaterdag 8 mei op het terras gaan zitten van cafés en restaurants....
Inhoud
Iedereen snurkt wel eens, maar wanneer dit blijft aanhouden kan dat enkele gevolgen teweegbrengen. Het heeft niet alleen invloed op de kwaliteit van jouw slaap, maar ook op degenen die bij jou in de buurt slapen. Snurken kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt en de hele dag moe bent. Gelukkig zijn er verschillende remedies tegen snurken.
Snurken kan ontstaan door verschillende redenen, maar concreet gebeurt er elke keer hetzelfde. De luchtweg tussen de neus en stembanden gaan vernauwen. Dat kan om een vernauwing van de huig gaan of doordat een gedeelte van de keelholte achter de tong voor een spierverslapping zorgt tijdens de slaap.
Zo een vernauwing ontstaat bij het inademen waarbij het zachte gehemelte, de huig, de tong en de wanden naar elkaar worden gezogen en gaan trillen. Dit kan nog erger worden wanneer je op je rug ligt. Hierdoor zakt de tong volledig naar achter, waardoor de ruimte nog kleiner wordt.
Als je tijdens het snurken ook nog last hebt van het stilvallen van de ademhaling, kan je spreken van een slaapapneusyndroom. Hierdoor wordt de slaap ernstig verstoord en kan je last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en concentratiestoornissen. Andere gezondheidsproblemen kunnen hierdoor ook ontstaan.
Om de slaapervaring van jou en je partner te verbeteren, zijn er verschillende tips om het snurken te vermijden.
De belangrijkste oorzaak van snurken is overgewicht. Vermageren is hierbij de beste oplossing. Tracht dus een goed lichaamsgewicht te bereiken door gezond te eten en voldoende te bewegen. Door het verliezen van gewicht zal het vet weefsel achteraan in de keel verminderen en zal de vernauwing vergroten.
Binnen de tijdspanne van twee uur voor het slapen gaan, is het beter om alcohol te vermijden. Alcohol gaat de spieren in je keel verslappen, waardoor de luchtweg zal vernauwen.
Een verstopte neus zorgt ervoor de je keel vacuüm wordt getrokken waardoor je begint te snurken. Een neusspray met gezouten water kan hierbij al ongelofelijk veel verschil geven. Andere middeltjes zoals neuspleisters en neusbeugels kunnen er ook voor zorgen dat lucht beter ingeademd kan worden.
Heel wat mensen snurken wanneer ze op hun rug liggen. Dat komt omdat de zwaartekracht je tong en weefsel naar achteren laat vallen. Om dit te voorkomen, kan je een tennisbal aan de rug van de pyjama naaien, waardoor het onaangenaam zal worden om op je rug te slapen.
De positie van je hoofd speelt ook een rol. Zo moeten je hoofd en nek zo uitgestrekt mogelijk liggen, zodat de vernauwing vermindert. Er bestaan heel wat kussens op de markt die ervoor zorgen dat je de juiste houding aanneemt.
Als je rookt gaan de luchtdoorgangen geblokkeerd worden door geïrriteerde membranen in de keel en neus. Daarom is de kans groot dat je een snurker bent als je rookt.
Door keeloefeningen te doen, zullen je keelspieren strakker worden en kan het snurken hierdoor ook gestopt worden. Dat kan je doen door elke dag 30 minuten bepaalde klinkers uit te spreken. Het krullen van de tong gaat deze spieren versterken.
Middeltjes zoals kinbanden, neuspleisters, elektrische apparaten, mondbeugels hebben meestal heel weinig effect. Het zorgt er immers voor dat de snurker heel slecht slaapt en hierdoor de hele dag moe is.
Als de coronacijfers niet ineens opnieuw de hoogte inschieten, kunnen we vanaf zaterdag 8 mei op het terras gaan zitten van cafés en restaurants....
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon